Idealisme

idealisme vs zezunja

Idealisme
Wat betekent dat?
let­ter­lijk:
ide·a·lis·me (het ~)
1 geloof aan een zedelijk ideaal
2 [kunst] voor­stel­ling waarbij de ideeën als inspi­re­ren­de kracht worden aanvaard
3 [fil.] stelsel waarin de ideeën of grond­be­grip­pen als de ware wer­ke­lijk­heid worden beschouwd => imma­te­ri­a­lis­me
op Zezunja’s Zotisch Weblog:
In de rubriek Idealisme gooi ik al de stukjes die niet gaan over aan­loop­poe­zen, het braille‐opschrift op de Sanexfles of dre­ad­wie­ken. Sterker: ik pre­ten­deer over de stukjes in deze rubriek te hebben nagedacht. Dus mocht u ze al hebben gemist, hier zijn ze dan eindelijk: de pre­ten­ties. Mí­jn pre­ten­ties.
En wat voel je daarbij?
Pre­ten­ties? Wie? Ik?
Leg eens uit?
Doorgaans heb ik neiging mijn ideeën over hoe dingen moeten te verpakken in een tekst­bal­lon met subli­mi­ne­ren­de bood­schap­pen als sorry‐dat‐ik‐besta, ik‐heb‐geen‐universiteitsdiploma‐hoor, en maar‐jij‐zal‐het toch wel‐beter‐weten. Ik kan nog geen pan bloemkool op tafel zetten zonder daarbij heel hard te roepen dat het er vorige keer ‘beter uitzag’, dat je het ‘echt niet hoeft op te eten’ en dat er ook nog ‘boter­ham­men’ zijn mocht je het smerig vinden.
Terwijl, als ik hard mijn best doe, heb ik best wat zinnigs te zeggen. En aangezien er nu een rubriek Idealisme bestaat, en die rubriek vol moet, ben ik gedoemd mijn best te gaan doen.
Hoho, hoorde u dat? Ik voelde een oprisping van pre­ten­ties.
Hoed u voor Zezunja’s met idealen!

Wil je de hele reeks Zezunja in 16 ismen lezen? Klik hier.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.