Stukjes in het wild

De roetsj­baan is still going strong

Ik ben het even helemaal kwijt. Ik moest u nog van alles vertellen, maar er kwam van alles tus­sen­door.

Dingen die er tus­sen­door kwamen.
1. Dat stoppen met roken
Men‐o‐men, dat stoppen met roken, wat kwam dat er tus­sen­door. Met als hoog­te­punt een feestdag waarop we misschien twee uur feest hebben gevierd en voor de rest hebben gewacht, gewacht, gewacht en gewacht. Wachten en stoppen met roken is, let op mijn woorden: een HEUL slechte combi.

2. Visite, visite, een huis vol visite
Men kwam over uit Amsterdam en men stortte zich op het Tiger Woods­golf­spel op de Wii, met als gevolg een weekend waarin alles draaide om birdies, bogeys en chip‐ins. Maandag had ik spierpijn en een mooie gedeelde tweede plaats. Doe mij een toernooi van ’t een of ander en ik ben tevreden.

3. De NMBS
Natuur­lijk kwam de NMBS er ook weer tus­sen­door. Deze keer was het bijna net zo won­der­lijk als de vorige keer. Misschien nog wel won­der­lij­ker. Zo waren we in de buurt van station Schaar­beek toen de trein tot stilstand kwam, en toch mochten we er niet uit. En toen kwam het won­der­lijk­ste. De con­duc­teur riep om: “Is er een trein­be­stuur­der aanwezig in de trein?” Waarmee ik gelijk iets te doen had in het uur dat we daarna nog stil­ston­den. Te weten: me afvragen hoe we in hemels­naam aan de rand van Brussel onze machinist waren kwijt­ge­raakt.

4. Een zwie­be­rend stres­s­le­vel
Als er ook maar een beetje sprake is van ‘dingen die ertus­sen­door komen’ dan moet ik alle zeilen bijzetten. Drie jaar van mijn leven had de stress mij eronder en dat gaat mij dus no fucking way nog ‘ns gebeuren. Maar als beginnend zelf­stan­di­ge is dat nog een extra dagtaak erbij: zorgen dat je niet scheel gaat kijken van de hoe­veel­heid contacten en con­trac­ten, van de hoe­veel­heid moeilijke vragen en eerste keren, en van de hoe­veel­heid zelf­ver­trou­wen die nodig is om als een stof­zui­ger­ver­ko­per langs de deuren te gaan. Tot nu toe doe ik het aardig, maar ik kan niet ontkennen dat ‘de dingen die tus­sen­door komen’ leiden tot een onbe­doel­de sixpack, wegens altijd mijn buik­spie­ren aan­span­nen.

Maar er waren dus allemaal dingen die ik nog moest vertellen, als er niet allemaal dingen tus­sen­door waren gekomen.

Dingen die ik nog moest vertellen
1. We gaan verhuizen
Naar een huis met meer zon, meer bruikbare kamers, meer houten vloeren, meer toekomst en meer glas. Een huis waar de werkkamer aan de tuin ligt, waar de slaap­ka­mer onder de sterren ligt, waar de keu­ken­ta­fel op het zuiden kan staan, waar meer ruimte is om te golfen, waar we meerdere logeer­ka­mers hebben, waar we in bad kunnen en waar we in vijf minuten op het station zijn. Een huis met vier woonlagen, twee wc’s, tal van inbouw­kas­ten, een megamooie tegel­vloer en helaas geen goeie plek om onze fiets te stallen.

2. We gaan een auto kopen
Op de een of andere manier gaan we met nul kennis nen ôto kopen. Ik heb al een supergoed advies gekregen van Casper H – hij mailde me ander­hal­ve pagina adviezen voor nono’s die een arme­luis­bo­li­de willen kopen. Maar meer advies is altijd welkom. Wat zou u doen als u voor maximaal 1500 euro een rijdend karretje zou willen aan­schaf­fen? Waar let u op? Bij welk soort verkoper zou u zeker niet uw por­te­feuil­le leeg­schud­den?

3. We zijn nog immer gestopt met roken
Kijk, je kunt kin­der­ach­tig doen over jointjes roken en dat dat ook zondigen is, maar intussen heb ik al drie weken geen sigaret meer gerookt en voelt het voor het eerst in al die jaren stoppen alsof ik er klaar mee ben. Niet met roken in het algemeen, ik vrees dat ik wat dat betreft een eeuwige lief­heb­ber zal zijn, maar met roken als agen­da­be­pa­ler, als aflei­dings­ma­noeu­vre, als levens­elixer. Ik heb voor het eerst het gevoel dat, ook al zondig ik soms, ik echt gestopt ben.

4. Het Eiland Neus is aan het lukken
Ja, dat moest ik u ook nog vertellen. We lukken! Ik en mijn mee­wer­ken­de echt­ge­noot leven heusch nog af en toe op water en brood, wegens leeg­ge­schud­de por­te­feuil­les en niemand die bereid is er weer iets in te doen. Maar tege­lij­ker­tijd krijgen we vreselijk veel offer­te­aan­vra­gen, worden we gebeld door de Persgroep, De Standaard, de overheid, allerlei grote bedrijven en door de klanten van het eerste uur. Als ik ergens zenuw­ach­tig om was de afgelopen twee jaar dan was het Het Eiland Neus. Maar langzaam vallen alle bouw­ste­nen in elkaar en alles wijst erop dat onze fun­da­men­ten gelegd zijn. En dat mag ook wel met een nieuw stulpje en een arme­luis­bo­li­de in het voor­uit­zicht. Er zijn grenzen aan water en brood.

Kortom: zo nu en dan fietst er iets tus­sen­door. Dan teken ik even een huur­con­tract of sla ik een balletje met Tiger Dre. En zoals het een goede roetsj­baan betaamt: dan staat de wereld even op zijn kop en weet ik de weg naar mijn toet­sen­bord niet meer zo goed te vinden.

Voor direct verslag vanuit de roetsj­baan: volg mij op Twitter.

11 reacties

 • Ex-buurvrouw

  het gaat gewoon keigoed!!
  en word ik dan ex‐buurvrouw in het kwadraat als jullie gaan verhuizen?
  Grtz.

 • ivo victoria

  Ik heb al 4 dagen niet gerookt of gedronken. Dat is jaren geleden, dat dat nog gebeurd is. En morgen is het Konin­gin­ne­dag en ik ga de stad in en ik zou echt niet met zekerheid durven beweren dat ik ga roken en drinken. Maar wellicht wel, natuur­lijk.

 • Laurent

  Koop een Toyota. Al dertig jaar de meest betrouw­ba­re auto. Als het je niks kan schelen hoe die eruit ziet, tenminste. Want ook al dertig jaar de saaiste auto, natuur­lijk.

 • ysabje

  veel beweging in je leven, veel goeie dingen. 2009 lijkt me een jaar om te onthouden. Het is je vergeven dat je de weg naar het toet­sen­bord soms wat kwijt bent.

  Dat van die trein­be­stuur­der is hilarisch. Die moet ik onthouden…

 • yab

  Wow, situeert zich dat schit­te­ren­de huis ergens in Leuven? Want ik kan me amper voor­stel­len dat je zo’n huis in onze stad aan een betaal­ba­re huurprijs vindt.

 • Zezunja

  @ Ex‐buurvrouw: Je blijft de enige echte Ex‐buurvrouw, al was het maar omdat we in ons huidige huis geen buurvrouw hebben, we moeten het hier doen met mannelijk gespuis.

  @ Ivo Victoria: Ik weet de afloop, we kunnen nu met zekerheid zeggen dat je bent gaan drinken en dus vast ook bent gaan roken. Ik ben daar niet tegen (om niet te zeggen: ik ben daarvoor). Maar ik hou mezelf voor dat ik daar he‐le‐maal geen behoefte aan heb.

  @ Terrebel: Ze? Ze? Dit is dus mooi wel helemaal mijn eigen wis­pel­tu­ri­ge inborst hè! Je krijgt er een hoop shit van, maar nu wil ik toch ook wel met eer strijken.

  @ Laurent: Dat advies heb ik ook al over Volks­wa­gens gehad. Met hetzelfde voor­be­houd.;)

  @ Ysabje: Dank voor je ver­gif­fe­nis. ;)

  @ yab: Het hangt ervanaf wat je een betaal­ba­re huurprijs vindt. Het is 800 euro – exclusief. En ja het is binnen de ring, maar het was hard zoeken en er waren nog tig andere mensen die het ook wilden, maar wij hadden als eerste een afspraak te pakken.

  @ Aagje: Jullie zijn onbe­taal­baar.

  @ J: Ja, nieuw logeer­adres. Maar pas na je komende logeer­keer, helaas.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.