Moeten en mogen

Van de Gemeente Den Haag kreeg ik als Neder­lan­der in het bui­ten­land een brief dat ik dit voorjaar voor het Europees Parlement mag stemmen per brief, mag stemmen via een gemach­tig­de en mag stemmen door een dagtripje naar mijn geboor­te­grond te maken.
Van de Gemeente Leuven kreeg ik een brief dat ik als Europeaan op Europees grond­ge­bied ook mag stemmen in de gemeente waar ik woon: Leuven. Maar dat ik dan wel gelijk onder de stem­plicht val. En dat het onder­te­ke­nen van de brief gelijk betekent dat ik niet niet mag stemmen.
En hoe graag ik ook eens gewoon in België naar het stem­bu­reau zou gaan, ik had geen zin in dat ‘moeten’ en die dwang. Ziedaar mijn bezwaar tegen de stem­plicht in een notendop: het ontneemt je elke stemlust.

5 reacties

  1. Ik kreeg nog helemaal niks. Enkel een mailtje van de ambassade die verwees naar een site waarin ik nog eens kon stemmen voor de ver­kie­zin­gen van 2007.

    Alsof dat nu nog iets zou ver­an­de­ren.

  2. Dat is met alles. Zodra je moet, is het stom en wordt je lich­te­lijk anar­chis­tisch. Zouden mensen die zoiets als ‘stem­plicht’ verzinnen toch moeten weten.…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.