Stukjes in het wild

Eigenlijk was ik dus ook best creepy

Mijn Wee­der­helft groeide op in the middle of nowhere zonder kabel-tv. Met als gevolg dat mijn refe­ren­tie­ka­der niet het zijne is. Waar ik nog exact weet wat de over­een­komst was tussen de clip I won’t let you down van PhD en There’s a fraction too much friction van Tim Finn (lopende mensen op straat), heeft hij niet eens ’n vage her­in­ne­ring aan één van die twee clips.
Het is heerlijk om uit hetzelfde jaar te zijn, om in dezelfde hoek te zitten en bijna dezelfde taal te praten, maar het is lastig om alle beelden uit mijn jeugd te moeten naver­tel­len.
Toen ik vrijdag zag dat ze bij The Best Of Paul de Leeuw de scène met Lionel Richie zouden herhalen, begon ik in al mijn enthou­si­as­me te orakelen over de ver­wij­zing naar de clip en dat gekleide beeld. Mijn Wee­der­helft keek me glazig aan en ik rea­li­seer­de me dat ik zijn Sky Channel/Music Box-leemte betrad.
En dus deed ik wat ik vaker doe, ik zocht het clipje op op youtube en probeerde uit te leggen hoe hip dat clipje wel niet was in de jaren tachtig.
Meestal komt mijn enthou­si­as­me wel over (zie verder de clips van PhD en Tim Finn) maar deze keer zaten zowel mijn Wee­der­helft als ik vol ver­bijs­te­ring te kijken. Wat een creepy clip is dat eigenlijk! Moet je je voor­stel­len dat een vent je zó ach­ter­volgt.
‘Vond men dit toen niet creepy?’, vroeg mijn Wee­der­helft.
‘Ik weet het niet meer’, bekende ik, ‘maar ik vond het prachtig en ont­zet­tend roman­tisch.’
‘Mijn lief fronste en ik zocht gauw op in welk jaar ik zoiets in hemels­naam prachtig vond.
Het antwoord stelde me gerust. In 1984. Toen was ik tien.
Goddank.

Kijk en huiver…

13 reacties

 • Aukje

  Ik ben ook opge­groeid zonder kabeltv en kende de clip dan ook nog niet. Wist niet eens dat ze blind was! En wat een viezerik inderdaad, een docent die achter zijn leerling aan zit… yegh.

 • KatYo

  Toen ik een jaar of 8 was, ontdekte ik video­clips op de tv en ik was gefas­ci­neerd (en nog steeds). De clip van PD H is toevallig een van de eerste die ik me kan her­in­ne­ren. Ik herinner me veel liedjes van vroeger door me de clip weer voor me te zien (dat zoekt wat lastig op youtube… weet soms de titel en naam niet meer)..

 • Terrebel

  O ja! In die tijd voelden vrouwen zich nog gevleid als een kerel interesse toonde. Later was dat niet meer politiek correct. Zoiets.

 • Zezunja

  @ Aukje: Ja, je woonde op een ver­ge­lijk­ba­re plek als mijn Wee­der­helft. En eigenlijk benijd ik jullie daar ook om. Maar tege­lij­ker­tijd had ik die dwaze clips van de eighties niet willen missen.

  @ Rutger: Haha, da’s ook een reden. Waar woonde je? In de stad met een kapotte tv of op het platte land met een verrotte kabel?

  KatYo: Ja, ik was ook al heel jong helemaal weg van clips (inmiddels niet meer zo, tenzij ze heel mooi of grappig zijn). Ik nam ze in die tijd zelfs op op onze eerste video. We hebben banden vol Madonna, Wham en Frankie Goes to Hollywood.

  @ Terrebel: Haha! Dat klinkt zeer mis­prij­zend. En ook niet helemaal waar. Volgens mij vinden vrouwen interesse nog steeds leuk, maar niet zoals Lionel het hier aanpakt. Vind jij dit niet creepy dan?

 • march

  Hihi, dat was hier ook een hit, vooral dan bij mijn oudere zussen. Zooo roman­tisch. Inderdaad creepy. (PS: wij hadden enkel een antenne en keken net als de rest van kabelloos Vlaan­de­ren naar Toppop en Countdown op de Neder­land­se zenders.)

 • Lisa

  Geen sky­chan­nel… wauw, die clip is inderdaad beetje weird als je nu als vol­was­se­ne erop terug­kijkt maar dat liedje! Mijn broertjes hebben Engels leren spreken door Skxy channel, de clips en al die teken­films. Nu hebben we geen kabel in het land waar ik nu woon en dus ook geen muziek­zen­ders en de kinderen klagen, terecht!

 • Rutger

  @Zezunja: Ik woonde in de stad, maar er was veel gedonder. Alles was hier slecht geregeld en de teevee deed het alleen als niemand probeerde te kijken. En dat was om drie uur s’nachts. :[

 • koekiemoon

  ik ben ook zonder kabel-tv opge­groeid. mtv was iets exotisch dat ik pas heb leren kennen toen ik ging samen­hok­ken met mijn lief. de liefde (met mtv) is snel bekoeld. wat een rotzooi ze daar tegen­woor­dig uitzenden!

 • brasikurtz

  Ik woon ook in een gehucht met pas in 1990 kabeltv,maar ken de beide clips wel. Van PHD had ik destijds de l.p nog. Ben je ook van rond 1965?
  Of hoor ik dat niet te vragen aan een vrouw?;-)

 • Zezunja

  @ bra­si­kurtz: ‘Jong’ is wel een heel vaag begrip, is ’t niet?
  Mijn zus is vier jaar ouder en die kwam thuis met de lp van PhD en ander spul waarvoor ik eigenlijk iets te jong was.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.