Uniden­ti­fied Flying Flemish (2)

de boekskes = de (roddel-)bladen

bons = bonnen/bonnetjes

klappen = praten/babbelen

kletskop = iemand met een kaal hoofd

tettergat = kletskop

zagevent = zeurpiet

en si en la = en zus en zo/ enzovoort

sjoeke (chouke) = koos­naam­pje (kooltje)

toen viel mijne frang = toen viel het muntje

bui­ten­wip­per = uitsmijter/portier

dabben = klauwend graven

Zie ook de parade van mooie Vlaamse woorden in Uniden­ti­fied Flying Flemish (1)

16 reacties

 1. Annelieslies

  Ik kwam onlangs nog zo’n heerlijk Antwerps woord tegen waarvan ik dacht, dat moet ik aan Zezunja laten weten:
  een ‘flos­jen­peerd’…
  Klinkt geweldig, niet?!
  En nu maar raden wat het is!

 2. Frang is wel degelijk frang, maar in sommige streken is een een sjoeke een éclair en de aan­ge­spro­ke­ne dus een gebakje en geen kooltje. Verder bestaan er minstens twee ver­schil­len­de woorden voor aardbei maar allebei in het meervoud (‘jère­bee­zen’ en ‘freezen’ van het Franse ‘fraises’) en zijn west­vlaam­se boter­ham­men ‘stutten’. Ze hebben hier wel wat met voedsel, me dunkt.

 3. Ik heb toch wel even fronsend gekeken naar de betekenis van dabben. Ik kan met ‘klauwend graven’ leven als het over een hond gaat die de in de gazon een gat aan het dabben is. Maar wat als je als mens ergens in dabt? Hoe zit dat dan met die klauwen?

 4. Mensen dabben bij een modderige herfst­wan­de­ling of een festival bij regenweer. Je kan het een beetje zien als tsjoem­pe­len in een over­da­di­ge kleverige sub­stan­tie.

 5. ik vind het allemaal best, dat gedoe over dat exotische vlaamse maar de eerste Neder­lan­der die tegen mij nog begint over hoe ‘gezellig, schattig en bour­gon­disch die belgen toch wel niet zijn‘ die krijgt ‘n toek op zen bakkes.

 6. Wie o wie ? Een goede vriend van mij noemt zijn vriendin altijd ’ sjoeke’ (weet niet de juiste spelling, oftewel vraag 1). In juni gaan ze trouwen en nu ben ik op zoek naar de betekenis hiervan (=vraag 2) om in de feestgids op te nemen. Zelf heeft hij het over een lief­ko­zen­de naam, veel gebruikt in Belgie. Wie kan mij meer vertellen hierover ?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.