Stukjes in het wild

Het weblog bijt het boek

Het bijt elkaar. Ik kan geen weblog onder­hou­den, sta­tis­tie­ken tellen en intussen ook mijn debuut schrijven. Ik kan de ver­wach­tin­gen van mijn weblog­le­zers niet inlossen als ik ook aan de ver­wach­tin­gen van mijn debuut­le­zers wil voldoen. Ik kan niet overdag let­ter­knecht zijn, ’s avonds mijn weblog vol­klad­den en ’s nachts mijn boek schrijven. Ik kan niet steeds mijn aandacht verdelen.

Ik wil niet steeds op de bank liggen en mij schuldig voelen dat ik geen hoog­staan­de stukje schrijf op www.zezunja.nl. Ik wil op de bank liggen en denken over per­so­na­ges, plot en uitgevers. Ik wil mij vrij voelen om het toet­sen­bord te beroeren voor mijn lang­ver­wach­te droom. Ik wil mij wentelen in de angsten van een debutant, zonder daarbij te hoeven denken aan mijn mil­joen­ste pageview die ik dit jaar zeker zou gaan halen als ik geen debuut zou schrijven. Ik wil dat allemaal niet.

Ik heb me erbij neer­ge­legd dat mijn hobby en werk in elkaar overlopen, waardoor ik mijn dagelijks brood en mijn lolletjes op dezelfde stoel vergaar. Ik heb mij erbij neer­ge­legd dat ik nog geen popster kan worden, omdat ik eerst moet schrijven. Omdat dat moet. Omdat ik dat wil. Omdat ik me daarbij heb neer­ge­legd. Ik wil me neer­leg­gen bij het feit dat mijn weblog misschien iets minder inte­res­sant wordt.

Ik wil de schaarse momenten dat ik niet aan dà­t klavier zit, aan een ander klavier zitten. Namelijk aan dat met octaven en zwarte en witte toetsen. Of aan mijn Squire Bullet, met de ver­ster­ker op 10. Ik wil brood­schrij­ven en debuteren. En als ik niet brood­schrijf of debuteer, wil ik muziek maken. Ik wil niet zien dat mijn bezoe­kers­aan­tal­len inzakken als ik niet weblog. Maar ik zie het en ik wil me erbij neer­leg­gen.

Dat het elkaar bijt, knaagt aan me. Ik wil altijd alles, maar ik ben volwassen genoeg om te weten dat als ik zelf geen keuze maak, ze vóór mij gemaakt worden.

En daarom maak ik de keuze. Ik ga voortaan gemak­zuch­tig webloggen.

Als blijkt dat niemand een gemak­zuch­tig weblog wil lezen, dan is dat maar zo. Als blijkt dat ik de miljoen dit jaar dan niet haal, dan is dat maar zo. Als blijkt dat ik helemaal geen debuut kán schrijven, dan is dat ook maar zo. Als het maar niet bijt.

24 reacties

 • Bl-oxx

  Ik ben de eerste die straks naar de winkel rent om je debuut te kopen. En dan roep ik heel hard en trots naar iedereen: ik ken haar! Van haar weblog!

 • Soes

  Ik begrijp je best.
  Je moet per slot van rekening ook overleven in dat bui­ten­land­se. Het gaat helemaal goed komen met jou. :-)

 • Drs. Johan Arendt Happolati

  Vrouwe Zezunja,
  Ik vind het toch wel een beetje een hart­ver­scheu­rend dilemma. Boven­staan­de beken­te­nis is wel luchtig neer­ge­pend, maar ik kan me voor­stel­len dat u toch echt wel worstelt.
  De dagen zijn te kort.
  De nachten ook.
  Het leven ook.
  Ars longa,
  Vita brevis.

 • Polle

  Een gemak­zuch­tig loggende Zezunja is vast nog een heel lezens­waar­di­ge Zezunja. En een Polle die klinkt alsof ze slijmt meent het toch echt oprecht.

 • bart

  :-) kijk eens wat je schreef toen je handen het niet deden… jouw gemak­zucht heeft al genoeg kwaliteit voor terug­ke­rend bezoek.

 • Kaat

  Gelukkig vind ik je gemak­zuch­ti­ge logjes net zo leuk. En als dat boek er is, ga ik hem bij je bestellen. Want ik wil een gesig­neerd Zezunja‐boek.

 • Lilimoen

  No problem,… Ga voor je debuut, je muziek, je Yuri, je poezen, je haar, je leven in Leuven, de orga­ni­sa­tie van de cursussen, je passies,… Wij lopen niet weg. Ok, ik zal voor mezelf spreken: ik loop niet weg.

 • Zezunja

  @ heer ‘ti: Goed verwoord ja, een wor­ste­ling.

  @ de rest: Pas op, ik ga naast mijn schoenen lopen.
  Maar wel op een blije manier. Bedankt.

 • Juna

  Een gemak­zuch­tig weblog vraagt om een gemak­zuch­ti­ge lezer. Dat scheelt, want dat ben ik. En tus­sen­door dit gemak­zuch­tig lezen kijk ik reik­hal­zend uit naar je debuut. Daag jezelf uit, zou ik zeggen. Dat je kan weblogschrij­ven… dat weet je immers al.

 • Joost Brummelkamp

  Ik heb ook het liefste alles, dus en een fanatiek geschre­ven weblog en je debuut. Maar als iemand die soms (?) moeite heeft met heldere keuzes maken, heb ik een heilig ontzag voor iemand die ze wel maakt. En dat boek, dat wil ik niet missen…

 • FunkysPAM

  *kijkt ver­won­derd om zich heen*

  Mooi zeg, hier!
  Bewijst vrees ik dat mijn laatste bezoekje toch wel een virtuele eeu­wig­heid geleden is.

  De keuzes zijn altijd over­vloe­dig, als het positieve en moti­ve­ren­de zaken betreft.
  Wat resul­teert in rennen, maar dat doe ik nog altijd liever dan stilstaan.…figuurlijk dan…

 • christiaan

  Wat goed om bij zo’n dilemma zo’n schit­te­ren­de half­slach­ti­ge oplossing te verzinnen. Zou ik ook doen. Al woon je dan in België, je bent het polderen gelukkig niet verleerd!

 • urbain alpain

  Tot welk besluit u ook komt, vrouwe Zezunja, ik kom maan­de­lijks langs om de boel hier vol te kledderen :)

  Even serieus nu, ben je dan al aan het script begonnen of ligt het nog allemaal braak, qua boek dan?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.