En de winnaar is: de veelblogger

Ik won een paar awards. U weet wel, die awards die deze zomer wereldwijd over het internet werden uitgestrooid, met lelijke banners en verkeerdgeschreven adjectieven. Het mag duidelijk zijn waarom ik het awardplaatje niet plaats.

Maar goed: ik kreeg dus een award van Louise, van Urbain en van Flora Fleempaard. Die laatste voor een site waarvan ik slechts de komst aankondigde. Bovendien riep Pluk de nacht mij (als deel van een gezelschap) uit tot held en bombardeerde Als ik er ben dan bel ik mij tot favoriet.

Grof genoeg reageerde ik er niet op. Dat kwam niet voort uit arrogantie, maar uit schaamte. Ik vond mezelf awardwaardig in 2003, in 2004, in 2005, in 2006 en in 2007. Maar in het jaar dat ik mijn virtuele aanwezigheid gigantisch liet slabakken, 2008 – nee, in dát jaar vond ik mezelf geen award of heldendom waard.

Maar nu, bij mijn lustrumwedergeboorte, wil ik graag alsnog reageren met een welgemeend hoezee. Ik ben blij dat zulke goede schrijvers als Flora, Urbain, Sven, Louise en aiebdbi door dat gapende gat op mijn pagina heen keken en het fijn vonden dat Zezunja’s Zotisch Weblog (en in de toekomst ‘drie keer krabben’) überhaupt nog bestond.

Ik beloof deze drie aanmoedigers dat ik vol zal houden en de gaten hier weer met enen en nullen zal vullen. Bovendien zal ik nog wat namen noemen van mensen die wat mij betreft een award verdienen. Dat is moeilijk, want niet alleen ik ben als een plumpudding in elkaar gezakt in 2008, ook de rest van de blogprovincie waar ik mij in begeef, lijkt aan erosie onderhevig.

Ik wil dan ook de veelbloggers in het zonnetje zetten. Want ik kom wederom tot de conclusie dat de essentie van webloggen voor mij zit in het op gang houden van een continue stroom, waardoor de lezer (lees: ik) terugkomt uit nieuwsgierigheid. En wederom kom ik ook tot de conclusie dat ik in 2008 dus eigenlijk nauwelijks een weblogger was. En wederom neem ik mij voor dat voortaan anders te doen.

In dat licht wil ik dan ook zeker Esther een award geven. Als er iemand is die met ijzeren discipline doorkachelt, is het webbles.eu. Samen met Luna vormt ze de elite van de goede en frequent plaatsende lifelogs.

Ook in de categorie ‘veelbloggers’: Swan. Swan is een detailblogger. Detailbloggers zijn de aanjagers van het veelbloggen. Swan is soms alledaags, soms verre van alledaags, maar altijd eerlijk. Als je het weblog slechts één keer bezoekt, lijkt het wat navelstaarderig, maar alle details tezamen vormen een volgenswaardig verhaal. Eerlijke mensen waarvan je een redelijk compleet beeld krijgt, zijn schaars op ’t net.

En tot slot een award voor de veelbloggers Shirley, Linda en Margriet van http://ervaringenvan2freelancers.web-log.nl. Okee, okee, ik ben een grote anti-comic sans- activist, maar als je daar even doorheen kijkt, is het een eerlijke site over (inmiddels) drie freelance journalisten die allerlei vragen en dilemma’s aan elkaar en aan de lezers voorleggen waar veel freelancers over piekeren.

Dit waren mijn favoriete veelbloggers, en wat blijkt: veelbloggers zijn vrouwen. Er zijn natuurlijk andere bloggers die ik van oudsher bewonder (bijzinnen, hmdodhbs, wijlen yuri maanzand etc.) maar dat zijn de usual suspects, die heb ik al zo vaak genoemd, bovendien laten sommige usual suspects het ook ernstig afweten.

In De Kiosk in de zijbalk vindt u een handjevol websites die ik graag lees. Elke keer dat u mijn site opnieuw bezoekt, verandert dat lijstje, dus f5 doen en vanaf hier over het internet struikelen is een optie.

Tot slot nog een paar bloggers die niet voor het predicaat veelbloggen in aanmerking komen, maar die ik toch graag een award geef. Manon Sikkel, een schrijfster en de schoonzus van mijn vroeger-beste-vriendinnetje-die-ik-nu-nooit-meer-zie, die ijzersterke stukjes schrijft. Roezemoezen, een weblogster die ik pas heel kort geleden heb ontdekt maar die mij nooit teleurstelt, en Tante Annie, omdat ze wanhopig graag de Site van het Jaar Weblog Award wil winnen, en omdat ze die ook verdient. Bovendien is zij eigenlijk wél een veelblogger.