De Niet Lief Collectie: Huis­houd­week -Mijn post‐ post‐ post‐ post‐ post‐puberteit

De week van 22 tot 28 oktober 2007 riep het Niet Lief Col­lec­tief uit tot Huis­houd­week. Ter gele­gen­heid van de Huis­houd­week schreven alle col­lec­tie­fle­den élke dag een stukje over allerlei wel een wee in het huis­hou­den. Dit stukje verscheen op 25 oktober 2007 op nietlief.com.

Onderwerp: tips van (o)ma
Geschre­ven door: Zezunja

Mijn moeder zei altijd: ‘Niet kruimelen, er is net gestof­zuigd.’ Sindsdien loop ik steevast als er net gestof­zuigd is met een boterham met hagelslag door het huis.
Ze zei altijd: ‘Geen poezen op bed, dan krijg je haren tussen de lakens.’ Het eerste wat ik doe als ik besluit naar bed te gaan, is de meest knuf­fe­li­ge poes van de avond onder mijn arm nemen om samen onder de dekens te ploffen.
‘Je moet de dweil wel uit­spoe­len en te drogen hangen, als je ‘m hebt gebruikt’, zei ze. Bij mij verdwijnt de dweil doorgaans onuit­ge­spoeld in een hoekje van de tuin.
‘Leeg je zakken, voordat je je kleren in de wasmand gooit.’ Ik prop mijn kleren zonder blikken of blozen in gemengde weefsels op veertig graden en zie regel­ma­tig voor het raampje een aansteker, een euromunt, twee haar­elas­tiek­jes en een ver­pul­ver­de strip­pen­kaart langs­ko­men.
Ze zei: ‘Ruim je spullen op als je klaar bent.’ Jammer voor mijn moeder, maar ik ben meer van de familie Waar ‘t Valt Daar Legt ‘t.
‘Was elke avond af, zet je bord op het aanrecht, hang je jas op de kapstok, veeg je voeten, kam je haren, recht je schouders en zeg u u u u …’ Uh, nou ja, you get the point.

Ik ben dolblij dat mijn moeder altijd een werkster had en mij zodoende niet heel veel zuig‐ en schrob­tech­niek heeft bij­ge­bracht, want als ik nog meer adviezen van haar in de wind had moeten slaan, dan was de ran­zig­heid hier niet te overzien geweest.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.