Stukjes in het wild

De Niet Lief Collectie: Huis­houd­week – Zezunja Proudly Presents: gem­ber­si­roop

De week van 22 tot 28 oktober 2007 riep het Niet Lief Col­lec­tief uit tot Huis­houd­week. Ter gele­gen­heid van de Huis­houd­week schreven alle col­lec­tie­fle­den élke dag een stukje over allerlei wel een wee in het huis­hou­den. Dit stukje verscheen op 24 oktober 2007 op nietlief.com.

Onderwerp: je suc­ces­re­cept
Geschre­ven door: Zezunja

Het codewoord is gem­ber­si­roop. Met gem­ber­si­roop maak je elk slasausje, dipsausje of knof­look­saus­je net iets lekkerder en je geeft een zoete twist aan bij­voor­beeld Mexicaans of Aziatisch eten.
Het belang­rijk­ste aan gem­ber­si­roop is dat het zoet is, maar niet naar suiker smaakt. En ook niet heel sterk naar gember. Hoezee voor gem­ber­si­roop.

Hoewel je dus eindeloos veel kunt doen met gem­ber­si­roop zal ik één suc­ces­re­cept­je noemen, dat trouwens wegens rauwe eieren niet zo goed is voor zwangere vrouwen, geloof ik. En eigenlijk ook niet voor de rest van de mensheid, geloof ik. Maar dat mag de pret niet drukken.

Ingre­di­ën­ten:
1 bosje basilicum
1/4 kopje azijn
1 kopje olie
1 halve eetlepel mosterd
1 à  2 eier­dooi­ers
peper
zout
1/8 kopje gem­ber­si­roop

En dan:
Flikker de azijn, de mosterd, de eier­dooi­ers, de gem­ber­si­roop en de peper en het zout in een wonder boy, een magimix, een blender of een kom voor de staaf­mixer en mix het tot er een egaal sausig geheel ontstaat.
Giet ver­vol­gens in delen de olie erbij (beetje olie – mixen – beetje olie – mixen – etc).
Pleur aan het einde de basilicum erin en laat die door het sausje heen malen.
Et voilà : een hemel­ter­gend lekker sladres­sin­kje is geboren.

NB. Van de hoe­veel­he­den ben ik niet helemaal helemaal niet zeker. Als het te dun is, kun je er nog een eier­dooi­er in gooien, als het te dik is naar keuze nog wat azijn of olie.

Je kunt gem­ber­si­roop bij de meeste super­mark­ten In Nederland kopen, in België is het lastiger. Meestal hebben ze het spul ook bij Azi­a­ti­sche super­mark­ten. Pas op: het kan duur zijn. Zoek dan nog even verder. Vier euro voor 30 cl is normaal, zeven niet.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.