Stukjes in het wild

De mooie dingen van deze maand

1. Bij mij zijt ge veilig – Wim Helsen

Een weer­ga­loos humor­va­cu­üm van pak ‘m beet anderhalf uur, waarin de meester met een minimum aan licht, geluid en decor de zaal aan zijn voeten krijgt. Ik heb nog nooit zoiets pakkends gezien, terwijl ik behoor­lijk thuis ben in heden­daags cabaret.

2. De helaas­heid der dingen – Dimitri Verhulst

Het boek leest als een trein en ik las het in de trein. In drie uurtjes had ik het uit. De stijl, de humor, de vaart en de mis­troos­tig­heid van de hoof­per­soon en zijn omgeving: wow! Als ik ooit zo’n eigen stijl ontwikkel, ben ik ziels­ge­luk­kig.

3. Lama Gezocht – BNN

Okee, okee, ik kijk graag naar afval­ra­ces zoals Idols/Idool, maar dat is doorgaans om redenen van hila­ri­teit en leed­ver­maak. Daar komt nog bij: ik kijk eigenlijk helemaal niet zo vaak naar de Lama’s. Maar dit was heus een goed programma. Goed en serieus gemaakt (wel iets te kort, een half uur per afle­ve­ring), enorm spannend vanwege het improvisatie‐element en uit­ein­de­lijk leverde de zoektocht een terechte winnaar op. Maar hoe terecht ook, ik had liever gehad dat er geen winnaar was, want dan was het programma nog niet afgelopen.

3. Midden op de weg zo hard mogelijk – Arthur Umbgrove

Een boek waar ik niks van ver­wacht­te, ik had het cadeau gekregen zonder uitleg. Umbgrove kende ik als caba­re­tier en heel eerlijk: veel indruk maakte hij niet. Het boek daar­en­te­gen wel. Afgezet tegenover Verhulst was het sti­lis­tisch niet zo sterk en inhou­de­lijk misschien iets te gekun­steld, maar voor een boek waarvan ik niks ver­wacht­te, gooide het hoge ogen. De zelfspot, de actu­a­li­teit, de his­to­ri­sche elementen en de spanning vormen een com­bi­na­tie waardoor ik pagina na pagina doorlas. Eveneens een drie uur‐boek, terwijl ik ondanks mijn talent in snellezen doorgaans zo kritisch ben dat ik een boek na een uurtje wegleg.

4. Yours Truly, Angry Mob – Kaiser Chiefs

We hebben al na de tweede keer luisteren heel hard mee­ge­zon­gen; het was feest in huize Yuri en Zezunja

5. Heavenly Creatures – Peter Jackson

Geen ultieme film, maar wel zo een die nog even door­speel­de in mijn hoofd. De film is al in 1994 ver­sche­nen, maar ik zag ‘m nu pas en ik vond het een mooi en waar­ach­tig gegeven. Ooit was ik ook zo’n meisje dat mon­ster­ver­bon­den aanging met andere meisjes. Nooit kwamen daar echt erge dingen van zoals moord en doodslag, maar toch, stiekem, herkende ik me in Pauline en Juliet.

6. Pulp‐tv: Idool en Schoon­doch­ter Gezocht – VTM en VT4

Ik kan alleen maar zeggen: yeah! Maar goed, na de voor­ron­den wordt Idool al gauw heel stom en sinds die malle mid­del­eeu­wen­freak met zijn voor­lief­de voor veel te lange Latijnse citaten zichzelf uit de serie schreef, zal ook Schoon­doch­ter Gezocht niet meer zijn wat het geweest is. Maar toch, al was het van korte duur: ik heb genoten!

7. Excite Truck – Wii

Een fan­tas­tisch racespel op de Wii. Ik ben niet zo goed in op de weg blijven, maar gelukkig krijg je voor ‘nice crashes’ ook veel punten, dus ik win toch regel­ma­tig. Heeft u een Wii? Houdt u van racen? Koop dit spel!

3 reacties

  • Inge

    Ja, zag hem eer­gis­te­ren in Ede. Volgens mij kon ik het laatste kaartje van de hele tournee bemach­tin­gen. Mees­ter­lijk, ont­roe­rend, fan­tas­tisch, grappig. Alles!

    Denk dat ik ook het boek van Verhulst maar eens ga lezen. :-)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.