Stukjes in het wild

En de winnaar is: de veel­blog­ger

Ik won een paar awards. U weet wel, die awards die deze zomer wereld­wijd over het internet werden uit­ge­strooid, met lelijke banners en ver­keerd­ge­schre­ven adjec­tie­ven. Het mag duidelijk zijn waarom ik het award­plaat­je niet plaats.

Maar goed: ik kreeg dus een award van Louise, van Urbain en van Flora Fleem­paard. Die laatste voor een site waarvan ik slechts de komst aan­kon­dig­de. Bovendien riep Pluk de nacht mij (als deel van een gezel­schap) uit tot held en bom­bar­deer­de Als ik er ben dan bel ik mij tot favoriet.

Grof genoeg reageerde ik er niet op. Dat kwam niet voort uit arro­gan­tie, maar uit schaamte. Ik vond mezelf award­waar­dig in 2003, in 2004, in 2005, in 2006 en in 2007. Maar in het jaar dat ik mijn virtuele aan­we­zig­heid gigan­tisch liet slabakken, 2008 – nee, in dát jaar vond ik mezelf geen award of heldendom waard.

Maar nu, bij mijn lus­trum­we­der­ge­boor­te, wil ik graag alsnog reageren met een wel­ge­meend hoezee. Ik ben blij dat zulke goede schrij­vers als Flora, Urbain, Sven, Louise en aiebdbi door dat gapende gat op mijn pagina heen keken en het fijn vonden dat Zezunja’s Zotisch Weblog (en in de toekomst ‘drie keer krabben’) überhaupt nog bestond.

Ik beloof deze drie aan­moe­di­gers dat ik vol zal houden en de gaten hier weer met enen en nullen zal vullen. Bovendien zal ik nog wat namen noemen van mensen die wat mij betreft een award verdienen. Dat is moeilijk, want niet alleen ik ben als een plum­pud­ding in elkaar gezakt in 2008, ook de rest van de blog­pro­vin­cie waar ik mij in begeef, lijkt aan erosie onder­he­vig.

Ik wil dan ook de veel­blog­gers in het zonnetje zetten. Want ik kom wederom tot de conclusie dat de essentie van webloggen voor mij zit in het op gang houden van een continue stroom, waardoor de lezer (lees: ik) terugkomt uit nieuws­gie­rig­heid. En wederom kom ik ook tot de conclusie dat ik in 2008 dus eigenlijk nau­we­lijks een weblogger was. En wederom neem ik mij voor dat voortaan anders te doen.

In dat licht wil ik dan ook zeker Esther een award geven. Als er iemand is die met ijzeren dis­ci­pli­ne door­ka­chelt, is het webbles.eu. Samen met Luna vormt ze de elite van de goede en frequent plaat­sen­de lifelogs.

Ook in de categorie ‘veel­blog­gers’: Swan. Swan is een detail­blog­ger. Detail­blog­gers zijn de aanjagers van het veel­blog­gen. Swan is soms alledaags, soms verre van alledaags, maar altijd eerlijk. Als je het weblog slechts één keer bezoekt, lijkt het wat navel­staar­de­rig, maar alle details tezamen vormen een vol­gens­waar­dig verhaal. Eerlijke mensen waarvan je een redelijk compleet beeld krijgt, zijn schaars op ‘t net.

En tot slot een award voor de veel­blog­gers Shirley, Linda en Margriet van http://ervaringenvan2freelancers.web-log.nl. Okee, okee, ik ben een grote anti‐comic sans‐ activist, maar als je daar even doorheen kijkt, is het een eerlijke site over (inmiddels) drie freelance jour­na­lis­ten die allerlei vragen en dilemma’s aan elkaar en aan de lezers voor­leg­gen waar veel free­lan­cers over piekeren.

Dit waren mijn favoriete veel­blog­gers, en wat blijkt: veel­blog­gers zijn vrouwen. Er zijn natuur­lijk andere bloggers die ik van oudsher bewonder (bijzinnen, hmdodhbs, wijlen yuri maanzand etc.) maar dat zijn de usual suspects, die heb ik al zo vaak genoemd, bovendien laten sommige usual suspects het ook ernstig afweten.

In De Kiosk in de zijbalk vindt u een handjevol websites die ik graag lees. Elke keer dat u mijn site opnieuw bezoekt, verandert dat lijstje, dus f5 doen en vanaf hier over het internet strui­ke­len is een optie.

Tot slot nog een paar bloggers die niet voor het predicaat veel­blog­gen in aan­mer­king komen, maar die ik toch graag een award geef. Manon Sikkel, een schrijf­ster en de schoonzus van mijn vroeger‐beste‐vriendinnetje‐die‐ik‐nu‐nooit‐meer‐zie, die ijzer­ster­ke stukjes schrijft. Roe­ze­moe­zen, een weblog­s­ter die ik pas heel kort geleden heb ontdekt maar die mij nooit teleur­stelt, en Tante Annie, omdat ze wanhopig graag de Site van het Jaar Weblog Award wil winnen, en omdat ze die ook verdient. Bovendien is zij eigenlijk wél een veel­blog­ger.

11 reacties

 • peet

  Ik ben natuur­lijk razend en onver­geef­lijk veel te laat met com­pli­men­ten, maar hier zijn ze dan toch: Mooi gedaan Zezunja! Het ziet er hier prachtig uit en de veelheid aan leesvoer is wer­ke­lij­kin alle opzichten ver­za­di­gend. Hulde derhalve!

 • Roezemoezen

  Ik val op mijn bevallige weblogknie­tjes als dank. En met een aanloop tot 2010 zal ik mij gaan pro­fi­le­ren als veel­blog­ger. Maar tot die tijd moet ik vooral de wijde wereld intrekken om met een paar mooie verhalen thuis te komen…

 • Manon Sikkel

  Ik ben zo blij met mijn eerste award!!! Ik lijst ‘m in en hang ‘m aan de voordeur. En als dank zal ik je‐beste‐vriendinnetje‐die‐je‐nu‐nooit‐meer‐ziet‐omdat‐ze‐in‐Drenthe‐woont‐en‐een‐baby‐heeft‐enveertien‐kippen‐en‐een‐kat‐en‐twweeneenhalvehond‐die‐mijn‐schoonzus‐is de groeten van je doen!

 • Zezunja

  @ Swan: Sjeblief!

  @ iamzero: Gheghe.

  @ Roe­ze­moe­zen: Tot 2010 de wijde wereld in? Zo lang???

  @ Manon: Woei, ik heb je ontmaagd, qua awards. Dat is nog eens een eer. En het is hoog tijd.

 • esther

  Zo, komt spuit 11 hier even door de bocht suizen. En ik vlieg er bijna uit, want ik ben helemaal van m’n apropos hiervan. Zit met een tomaat­rood hoofd naar het scherm te kijken.
  Ik ben heel, heel erg vereerd. Dankjewel! (x1000)

 • ivo victoria

  de belang­rijk­ste conclusie van dit stukje is toch wel dat u ver­schrik­ke­lijk veel weblogs leest. geen wonder dat de tijd ontbrak om zelf nog te schrijven.

 • Zezunja

  @ ivo victoria: Ik ben een scanner van 200 weblogs en een lezer van een stuk of dertig. Dat kost me slechts een half uur, ‘s ochtends bij de eerste kop koffie. Het zou dus best een slecht excuus zijn geweest om zelf niet te schrijven. Wat zeg ik: een belabberd excuus.
  @ esther: Goe­de­mor­gen! En sjeblief!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.