Columns

Ik ben een sloerie met hart en ziel

Vanaf vandaag weer wekelijks op VPRO’s Café De Liefde: De Liefde vs. Zezunja.

Je zou mij een sloerie kunnen noemen, of een hard­nek­ki­ge aanhanger van seriële monogamie, of de rela­ti­o­na­le equi­va­lent van een jobhopper. Maar je mag me ook gewoon Zezunja noemen.

Pro­duct­ver­ge­lij­kin­gen zijn aan de orde van de dag. Een nieuwe vaat­was­ser nodig? Hop, eerst even naar de site van de Con­su­men­ten­bond om erachter te komen dat die ene wel een spaar­stand heeft, maar niet goed werkt met 3‑in-1-tabletten, en dat die andere voor het luttele bedrag van 40 euro drie jaar extra garantie biedt.

Maar zodra we het meest ingrij­pen­de product van ons leven in huis halen, de relatie, dan krijgt ‘pro­duct­ver­ge­lij­king’ plots een bittere bijsmaak. Terwijl de prijs-kwaliteitverhouding zelden meer van levens­be­lang is.

Als het om producten gaat, ben ik niet zo’n doordacht type. Ik koop dat waar ik gretig van word, dat waar mijn oog op valt en dat wat mijn onge­dul­di­ge inborst dezelfde dag nog mee naar huis kan nemen.

Maar in relaties ben ik een lastige klant. Ik eis alle aan­bie­din­gen die mij vooraf beloofd zijn, ik probeer na aankoop nog kleurtjes te ver­an­de­ren en als het even kan dwing ik de leve­ran­cier om zijn leve­rings­voor­waar­den te wijzigen. Als het product mij dan nog niet bevalt, dan breng ik het terug.

Ik ben geen klager, dat zeker niet. Ik ben van het kaliber: als het niet lekker was, zal ik wel het verkeerde besteld hebben. Maar dat betekent niet dat ik blijf zitten met een aankoop waar ik geen lol aan beleef. Het gaat immers niet om een nieuw dopje voor mijn ventiel, maar om de invulling van mijn dagelijks leven.

Ik ben een sloerie met hart en ziel. Ik geloof heilig in seriële monogamie, omdat je vaak pas weet wat je wilt als je weet wat er te koop is. Ruim vijftien jaar maakte mijn inner­lij­ke Cupido sche­maatjes met plussen en minnen, waardoor ik nu ben verzekerd van een product waarvan ik de inruil­ter­mijn met liefde laat ver­strij­ken.

5 reacties

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.