Stukjes in het wild

Mijn stad, jouw stad, maar dan in het Engels

Weer een stokje. Een places to be‐stokje dat de vermaarde i. mij toewierp. Eentje waarin je dient te vertellen welke winkels, res­tau­rants en andere hete plekjes jouw stad te bieden heeft. En i. was zo sluw om mij niet Amsterdam – mijn stad! – maar Leuven toe te wijzen. Hah, Leuven! Ik ben hier een totale n00b (begin­ne­ling), dus ik val grandioos door de mand bij zoiets. Maar ik vind het wél een spannende exercitie. Kan ik nu, na een jaar, al een paar plekjes aanraden voor een My city, your city-stokje?
(O ja, de vragen waren in het Engels, omdat ze van een Engels­ta­lig weblog kwamen en ik heb nog steeds vakantie, dus vragen vertalen behoort niet tot mijn con­trac­tu­e­le ver­plich­tin­gen dezer dagen.)

1. My favorite ‘grab‐a‐bite’:
De Komeet, op de Oude Markt, by far. Het personeel is weing spran­ke­lend en de inrich­ting is iets te strak en te krap, maar de menukaart maakt dat meer dan goed. Als je een boterham tonijn­sa­la­de bestelt, krijg je twee ultra­dik­ke vol­ko­ren­bo­ter­ham­men met zaadjes en huis­ge­maak­te tonijnsla met allerlei liflafjes. Ook de tapas, de croques en de dag­scho­tels zijn altijd dik in orde. Verder hanteren ze naar Oude Markt­nor­men gemeten heel schap­pe­lij­ke prijzen. Bovendien is het ongeveer de enige toffe tent in Leuven waar je lekker kunt eten én nog mag roken. En dat is zolang ik niet gestopt ben best belang­rijk.

2. My favorite shop in town:
Om te shoppen vind ik Leuven geen aanrader. Zo hier en daar zitten leuke win­kel­tjes hoor, dat zeker, maar alles in Leuven is duur. Er is bijzonder weinig con­cur­ren­tie. Leuke win­kel­tjes zijn in Leuven en omstreken vaak enig in hun soort, dus de prijzen zijn gren­ze­loos. Overal. Schoenen, boeken, inte­ri­eur­din­gen, leuke kleding, allemaal niet te betalen met mijn voorlopig nog krappe budget. Voor écht shoppen zijn we aan­ge­we­zen op Brussel of zo.

3. My favorite res­tau­rant:
Favorite qua eten: A Zamara in de Tien­se­straat op de hoek met de Maria The­re­siastraat. Ultiem lekker Italiaans eten. Qua sfeer, bediening, kookwijze en inrich­ting op en top Sicili­aans.
Favorite qua heel dichtbij en heel betaal­baar: Bar del Sol in de Scha­pen­straat, dat zit voor ons op krui­p­af­stand van ons huis. Ze hebben het pleintje ervoor ingepikt met een terrasje en het plein met naam­bord­je en al omgedoopt tot Plaza del Sol. Je kunt er voor ongeveer 7,50 een goed maaltje naar keuze eten, dat met minimale middelen achter de bar in elkaar wordt gedraaid. Vanaf het terras heb je zicht op het Groot Begijnhof. Een fijn cafeetje om op krui­p­af­stand te hebben. (klik vooral even door naar de site).

4. My favorite ‘take my friends when in town’:
Mijn Neder­land­se vrienden neem ik mee naar eetcafé De Werf (voor de Neder­lan­ders: dat betekent ‘de bouw’). Ik ga maar even voorbij aan het feit dat ze zichzelf op de site een babbel‐ en knab­bel­ca­fé noemen – daarvan kijg ik rillingen. Maar verder is het er echt heel plezierig zitten en eten. De menukaart is ver­ras­send, zowel qua taal­ge­bruik (een eike en nog wat van die typisch Vlaamse woorden) als qua gerechten (bij­voor­beeld: chowders, dat zijn grote uit­ge­hol­de broden met daarin onder meer chili con carne).
En de wijze van serveren is altijd origineel, variërend van ther­mos­kan­nen tot brood­trom­mel­tjes en van papieren zakken tot enorme schalen ter grootte van een afwasteil. Verder kun je er sinaas­ap­pel­sap bestellen met een handpers erbij, die veel goedkoper is dan de sinaas­ap­pel­sap die al voor je uit­ge­perst is. Het Hoge­school­plein waar De Werf aan ligt is mooi en het terras is groot, maar bijna altijd bomvol.

5. Other 5 things to mention:
I. De abdij van ’t Park.
Een stukje natuur tussen Leuven en Heverlee. De abdij met veel gebouwen, poorten, en torentjes is oud en indruk­wek­kend, het park waar de abdij naar genoemd is, is rustig en glooiend. En als kers op de taart kun je op sommige plekken in het park de opruk­ken­de stad nau­we­lijks zien liggen. De illusie van natuur midden in Leuven.

II. De nacht­win­kel­muur en de huurmuur.
Als Amster­dam­mer ben ik op zich best veel automaten gewend. Vroeger had je overal siga­ret­ten­au­to­ma­ten op straat en ik wist dat er een con­doom­au­to­maat op de Overtoom zat en een brood­au­to­maat elders in Oud‐West. Maar qua automaten verslaat Leuven Amsterdam ruim­schoots. Er zijn brood­au­to­ma­ten te over en op nies­af­stand van ons huis zit zowel een huurmuur (met dvd’s) als een nacht­win­kel­muur (met van alles en nog wat, maand­ver­band, snoep, wijn, kant‐en‐klaar‐maaltijden). In Leuven heerst verre van een 24‐uurseconomie, maar in sommige straten zitten kastjes die de stad ver vooruit zijn.

III. Bibli­o­theek Twee­bron­nen.
Een gebouw dat me enerzijds een beetje thuis doet voelen, omdat de archi­tec­tuur van de gevel me een Berlage‐achtig Amster­dam­se School­ge­voel geeft. Tege­lij­ker­tijd is het in het geheel niet Neder­lands: het gebouw en de bij­ge­bou­wen zijn bergaf gebouwd. De bibli­o­theek, een café, een ten­toon­stel­lings­zaal en wat over­heids­dien­sten zitten allemaal op ver­schil­len­de ver­die­pin­gen. In het café heb ik vaak zitten lezen als ik hier op bezoek was als Yuri moest werken.

IV. Stuk.
Een kun­sten­cen­trum bij ons om de hoek dat ervoor heeft gezorgd dat ik in het ietwat krap bedeelde culturele circuit van Leuven in ruim twee jaar meer ver­ras­sends en ver­nieu­wends heb heb gezien dan in de vijf jaar daarvoor in Amsterdam. In Amsterdam is zoveel te doen dat ik door bomen het bos niet meer zag en drem­pel­vrees kreeg omdat alles altijd maar nieuw, duur, ver weg en anders was. Het Stuk daar­en­te­gen is altijd dichtbij en altijd hetzelfde: een prachtig gebouw, wederom met alle bij­ge­bou­wen tegen een helling gebouwd, met een groot en groots café erbij met live‐perfomances. Het biedt in ver­ge­lij­king met Amsterdam natuur­lijk niet erg veel keus , maar wat er ook wordt gepro­gram­meerd: muziek, film, beeldende kunst of theater, het is bijna altijd ver­ras­send en voor­uit­stre­vend.

V. De Molens van Orshoven.
Een oud indu­stri­eel pand met (of naast) een stel enorme fabrieks­pij­pen. Er zitten allerlei kunst‐ en cul­tuur­bu­reau­tjes en -zaaltjes. Yuri koos die prachtige plek vaak om alleen of met een the­a­ter­groep voor­stel­lin­gen te geven. Twee van die voor­stel­lin­gen heb ik daar mogen meemaken, inclusief pre­mie­re­feest­je en zulks op het bin­nen­plein. Ik was verkocht. De indu­stri­ë­le sfeer die het terrein uitademt: geweldig!

Normaal gooi ik stokjes liever niet verder wegens appor­teer­vrees (vrees dat mensen het stokje massaal terug komen brengen). Maar nu wil ik wel een suggestie doen. Omdat ik als n00b Leuven natuur­lijk nog beter moet leren kennen, smijt ik dit stokje ’t liefst naar vijf mensen voor wie Leuven bekend terrein is. Zoals daar zijn:
Mijn meneer maanzand.
De zich in een slecht getimede win­ter­slaap bevin­den­de Sunnymoon.
Lilimoen de Pelgrim, ik wacht rustig tot ze terug is van haar bede­vaarts­tocht.
Yab van YAB.
En Herman van Oogsnoep.

Open mij de ogen! Laat mij Leuven zien!

11 reacties

 • lilimoen

  Jij bent een mooie. Je hebt alle toffe plekjes al weg­ge­snoept. :-) Ok, als ik terug ben maak ik werk van dit stokje. Dat kan nog wel even duren, maar het komt er zeker. x

 • yab

  Hey Zezunja, ik zal je stokje zeker vangen, maar ik wil er eerst nog eens goed over nadenken. Voor iemand die nog maar één jaar in Leuven woont, moet ik zeggen dat je al heel veel leuke plekjes kent. ;-)

 • Ruben

  Aardig overzicht van leuke plekjes in Leuven.

  Ontbreken in je lijstje: De Wiering (die scampi’s! die ribbekes!), de Com.media (naast de Komeet, met NOG betere tapa’s :-)) en La Stanza (een nog lek­ker­de­re, maar helaas ook iets duurdere Siciliaan).

  Jammer voor jou: roken is daar not done…

 • Gerda

  Kunst­uit­leen­cen­trum: “Kunst in Huis”!!! Aan de Vaart. Elke maand een ander kunstwerk in huis voor weinig geld!

  Begijnhof!! Mooier dan Brugge en véééééél rustiger…

 • Maanlandbewoner

  Nog een leuke plaats in Leuven waar je veel lekker eten en drinken krijgt: Rossi, een Italiaans res­tau­rant­je in een straat waarvan ik nu even niet op de naam kan komen, maar ze ligt tussen de Naam­se­straat en het Hoge­school­plein, waar ook die Ierse pub ligt …
  Echt lekker, en heel vrien­de­lij­ke mensen!

 • Zezunja

  @ Lilimoen: Sorry, sorry, maar wat jij nog moet noemen, is dat boek­win­kel­tje waar je ook koffie kunt drinken Ik ben daar nooit geweest, dus ik kon dat niet noemen.

  @ Yab: Ik ben heel benieuwd naar jouw plekjes.
  Enne, ik speel vals hoor: ik woon hier pas een jaar, maar ik kóm hier al twee­ëneen­half jaar.

  @ Ruben: De Wiering, daar heb ik ooit alleen ’n kopje cho­co­la­de­melk gedronken, maar ik zal het onthouden.
  La Stanza kenden we niet, dat hebben we opgezocht. Ook dat gaan we onthouden.
  De Com.media is inderdaad een rookvrije spot, en dat jaagt mij weg. Maar zodra ik weer eens gedis­ci­pli­neerd ben en stop, zal ik me ernaartoe spoeden.

  @ Gerda: Ja, die kunst­uit­leen, daar zit ik nog over te deken. Wij hebben geen muren of pie­de­stals over namelijk en dat is wel een probleem bij kunst.
  En het Begijnhof: daar woon ik zo dichtbij dat ik erop kan spugen. Dus voor elke boodschap ga ik er dwars over.

  @ Maan­land­be­wo­ner: Volgens mijn lief heet de eigenaar Rossi en het res­tau­rant Slowfood. Tot nu toe was het meestal te duur voor onze impul­sie­ve eet­plan­nen, maar ik heb mijn zinnen er wel op gezet.

  @ Madelief: Haha, ja ik zag dat ik ’t en beetje gek gefor­mu­leerd had, maar ik ging er vanuit dat iedereen dat wel zo’n beetje zou begrijpen. Dank daarvoor. ;)

 • Lilimoen

  Ja ja, maar ik kan nog wel enkele dingen noemen. Maar dan moet je wel beloven dat je ze eens uit­pro­beert als je rijk bent of als je niet rijk bent je door mij laat tracteren. Deal?

 • eddiefromohio

  Frisbee gooien op het zon­over­go­ten Ladeu­ze­plein terwijl je nagelbijt tijdens de deli­be­ra­tie, met je dochter van de helling rollen in het stadspark – de Graslei van Leuven, straat­fees­ten in de Jozef‐II‐straat in de schaduw van het prison, met je lief op een bankje op het Quinten Met­sy­s­plein de tijd laten glijden en bij valavond via de ring de Vaartkom verwarren met de indu­stri­ë­le voor­ste­den van Chicago. Klasseren onder ‘another 5 things to mention’ zeker ? Of onder mij­me­rin­gen.

 • Zezunja

  @ Eddie: Mooi. Ik ga ze onthouden in het rijtje 83 other things to mention. Met een stads­plan­ne­ke erbij.

  @ Lilimoen: Deal!

 • Marte

  Het grote nadeel van “de werf” is dat het vege­ta­risch eten daar zeer beperkt en, zeker tov de vlees en vis­ge­rech­ten, die toch vrij bijzonder ogen, nau­we­lijks iets voorstelt en zwaar teleur­stel­lend is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.