Stukjes in het wild

De kleu­ter­mo­no­lo­gen – Andere weblog­gers

Ik heb al vaak iets willen schrijven over andere weblog­gers, maar meestal durfde ik het niet. Ik raak snel geïn­ti­mi­deerd door grote getallen en mijn mening is te scherp om er vriendjes aan over te houden.

Maar nu dan toch: ik ga schrijven over andere weblog­gers.

Ten eerste de ver­zuch­ting dat er onge­loof­lijk weinig goed geschre­ven weblogs zijn. En erger: er komen steeds meer weblogs, maar in tegen­stel­ling tot wat ik ooit zei (‘Er zullen steeds meer pareltjes komen’): er komen maar heel weinig echt mooie weblogs bij. Shame on you, jullie weblog­gers!

Een ver­kla­ring voor het feit dat er meer weblogs komen, maar dat het aantal mooi geschre­ven weblogs niet in ver­hou­ding staat tot de toename, is het feit dat sommige mensen er gewoon mee stoppen. Ja, en dat mag dus niet hè! Goddomme, wat moet er van de wereld worden als Bart van der Griendt er gewoon mee ophoudt, als Charlotte nooit meer schrijft, als er op Bijzinnen nooit meer iets ver­schijnt? Nou?

Verder heb je natuur­lijk nog de weblog­gers die er nog wel zijn, maar die er eigenlijk al niet meer zijn. Zie verder het kijk­cij­fer­ka­non Merel Roze, of haar col­le­ga­s­chrij­ver vandenb. Beiden van de harde kern, beiden arrogant in al hun gewoon­heid, maar beiden nau­we­lijks nog iets te bieden op het wereld­wij­de web. Jammer, maar helaas.

En kijk, dat schiet dus niet op hè. Verhuizen naar België leek de oplossing. Ik vertoef nu in de twi­lightzo­ne van het virtuele Hazeldonk. Ik mag meeliften op zowel Neder­land­se als Belgische weblog­hy­pes, ik mag me laven aan mooie dingen uit twee landen. Maar het mag niet baten, want in Nederland is het schrijf­ni­veau dan misschien belabberd, in Vlaan­de­ren is het schrijf­ni­veau op weblogs – in tegen­stel­ling tot wat men tien‐voor‐taal‐en‐groot‐dictee‐gewijs zou ver­wach­ten – zo mogelijk nog beroerder. Alleen al de lijst met geno­mi­neer­den voor de Site van het Jaar van Clickx. Mijn hemel, wat een vreug­de­loos zooitje.

In Vlaan­de­ren valt vooral veel eer te behalen met ‘ons kent ons’. Veel toppers in de lijst zijn weblog­gers die borrel na borrel afstrui­nen en op wat voor manier dan ook vriendjes maken, de schrijf­stijl of onder­werp­keu­ze is totaal onder­ge­schikt. Het zou gemak­ke­lijk zijn om nu iets over corruptie te zeggen, maar daar wil ik eigenlijk niet naartoe. Wel kan ik vast­stel­len dat talent absoluut minder pri­o­ri­teit krijgt dan vriend­jes­po­li­tiek. En dat leest niet lekker.

Maar om niet al te somber over te komen: er zijn er wel een paar hoor, Vlaamse weblog­gers die prachtig schrijven. Neem Good Ol’ Tante Annie, of Lilith van Tales from the crib. Of de schrijf­sters van niets.dan.vuur en Flora Fleem­paard. Stuk voor stuk dames die ik met liefde een pen laat vast­hou­den.

Vlaamse mannen zegt u? Kuch ende stotter. Een neder­vlaam misschien, m’neer Victoria. En mijn eigenste vriendje natuur­lijk. En verder… uh… Eddie From Ohio komt in de buurt. Mag ik misschien vast­stel­len dat het geen vetpot is?

Goed, nu weer even kakken in mijn eigen nest. De Neder­lan­ders. Ik zal het zo hebben over wat ik wél mooi vind, maar ik wil nog even dalen in de popu­la­ri­teits­poll door te zeggen dat ik het vooral een hoop stront vind, wat ik zoal op weblogs lees. Neder­land­se mannen die mooi kunnen schrijven? Pluk de nacht, meneer Jaeggi en Frommel. En dan zijn we er wel zo’n beetje. Waar zijn die gevatte mannen met een zwierig hand­schrift?

Op wie kunnen we dan nog bouwen hede ten dage? Nou de ludieke dag­boek­blog­gers, zoals ik ze maar noem: I van I+R, Cockie en Eliane. En de dames met een jaloers­ma­ken­de stijl zoals Het Meisje Dat Op Dinsdag Het Bier Schenkt, Octavie, Nynke en Jacq. En verder prijs ik mijn col­lec­tief­ge­no­ten, omdat ze con­se­quent door­schrij­ven en elke dag beter worden. Maar weet je? Daar vult een mens zijn rss‐reader niet mee.

Dus lieve lezers: open mij de ogen en zeg dat het allemaal zo erg niet is. Dat er best mooie weblogs bijkomen en dat niet alle goeien ermee stoppen. En geef mij plies­plies­plies de url van die parels. Ik heb ze hard nodig.

En u dacht dat dit een con­tro­ver­si­eel stukje was? Dan heeft u dit nog niet gelezen. Voor het overige: u mag als altijd meepraten, maar deze keer ga ik voor de gein ook naar u luisteren. Dus grijp uw kans en laat mij schrijven, laat me door het stof gaan of wijs me op mijn onvol­ko­men­he­den. (Onvol­ko­men­he­den? Wie? Ik?)

62 reacties

 • sunnymoon

  I say: aye! (toch voor je analyse van de Belgische blo­gosfeer, de Neder­land­se ken ik niet zo goed). En ook: soms stopt een mens met bloggen omdat hij/zij voelt dat het niveau van de blog niet gehand­haafd kan worden.

 • Zezunja

  Hoe toevallig dat juist jij uit je modderige win­ter­slaap kruipt! Ik wilde jou ook al een veeg uit de pan geven, omdat je er zo bruusk met de pet naar ging gooien. Maar ik vond jou een geval apart, omdat ik bij jou af en toe op de intimi‐site mag en dat privilege wilde ik niet op het spel zetten.
  :P

 • Sparce

  Het is luiheid en onkunde. Luiheid omdat ik geen zin heb om elke dag te schrijven. Onkunde omdat ik niet mooi schrijf.

  Men vindt mij doorgaans het leukst als ik pislink ben. Dus ik schrijf dadelijk maar even die hatemail waar u toe uit­no­dig­de, is iedereen weer blij.

 • Margriet

  Maar wat versta je onder stront en geen stront? Wat maakt iets tot stront?
  Misschien poep ik elke dag wel stront uit, trouwens. Maar mijn omgeving vindt het nog steeds lekker ruiken ;-)

 • Kaat

  Nieuw­am­ster­dam­mer, maar die schrijft ook weinig. En ik vind onze eigen Polle een van de meest onder­ge­waar­deer­de schrijf­sters van Nederland. Dat je het even weet.

 • frommel

  glimmend van trots en een seconde of 3 naast mijn schoenen lopend wegens tot het selecte gezel­schap van mooi schrij­ven­de man­ne­lij­ke loggers gerekend te worden geef ik u mijn parels. polle, wenz, win­dow­pa­ne, jack of hearts, scarecrow en carice. ook hier kom ik graag.

  en dank voor het com­pli­ment.

 • Rose

  Ik vind filmvanalledag.nl zeer de moeite waard. In zijn mannelijk (!) dro­me­rig­heid altijd stukjes waar je een vraag aan overhoudt.
  Verder mis ik nieuwamsterdammer.com, mijn liefste weblogman ooit! Maar ook hij plaatst nooit meer wat.
  Of lees eens zijspoor.punt.nl, ook prachtig, maar blogt meer op hyves, en dat trekt me dan weer niet zo.
  En verder: ik ben het roerend met je eens. Er is veel shit in weblog­land. Gelukkig hoef je die niet te lezen, maar ik heb wel net even jouw ‘aanraders’ geopend, ga ik even bekijken. Ook ik ben op zoek naar iets ver­fris­sends :)

 • eliane

  Danku, danku! En ja, al het zo doorgaat voel ik me nog eens eenoog koning. Het is inderdaad erg slappe hap overal. Louterlog vergat je nog, daar kunnen we ook op bouwen.

 • esther

  Zee­kom­kom­mer natuur­lijk, vanwege het gieten van kwets­baar­heid in kunst en mooie woorden. Verbaljam, die altijd op het scherpst van de snede is en nog grappig bovendien. Alle Nietliefcollega’s, van wie ik sommige al heel lang lees. Puck, die ondanks allerlei aan­doe­nin­gen humo­ris­tisch en waar­heids­ge­trouw logt. Marten Hoepla, omdat hij me irriteert en aan het lachen maakt tegelijk. En verder alle veel­schrij­vers die iets van zichzelf laten zien, want als ik ergens niet tegen kan is het wel zo’n blog waar een paar ueber­mooie stukjes op staan, en die ver­vol­gens ver­waar­loosd in een hoekje komt te staan‐ zie Nieuw­am­ster­dam­mer bij­voor­beeld.

 • Lilimoen

  Jawel, het is wel erg.

  Maar, zou het niet kunnen dat goede schrij­vers vaak te beschei­den zijn, te zeer onzeker en te verlegen om hun zaak voor een publiek te gooien? Je moest eens weten overigens wat Flora Fleem­paard hier nog allemaal in kasten en laptops heeft steken. Ik pleit al jaren voor een ‘uit de kast’-operatie op dat vlak. Helaas. Wat je nu ziet is slechts het topje van een heel lekkere ijsberg.

  Andere bloggers durven wel, shit of geen shit, welk hun motieven ook zijn.

  Nou, als je even je buik vol hebt van shit‐weblogs, blijf dan vooral even weg bij Lilimoen. De paardjes ga je niet aankunnen, vrees ik. Over enkele dagen ver­dwij­nen ze onderin. ;-)

 • Rose

  En dat is dan wel weer gek, ik vond jouw pareltjes geen pareltjes. Maar ook dat is per­soon­lijk, vermoed ik. En een kwestie van een weblog langer volgens. Pas dan kun je een tekst in een context plaatsen en er om lachen of huilen.

 • ivo victoria

  ik dank u hartelijk voor het beden­ke­lij­ke com­pli­ment (misschien? neder?) maar ik geef toe: ik heb het verdiend.
  als dank duik ik weer op in uw rss‐feed en ik kan bij deze melden dat ik niet (niet!) ga free­lan­cen als schrijver maar wel als iets dat zo bela­che­lijk veel meer geld oplevert dan schrijven dat ik naar ver­wach­ting de helft van de tijd niet zal hoeven te werken en dus: veel kan schrijven. ha! mas­ter­plan alert!

 • ivo victoria

  oh en voor ik het vergeet: mag ik ook nog een hart­ver­war­mend pleidooi houden voor aiebdbi.wordpress.com? Die schrijft soms een beetje té goed. Gelukkig is het daar al een maandje stil, ik werd er onge­mak­ke­lijk van, van dat niveau.

  En verder heb ik veel respect voor http://www.zeekomkommer.nl maar ik lees het niet meer want ik moest te vaak huilen en dat is eigenlijk, gezien haar verhaal, een regel­rech­te bele­di­ging aan haar adres.

  Doe er je voordeel mee!

 • Merel

  Ik vind iamzero.nl op een beschei­den plekje van het wereld­wij­de web heel goed schrijven. En het gaat dan vaak ook nog ergens over, dat is helemaal mooi mee­ge­no­men.
  Verder heb je voor een groot deel gelijk.

 • Susanne

  ik zeg niks. Ik schrijf geen pareltjes.
  Ik heb ze zelfs niet eens om. ’t is gods­ge­klaagd.
  Geen cent te makken, hè.
  Ik heb wel pareltjes van kinderen.(sprak de moeder in mij) En die vind ik dan weer heel mooi.

 • jack of hearts

  Dapper om de schrijf­sels van collega’s als hopen stront te betitelen. Vraagt om drollen in de com­ment­box, maar omdat ik wel van prik­ke­len­de stel­ling­na­me hou zie ik daar van af.
  Zelf hou ik erg van Wenz, Polle, Webble en Frommel en nog een handvol andere weblogs vind ik wel leuk.
  En de rest, ach hoe veel woorden wil je er aan vuil maken?

 • Annemarie

  Na deze onge­zou­ten mening ben ik benieuwd wat je van mijn logs vind… Ik ben een enorme beginner en ben aan het twijfelen of ik het aan durf… Voor nu ben ik maar begonnen op Hyves: anne­mar­griet­je. Eerst eens kijken of ik dat vol hou en of er wel mensen zijn die mij willen lezen,

 • Ell

  Kijk, hier hebben we wat aan. Altijd al opzoek naar fijn leesvoer, maar nergens iets te bekennen. Totdat ik hier beland en ineens alle fijne lezertjes op tafel worden gespuugd.

 • LL

  Mooi man, wat betreft de mooie weblogs ben ik het met je eens, de slechte die je noemt, ken ik niet. Dat heeft vast een reden. ;)

 • Ivar

  Ik kan je Frontaal Naakt van harte aan­be­ve­len.
  Geva­ri­eer­de, goed tot zeer goed geschre­ven bijdragen door auteurs van diverse pluimage. Ook de reacties en threads zijn bijzonder de moeite waard. Duik er eens in, never a dull moment.

 • Jenny

  Oh dat is leuk! Allemaal loggers die ik niet ken! En omdat ik erg gevoelig ben voor pakkende namen; Flora Fleem­paard *klik*

 • RP

  Het klopt, hoor, dat mensen er allemaal maar mee uit­schei­en. Dat heb je met gene­ra­ties. En een volgende generatie, daar kom je dan niet in he. Want dat voelt kramp­ach­tig. En je begrijpt ze niet.
  Ik zie het ook bij mezelf. Ook ik ben aan het minderen geslagen. Al zal je dat niet zijn opge­val­len, tussen al dat geweld.
  Maar we hadden hetzelfde lees­lijst­je, zie ik.
  Wie er nog wel zijn:
  http://www.gerbrandsdingetje.nl/
  en:
  http://dorot.hyves.nl/blog/

  Of telt hyves niet mee?

 • Mark

  Zezunja,

  Schrijf­ster met scherpe pen. Zeg je van jezelf. Net wat ik zoek. Ben nét begonnen webloggen.
  Mag ik -leer­gie­rig als ik ben‐ je eens uit­no­di­gen?

  Groetjes,
  Mark

 • Kirsten

  Ik geef jou heel onbe­schei­den mijn eigen URL. Aan jou de eer om te bepalen of jij het een parel vindt. Ik schrijf er erg graag op en mensen om me heen zijn daar blij mee. Wie weet jij ook…

 • endaniik

  In het kader van de parels: waarom staat u Polle niet toe te glin­ste­ren zoals zij kan en derhalve volkomen verdient in uw (ja zeg, ik ben niet dom, noch voor de poes en bepaald niet van gisteren en heb u veel meer dan door) pro­vo­ce­ren­de logje?

 • Lilimoen

  @ Jenny: Flora Fleem­paard komt morgen terug en gaat dan weer bloggen als een gek. Ze was gewoon even op “schrijf­week” met een stel gelijk­ge­zin­den en brengt vast vers materiaal mee.
  Een Flora Fleempaard‐fan van het eerste uur.

 • KatYo

  Nieuwe tips van anderen zijn altijd fijn. Een van mijn favo­rie­ten is en blijft http://www.met-k.com .
  Ik besef me ook ineens dat mijn eigen schrijf­sels een beetje op en neer gaan, qua goed en boeiend geschre­ven. Hmm.. toch eens wat vaker bij stilstaan en er altijd goed voor gaan zitten.

 • yab

  Ach weet je, je hebt natuur­lijk gelijk. De meeste blogs zijn niet echt kwa­li­teits­vol. Maar waar­schijn­lijk hebben de meeste blogs ook niet de pretentie om hoog­staan­de en baan­bre­ken­de stukjes te schrijven? Ik alvast niet. Ik vind het leuk om dagelijks een stukje te schrijven en als iemand die stukjes appre­ci­eert dan is dat prima, zoniet geen probleem voor mij.

 • Zezunja

  Dank allemaal voor jullie reacties, jullie tips, jullie inspi­ra­tie en toe­lich­ting. Sommige mensen voelen zich een beetje aan­ge­val­len: dat hoeft niet, smaken ver­schil­len en niet iedereen heeft een voorkeur voor mooi­schrij­ve­rij, dus ook rechttoe rechtaan blogs hebben hun bestaans­recht.
  Heel veel van jullie adviezen staan al jaren bij mijn eigen links, sommige staan daar al jaren niet meer en anderen zullen daar misschien de komende jaren komen te staan.
  Maar jullie raden ook blogs aan die ik uit mijn rss‐reader heb gekieperd, omdat ze op sterven na dood zijn (m’neer Hoepla, m’neer Amster­dam­mer, m’neer aiebdbi)
  Nog een enkele per­soon­lij­ke reactie:

  @ Margriet: Stront bestaat uit onin­te­res­san­te onder­wer­pen en een slechte schrijf­stijl. En of jij stront pro­du­ceert, zal ik de komende tijd eens even in de gaten gaan houden. :P Ik was je namelijk al enige tijd uit het oog verloren.

  @ Ivo: Een pak van m’n hart! En gefe­li­cien­zo­voort met de ultra­goed­be­ta­len­de job. Verschil moet er wezen.

  @ Mark en Annemarie: Ik zal spoedig eens komen buurten.

  @ endanik: Polle wordt genoemd, zij is namelijk een van mijn illustere col­lec­tief­ge­no­ten, die ik alleen zij­de­lings veren in de reet wilde steken, wegens niet erg over­tui­gend als ik anderen net verwijt aan vriend­jes­po­li­tiek te doen.

 • Gerhard

  Ach, ik heb zo m’n momenten, vind ik zelf. Wie er dan toevallig langskomt geniet er van, maar vaak is het dan net even rustig. En daarom ver­dwij­nen de stukjes na een kleine week al weer in de ver­ge­tel­heid.

  Geeft niet, ik schrijf voor m’n eigen plezier, de paar bezoekers die er van mee­ge­nie­ten en de enkeling die mij liefheeft. Een kijk­cij­fer­ka­non hoef ik niet te worden.

 • bart

  Ik lijd wel een beetje aan het syndroom van nacht­kaars. Maar weet je wat? Ik schrijf morgen weer eens een stukje. Misschien zelfs zo’n Alle­gaar­tje. ;-)

 • lilith

  Ik kan niet in woorden uit­druk­ken hoe vereerd ik ben om door jou aangeduid te worden als iemand die prachtig schrijft. Ik lees jou ook graag, vrouwe zezunja. :) *zweeft verder op wolk*

 • Margriet

  Bedankt voor je reacties, hier en bij mij ;-). Ik heb het niet verkeerd opgevat hoor. In betere tijden een stukje bij mij over dit onderwerp. Nu eerst kerst­kaar­ten schrijven.

 • Frank

  Ik denk dat er een heleboel goede man­ne­lij­ke weblogschrij­vers zijn. Je kent ze alleen niet. Net zoals ze jou waar­schijn­lijk ook niet kennen. Misschien ook geen behoefte aan hebben. Dus geen kak in eigen nest of een hoop stront. Gewoon geen behoefte. Das beter. En mijn web­si­te­adres geef ik je niet. Men zou kunnen denken dat ik mijzelf hier onbe­schei­den als uit­zon­de­ring op je regel zou willen pre­sen­te­ren. Het idee alleen al.

 • Roos

  Goh Zezunja, ik heb je nog niet vaak zo scherp uit de hoek zien komen, maar ik vind het wel cool. En eerlijk bovendien :-)

 • bdb/mopperpot

  en nu maar hopen dat je me niet gaat mailen want die box gaat niet meer open wegens 25314 ongelezen mailtjes maar als je een tientje over heb kan je mee uit eten.….….……

 • Sana

  32 brow­seven­sters geopend.. Allemaal nieuwe, verse, onbekende weblogs waar ik het fijne -nog‐ niet van weet.

  ’t Heerlijk avondje is gekomen.….

 • Veerle

  Ik zou graag geweldig schrijven, maar ik weet van mezelf dat ik niet zo fan­tas­tisch ben hoor… Die instel­ling heb ik ook niet. Het is gewoon leuk voor mensen die me een beetje kennen denk ik.

 • fialas

  Aargh! Zeker nooit Aargh gelezen? doe het dan gauw, haal die schade in:
  perfect neder­lands, spran­ke­len­de fantasie, fijne en baldadige humor, geen heilige huisjes, goeie foto’s. veel lezers.
  wij hadden haar moeten nomineren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.