Stukjes in het wild

Het ontstaan van Het eiland Neus

In den beginne was er niets. Alleen een plan. Yuri en Zezunja. Dat was het plan. Maar op de weg van droom naar daad, dienden er eerst eventjes wat wetten geslecht, en wat prak­ti­sche bezwaren. Appeltje eitje. Sol­li­ci­ta­tie­brief­je, ont­slag­brief­je, ver­hui­zin­kje. Onderweg versloeg ik nog even een zooi mede­kan­di­da­ten tijdens de sol­li­ci­a­tie bij Humo. En okee, er waren nog wat prak­ti­sche bezwaren, want uit­ein­de­lijk kreeg ik de job niet, maar toch, de tekenen waren er: het was poepen zonder drukken.

Op de hon­derd­ste dag waren Yuri en Zezunja een feit. Huisje, boompje, beestje, halleluja. Maar alle slangen en verboden vruchten ten spijt: de weg was ineens geplaveid met wetten en prak­ti­sche bezwaren. Zo bleek er een groot tekort aan vacatures, een enorm gebrek aan inschat­tings­ver­mo­gen bij al diegenen die mij afwezen en mijn brieven ver­toon­den inmiddels sleetse plekken. Het scheelde niet veel of ik was begonnen met: Waarde redactie, hoewel ik absoluut geen zin heb om uw vacature te vervullen, zal ik wel moeten, want u bent de enige in dit Vla­men­land die nog behoefte heeft aan een jour­na­list of redacteur en een mens moet toch wat. Zoals daar zijn: brood beleggen.

Op de twee­hon­derd­ste dag gaf ik het op. Als ik Freecell had gehad, was ik vast gaan Free­cel­len, maar gelukkig had ik dat spelletje niet, dat scheelde weer. Ik nam de poes op schoot, mompelde maar weer eens dat er gelukkig nog één poes was die van mij hield en besloot de handdoek in de ring te gooien. Als niemand mij in dienst wilde nemen, dan moest ik mijzelf maar in dienst nemen.

Op de twee­hon­der­vijf­tig­ste dag werd duidelijk dat ook Yuri een werkgever nodig had, want hoewel hij nog even voor Kiri op de boterham kan zorgen, is het ook voor hem spoedig gedaan.

En toen zag ik het licht. Ik ging mijzelf in dienst nemen en Yuri zou mijn compagnon worden. Samen zouden wij de wereld bestormen met mooie teksten, fijn toneel, originele vorm­ge­ving, hevig speurwerk en allround cultuur- en media­con­cep­ten. Wij zouden behalve Kiri ook nog filet americain op de boterham hebben en wij zouden nog lang en gelukkig leven.

En zo geschied­de. Vorige week richtte ik ons bedrijfje op. Omdat Yuri nu nog voltijds werkt, moest ik het alleen doen en ik moet zeggen: he’s a lucky bastard, want het viel niet mee. Maar gelukkig mag hij nog het nodige aan admi­ni­stra­tie­ve hel voor zijn rekening nemen zodra wij van een een­mans­be­drijf­je een twee­mans­be­drijf­je worden.

En, lieve lezer, zo ontstond dus Het eiland Neus – tekst, beeld en theater. Wij hopen nog lang en gelukkig filet americain te eten, maar eerst moet de website af, moet de btw-man gehyp­no­ti­seerd, moet een goed­be­ta­len­de opdracht­ge­ver verleid en moeten de mouwen opge­stroopt.

Ik zeg: We’ll give them hell.

37 reacties

 • vince

  dat wordt brie met confituur, zalmsla, echte nutella en af en toe duo penotti twee kleuren in een potti

 • urbain alpain

  Dan had ik nu reeds, indien mogelijk, een wijds decor besteld voor een luchtige her­wer­king van Cyrano de Bergerac (najaar 2011). Misschien iets met een speel­pla­teau temidden een enorme plas water. Tevens had ik ook graag een optie genomen op een ver­stel­ba­re doch betaal­ba­re neus aub.

  Ik denk dat jullie een schit­te­rend idee hebben. Als ’t ware op jullie lijven geschre­ven. Wast u beiden dus nimmer meer!

  All the luck.

 • Anima

  Het is niet alleen erg moedig maar ook nog eens ‘wreed schoon’ (ont­roe­rend mooi).
  Alvast héél veel succes toe­ge­wenst.

 • Ruben

  Ik sluit mij aan bij de waarde Drs. En ik vraag mij tevens af waar die naam vandaan komt.

  En tot besluit wil ik jullie veel succes wensen met deze duik in het diepe.

 • Zezunja

  @ Urbain: *piest in string* Komt eraan hoor.

  @ Drs: Dat hangt af van de opdracht­ge­ver. We kunnen erg veel op het gebied van tekst, beeld en theater. We hebben tijd­schrift­plan­nen, maar kunnen ook ingehuurd worden voor andere jour­na­lis­tie­ke projecten, voor the­a­ter­tek­sten, voor websites, voor ideeën. Voorlopig ga ik gewoon ver­haal­tjes en columns tikken.

  @ Ruben: Iedereen moet Tom Tippelaar voorlezen, ongeacht de naam van ons bedrijfje. Tom Tippelaar is het einde! Hoewel Tom Tippelaar meer een kijk- dan een leesboek is.
  U kunt goed Googlen! ;)

  @ allemaal: Fijne reacties. Ik krijg er helemaal zin in.

 • Nico Voskamp

  Heel veel succes met je bedrijf! Wel een actuele naam trouwens nu de winter verdwenen is uit Nederland. Kun je daar iets aan doen om mee te beginnen?
  Serieus: is er al een website (of komt dat nog) met een handzaam overzicht van jullie geest­ver­rui­men­de plannen? Altijd handig om door te verwijzen enzo.
  Nico

 • buitel

  Hola, dat is schrikken! En toch weer niet.
  Maar moedig dat is het zeker. En uber-romantisch, dat ook. Ook al komt de realiteit behoor­lijk om de hoek kijken.

 • Zezunja

  @ Nico: de webzijde moet nog komen. Zou inderdaad al handig zijn in dit stadium, maar vergt ook veel (onbetaald) werk en ik moet eerst zien dat ik wat meer betaald werk binnen krijg, teneinde onbe­taal­de klusjes te kunnen doen.

 • Irene L.

  Zezunja,
  Een bedrijf dat klinkt als een sprookje moet wel een gelukkige afloop kennen.
  Bezijden het onderwerp: Je hebt het geschopt tot aspirant-lid.

 • Zezunja

  Yeah, ik ben lid! Yeah, yeah, yeah. Aspi­ran­ten rule!
  Ik vind trouwens dat het zevende lid niet mag bestaan. Voor je het weet heb je lid 007.

 • J

  hahaha briljante naam! good for you two!
  en als ik mag kiezen dan kies ik voor peper ipv de kap­per­tjes ;)

 • roosje

  ik heb nog nooit zoveel ver­trou­wen gehad in een glo­rie­rij­ke toekomst als bij jullie twee… houd moed!

 • Zezunja

  @ Laura: Een speciale betekenis niet, het verwijst naar een heel mooi boek. Maar het heeft verder geen betekenis.

  @ Soes: Nope. Waar voor je geld, dat krijg je bij ons.

 • Lisa

  :-) Spannend!
  Heel veel succes jullie! Oftewel, breek een been. (niet let­ter­lijk natuur­lijk.) ;-)

 • urbain alpain

  En mocht het al eens wat kalmer zijn in de zaak, dan kunt u Yuri vragen om u eens uit­ge­breid te ‘neuzen’, vrouwe Z. En dan beiden hijgend liggen beweren dat u aan pro­spec­tie doet. U kunt waarlijks alle kanten uit met zo’n firmanaam!

 • Wieneke Marie

  Ok. Ik ben een lurker. Ik geef het toe. Ik heb je ver­hui­zing mee­ge­maakt en elke dag kom ik kijken of er weer nieuw schrijf­sel geschre­ven is. Nooit gere­a­geerd. Nee. Maar op Het eiland Neus móet ik wel reageren. Ik word helemaal blij van jullie plannen, gewoon, omdat het zo goed klinkt. En na alles wat ik van jou en ok (beken­te­nis nr. 2) Maanzand heb gelezen heb à­k er iig alle ver­trou­wen in – succes!

 • soes

  Ik heb er groot respect voor. Al jaren lijkt het me geweldig mijn eigen baas te zijn en iets op te zetten.
  Waarom ik het niet doe? Geen idee, ik blijf maar piemelen aan de kant, met één teen in het water, het is me te koud, denk ik…

 • Joost Brummelkamp

  Veel succes en geluk, maar ik vermoed dat het niet eens nodig is jullie dat te wensen. Denk dat dat vanzelf wel tevoor­schijn komt uit jullie tweeën. Dag schone schrij­vers!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.