Waarom schuimt mijn thee?

Goed, ik gaf gisteren al een voorschotje en daar reageerden al wat mensen op, dus laat ik allereerst even de belangrijkste gegevens op een rijtje zetten.

– Het schuimt vooral sinds ik hier woon. Ik kan me niet goed herinneren hoe het daarvoor was, maar het was in elk geval niet zo vaak aan de hand.

– Ik drink suiker en melk in mijn thee, maar het schuimt ook als alleen het zakje er nog maar in hangt.

– Veel mensen repten van niet heet genoeg, en dat is ook wat ik altijd dacht. Helaas, dat kan het niet zijn; het water kookt en borrelt dat het een lieve lust is. Ik zet het kopje met warm water vaak drie minuten in de microgolf, dat is meer dan genoeg. En ook bij de waterkoker werd het kookpunt doorgaans ruim gehaald. Soms ben ik al de helft van het water kwijt aan verdamping, alvorens ik het kopje thee bereid.

– Anderen dachten aan slecht afwassen, maar neuh, mijn afwasmasjien doet het prima. En andere dranken schuimen niet.

– Weer anderen opperden dat het zou kunnen liggen aan afwasmiddel in de buurt van de theezakjes. Maar het afwasmiddel staat niet in de buurt van de theezakjes. Bovendien gebeurt het vrijwel altijd, met elk theezakje, op elk moment.

– Het meest plausibele antwoord dat ik onder het vorige berichtje vond, was het kalk- en chloorgehalte van het water in Leuven. Ik drink hier nooit rechtstreeks uit de kraan, wegens vies; we hebben zo’n filterkan. Maar als ik water kook, komt het wel rechtstreeks uit de kraan en ik ben qua scheikunde helaas niet voldoende onderlegd om te bepalen of daar inderdaad het probleem zit. Tot op heden is dat dus de enige verklaring die ik niet kan pareren. Wel een akelig idee trouwens, als dat het is…

Wat denkt u?