Stukjes in het wild

Normaal houden ze niet zo van mij

‘Soms wil ik hier niet wonen.’
‘Waarom niet?’
‘Omdat bijna iedereen zo negatief is over Neder­lan­ders.’
‘Wie? De Vlamingen?’
‘Ja, de Vlamingen.’
‘Maar we kijken toch juist tegen jullie op?’
‘Nee, dat is gelul. Een enkeling wel, maar de meesten niet.’
‘Hoezo? Waaraan merk je dat?’
‘In gesprek­ken, in de krant, op weblogs, op feestjes, op tv.’
‘Nou, dat valt toch wel mee?’
‘Nee, dat valt helemaal niet mee.’
‘Maar wat bedoel je dan met negatief?’
‘Nou gewoon, allerlei negatiefs. Soms niet eens bear­gu­men­teerd.’
‘Maar we zeggen toch ook vaak aardige dingen over jullie.’
‘Ja, dat komt wel eens voor. Laten we zeggen dat twintig procent aardig is en tachtig procent niet.’
‘Kom! Nu overdrijf je wel een beetje.’
‘Nee, niet. Sterker, aardige dingen worden vaak vooraf gegaan door: normaal hou ik niet zo van Hol­lan­ders, maar bla­die­bla­die­bla.’
‘Maar jullie zeggen toch ook onaardige dingen over ons.’
‘Nau­we­lijks. We hebben moppen, maar dat zijn grapjes. En veel voor­oor­de­len. Maar die zijn over­we­gend positief.’
‘Ik denk dat een Vlaming die in Nederland woont hetzelfde kan zeggen als jij.’
‘Ik durf te wedden van niet.’
‘Hoe weet je dat?’
‘Omdat ik veel Vlamingen heb les­ge­ge­ven en zag hoe Neder­land­se studenten met hen omgingen. Dat die vaak vol bewon­de­ring waren. En nieuws­gie­rig.’
‘Maar het is toch ook niet waar dat wij zo negatief zijn over Neder­lan­ders?’
‘Jawel.’
‘Noem eens wat dan?’
‘Nou ja, al die opmer­kin­gen over Neder­lan­ders die luid­ruch­tig en onbe­schoft zijn. En direct en grof.’
‘Ja, ach, dat zijn altijd dezelfde mensen die dat zeggen.’
‘Nee, ook vrienden en familie. Het zijn maar kleine dingen, meestal over wat we zeggen, wat we eten of hoe we schrijven. Soms over hoe punctueel we zijn, hoe zuinig en hoe weinig intiem. Over onze woor­den­schat, onze uitspraak, onze tele­vi­sie­pro­gram­ma’s, onze…’
‘Ach…’
‘Ja, het stelt allemaal weinig voor, maar alles bij elkaar is het veel. En het steekt me.’
‘Je moet het je niet aan­trek­ken.’
‘Dat doe ik meestal ook niet, maar te veel druppels doen de emmer overlopen. En dan wil ik hier soms gewoon niet wonen.’
‘Ach meisje toch.’
‘Ja.’
‘Maar ik neem het voor je op hoor.’

En dat deed hij. Kijk en lees.

20 reacties

 • lilith

  Ik hou van Nederland en Neder­lan­ders. Ik ben altijd een beetje jaloers op hoe spontaan jullie zijn, en hoe stug wij.

  Het zal wel een over­blijf­sel zijn van de VPRO-verslaving uit mijn kin­der­tijd, maar ergens diep van binnen zou ik zelfs graag in Nederland willen wonen.

  Nederland is helemaal oke!
  (en ik vond jou helemaal niet luid of onbe­schoft at all :) )

 • yab

  Nou, nou, ik kom beroeps­hal­ve regel­ma­tig met Neder­lan­ders in contact en dat is heerlijk ver­fris­send, zo met mensen in een ver­ga­de­ring zitten die gewoon zeggen wat ze denken. En de voor­ge­scho­tel­de brood­jes­lunch die we ’s middags kregen was telkens dik in orde inclusief de obligate karnemelk natuur­lijk en daar moesten zowel de Neder­lan­ders als de Belgen mee lachen. Gebieden in Nederland die ik al verkend heb: de eilanden in de Oos­ter­schel­de, Amsterdam, Den Haag en Groningen. En ja, soms durf ook ik wel eens lachen met de Hol­lan­ders, maar men plaagt wie men lief heeft, he. ;-)

 • Mikaël

  This is utter nonsense ! Ik heb een boontje voor de Neder­lan­ders die ik ken. En dan heb ik nog niet eens Zezunja ontmoet.

 • Henri

  Neder­lan­ders kunnen bot en grof zijn. Belgen zeggen niet altijd wat ze werkelijk denken.

  De beste vriendin van mijn vrouw is een Vlaming. Ze klaagt veel en soms heeft ze gelijk.

  Het zijn net mensen…

 • Irene

  Ah, zit je in dat stadium. Eerst I love my new country, dan jamaar grmbbll, grmblll vind er niks meer aan, en dan de meer rea­lis­ti­sche kijk. Komt vanzelf goed.
  @off topic: Punt be? Punt eu, voor de echte inter­na­ti­o­na­lo’s.

 • Zezunja

  @ Agnes: de .be staat gepar­keerd. Het is best prijzig om die te laten door­ver­wij­zen, dus ik heb ‘m in de par­keerstand.

  @ Irene: Oei, ik ben zeker een immigrant uit het boekje.

  @ de rest: Ik wist dat veel mensen het een onnozele stel­ling­na­me zouden vinden, maar zo ervaar ik het toch. De ver­hou­ding positief/negatief is tamelijk ongelijk, in de ongun­sti­ge richting.

 • Ex-buurvrouw

  Met een Neder­land­se schoon­broer, en altijd vlak aan de Nederlands-Belgische grens gewoond te hebben (1 jaar zelfs in Nijmegen), snap ik NOG altijd niet hoe die culturele ‘gelij­ke­nis­sen en ver­schil­len’ precies in elkaar zitten.

  Vergt waar­schijn­lijk jaaaaaaaaaaaren eer je ze te goed vat en opmer­kin­gen op hun (on)zin-volheid kunt beoor­de­len. Onder­tus­sen scherp je je opmer­kings­ver­mo­gen waar­schijn­lijk heel erg aan…

 • Sandrissimo

  Toen ik indertijd nog met mijn ouders naar de camping ging, had ik altijd Neder­land­se vriendjes en vrien­din­ne­tjes. Die waren lekker rechttoe rechtaan, je wist direct wat je aan ze had! En ze spraken je gewoon aan, terwijl je zelf verlegen zat te kijken en jezelf probeerde te over­tui­gen om hen aan te spreken. Zo was het ijs altijd direct gebroken…

 • Youri

  - “Laten we zeggen dat twintig procent aardig is en tachtig procent niet”

  Als vlaming vind ik tachtig procent van alle vlamingen dom en lomp en boers. Dus dat zouden wel eens die tachtig kunnen zijn ;-)

 • pascal

  Je blijft een alloch­toon, of je wilt of niet. Vrienden van mij wonen alweer een tijdje in Frankrijk, maar die valt het vies tegen, in de zin van geac­cep­teerd worden.

 • Bosduif

  Heb onlangs voor een examen de geschie­de­nis van de Neder­land­se taal moeten leren. Het gaf een ver­kla­ring waarom Vlamingen Neder­lan­ders luid­ruch­tig en onbe­schoft vinden.

  Het heeft met taal te maken: Vlaan­de­ren heeft een hele sterke dia­lect­cul­tuur, terwijl in Nederland haast iedereen een stan­daard­taal spreekt. En omdat iedereen in Nederland ongeveer hetzelfde klinkt, kan de spreek­taal zich sneller ont­wik­ke­len. Er zijn een paar scherpe klanken inge­slo­pen en het ritme is opge­dre­ven.

  Voor de delicate dia­lec­ti­sche Vlaamse oortjes gaat het snerpen en omdat je oren en je ogen de eerste indrukken maken …

  Eigenlijk is het gewoon een resultaat van een paar honderd jaren geschie­de­nis.

 • karin

  Soms voelt het alsof je heim­wee­i­ig bent. En dat snap ik wel. Als je dan een extra anten­ne­tje hebt wat gevoelig is voor dit soort opmer­kin­gen en gedach­ten­gang dan trek je het je extra aan misschien? Want ik weet zeker dat het andersom ook zo is. :-)

 • Bl-oxx

  @ Bosduif: uit welk boek heb je dat geleerd? Ik durf te zeggen dat Nederland net zo’n grote dia­lect­cul­tuur heeft als Vlaan­de­ren. Ben benieuwd naar titel en schrijver, misschien ken ik het.

 • Rosalie

  @Bl-oxx: Denk je aan zo’n klein wit boekje met de toren van Babel voorop? ;-)

  Ik ken eerlijk gezegd ook zat Neder­lan­ders die irritant zijn, maar als ik in België zou wonen dan weet ik zeker dat ik bepaalde Belgen ook behoor­lijk embetant zou vinden, om dat maar even zo te zeggen. Of in Duitsland sommige Duitsers ekelhaft (mooi woord is dat altijd). Mensen moeten eens wat meer over de grenzen kijken, dat zou geen kwaad kunnen. Irritante mensen heb je namelijk overal, toch? :-)

 • Bl-oxx

  @ Roaslie: ja, dat was mijn eerste gedachte maar die liet ik al snel varen. Want hoewel gedic­teerd door Jos M. kan daar toch niet zoveel onzin staan. Wel?

 • stttijn

  J.J. De Bom, Pluk van de Petteflet, Adriaan Van Dis, Paul De Leeuw, Jaap Fischer, Koot en Bie, Godfried Bomans, Wim Sonneveld, Willem Frederik Hermans, Pleidooi, Alex van Warmerdam, Pauw en Witteman, Jip en Janneke, Urban Dance Squad, Kokos­brood, Beschuit met muisjes, Olie­bol­len, Sin­ter­klaas zoals het hoort, dus mèt surprises en gedicht­jes, Jozef van den Berg, Alfred Jodokus Kwak, Zusje, Geert Mak, 3voor12, A.F.Th, Marsman… en “jij”, natuur­lijk ;-)

 • Lilimoen

  Lieve Zezunja,… als Belg, als Vlaming, als Leuvenaar en als gespreks­part­ner van jou doet wat je schrijft me iets. Al meer dan 24u loop ik te piekeren over dit onderwerp, vraag ik me af hoe ik zal reageren. Ik voel me geroepen om ‘iets’ te zeggen. Wat ik vooral zo erg vind is dat je je soms zo rot voelt door wat Vlamingen zeggen, dat het ‘steekt’. Ik weet niet goed wat ik kan ant­woor­den hier. Ik weet niet of het zin heeft dat ik mijn mening geef over Neder­lan­ders, over Vlamingen of over wie dan ook. Ik vermoed eigenlijk dat je daar geen boodschap aan hebt. Ik vraag me af of ook ik iets gezegd heb over Neder­lan­ders dat je misschien gekwetst heeft, of ook ik hoor bij de “bijna iedereen” of die “tachtig procent”? Ik las wat Yuri schreef. Hij heeft een punt, een dik punt. Het enige wat ik eigenlijk wil zeggen is dat ik hoop dat je je welkom voelt, bij Yuri in de eerste plaats, maar ook in onze stad. Ik kan alleen maar zeggen dat ik je een te gekke meid vind, dat ik voor enorm veel dingen naar je opkijk, dat ik bij jou een gevoel krijg: “Eindelijk eens iemand met smaak, kleur, pit en lieve durf.” Ik geloof in Het Eiland Neus. Ik geloof in je talenten en vind het een eer dat je die in Vlaan­de­ren op de markt wil gooien. Sommige Vlamingen zijn echt erg in hun uit­spra­ken, maar zeker niet alleen naar Neder­lan­ders toe. Ook ik ben geshoc­keerd door zulke uit­spra­ken, krijg dan last van plaats­ver­van­gen­de schaamte en voel me onveilig in een sfeer niet open, res­pect­vol en tolerant is. Eigenlijk gewoon dit: ((((Zezunja))))
  Off topic: ja, ik was het… na Spanje zou ik graag de fuutfuuw aan­schaf­fen. Kan dat denk je?

 • Zezunja

  Dames en heren,

  Fijne reacties, ook van de mensen die dat niet met zoveel woorden zeggen, maar wel vinden dat ik ongelijk heb.
  Dat heb misschien ook wel. Gevoel is een bedrie­ge­lijk iets.

  Even en apart woord van dank voor Lilimoen en stttijn:
  De ene reactie echt super cryptisch maar o zo duidelijk en treffend.
  En de ander ont­roe­rend.

  Normaal houden ze toch wel een beetje van mij, denk ik.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.