Stukjes in het wild

Dit is het laatste lijstje

19 Dingen die ik had moeten schrijven in 2009, maar die ik niet schreef. En 1 bonusding.

1. In de categorie tsjakaa
Aan het begin van het jaar keek ik Wannes diep in de ogen en zei ik: “Ik wil een auto. En meer geld. En een ander huis.” In mei kochten we met hulp van buitenaf een auto, in juli ver­huis­den we naar een heel fijn huis en na een najaar op water en brood lijkt het erop dat we eindelijk de meeste schulden kunnen afbetalen. Wannes Daemen is me dankbaar voor mijn doel­ma­tig­heid.

2. In de categorie blabla
Aan het begin van het jaar vroeg ik me af of ik mijn slapende Twit­ter­ac­count zachtjes wakker zou maken. Nu staat mijn aantal tweets op 3650. Ik heb 496 followers en zelf volg ik er 420. Het Twit­ter­ac­count is met oor­ver­do­vend gerinkel wakker gemaakt.

3. In de categorie meen je dat echt, een zakje met drollen?
Er stond iemand voor de deur met een zakje met drollen. En dat ik een kattenbak moest nemen, en dat het ver­schrik­ke­lijk was en dat ze het allemaal in haar tuin deden en dat ze al die drollen in dat zakje had gedaan en moet je eens kijken hoeveel er in dit zakje zitten. En dat de politie wel eens van deur tot deur was gegaan toen ze had geklaagd over kat­ten­drol­len en dat ik dat toch niet wilde, de politie aan de deur. En dat ik geluk had dat ze niet bij andere buren was gaan roddelen, maar dat ze gewoon naar mij was gekomen. Nog immer hield ze het zakje drollen dreigend over de drempel.

4. In de categorie freaky
’s Ochtends ben ik vaak doof. Dat komt door een chro­ni­sche oor­ont­ste­king en het irreële verzet om mijn oren uit te laten spuiten. Ik vind het ver­ont­rus­tend hoe fijn ik het vind om een paar uur per dag doof te zijn.

5. In de categorie weblogs zijn dood, leve de weblogs
Ik ontdekte in 2009
http://bloemevanbon.punt.nl/
http://www.aliefka2day.com/
http://www.werktitel.be/
http://brievenaandepfaffs.com
En ik was er blij mee.

6. In de categorie hmz
Toen we in 2006 ons vorige huis betrokken, betaalden we drie maanden huur als waarborg. Dat was toen bij elkaar 1800 euro. Toen we bij vertrek onze borg terug­vroe­gen, beweerde de huisbaas dat we ergens in 2006 twee maanden geen huur hadden betaald. Omdat ik toen nog geen geld op mijn Belgische rekening ontving, haalde ik destijds geld van mijn NL’se rekening en dan stortten we dat op de rekening van de huisbaas. De enige bewijzen daarvan zijn stor­tings­be­wij­zen. Die waren we na drie jaar kwijt à raison de 1200 euri.

7. In de categorie hup Holland hup
Vorig jaar ben ik hooguit vier keer in NL geweest, een absoluut record. Mijn vrienden kregen massaal kinderen, er werd verhuisd en gevierd, gefeest en gedeeld. Ook stierven er twee van mijn ooms. Ik was er niet bij. Ik kan het niet opbrengen om in twee landen te leven. En hoewel mijn Vlaamse sociale leven in niets lijkt op hoe het in Nederland was, laat ik het NL’se leven toch los. Boem.

8. In de categorie serie­ver­sla­ving
Mad Men, dat was voor mij de klapper van het jaar. Drie seizoenen gezien en genoten van de over­ge­sti­leer­de beelden, de ultra‐gladde acteurs en de mega‐mooie fifties/sixtiessfeer. De ver­haal­lijn was niet altijd even sterk, maar de rest maakte dat meer dan goed.
We zagen dit jaar twee seizoenen True Blood. Dat was een lollige serie, beetje oversekst en beetje puberaal, maar sappige scènes, sappig accentje, sappige ver­haal­lijn en behoor­lijk sfeer­schep­pend vermaak.
Ik zag dit jaar alle afle­ve­rin­gen van zeven seizoenen 24 in drie maanden tijd. Ik wil niet weten hoe ziek het dag­ge­mid­del­de is als je de rekensom maakt. Een paar jaar geleden was ik al ’n keer aan 24 begonnen, maar toen kon ik er nooit ‘inkomen’, dit jaar was het dan eindelijk zover. Het was veel span­nen­der dan ik had verwacht, maar ’t werd na verloop van tijd ook erg kari­ka­tu­raal. Toch een topserie.
Hoewel de ont­dek­king van Dexter en Big Love al voor 2009 op een lijstje stonden, heb ik ook de seizoenen van dit jaar weer keihard ver­slon­den, evenals van het – een na laatste! – seizoen van Lost. Smaken alle drie naar meer
Zonder onder­ti­te­ling misten we te veel jargon in The Wire en The West Wing, dus daar wachten we mee tot we een beetje behoor­lij­ke onder­ti­tels hebben gevonden.
Nu zitten we midden in In Treatment en Cali­for­ni­ca­ti­on. Beide veel­be­lo­vend.

9. In de categorie niet‐betrouwbaar keu­rings­rap­port
Onze twee-weken-voordat-we-‘m-kochten-gekeurde-nieuwe-auto heeft ons in een half jaar tijd nieuwe banden, een nieuwe accu, een vollledig nieuwe uitlaat, een nieuwe dis­tri­bu­tie­riem, een nieuw stuk motor (wegens stuk­gaan­de dis­tri­bu­tie­riem), een nieuwe rem en een nieuwe snel­heids­me­ter gekost. Volgende keer weten we waar we op moeten letten. Boer met kiespijn.

10. In de categorie kijk eens aan
De juiste persoon vroeg me op het juiste moment of ik een plan voor een roman had. Aangezien ik dat plan had en deze juiste persoon een serieus te nemen juiste persoon was, besefte ik dat plannen voor romans heel erg 2008 zijn en dat je roman afschrij­ven het helemaal ging worden in 2009. Zodoende vindt de serieus te nemen persoon bin­nen­kort een eerste hoofdstuk in zijn mail. Een waar ik ook nog eens behoor­lijk tevreden over ben. Misschien wil hij er wel serieus te nemen dingen mee doen, zoals uitgeven. Recht zo die gaat!

11. In de categorie huilend, huilend, helemaal alleen
Sinds de zomer heeft Wannes een half­tijd­se job op het gele kasteel van Koning Kevin. Dat betekent dat ik weer een halve week alleen zit in ons bureel. Ooit had Wannes een voltijdse baan en toen vulde ik moei­te­loos mijn dagen met keiharde zelf­dis­ci­pli­ne. Daarna stond hij twee jaar aan mijn zijde en voerden we een keihard geza­men­lijk regime. Nu ben ik al zeven maanden aan het zoeken naar het juiste ritme. Goddank dat er Twitter is.

12. In de categorie oen
Op mijn Voorlopig Rijbewijs stonden twee data. Die van het behalen van mijn Voorlopig Rijbewijs en die van de dag dat ik zakte voor mijn Defi­ni­tie­ve Rijbewijs. Verlengen moest voor de ene datum. Ik schreef de andere datum in mijn agenda. Gevolg: ik moet mijn theorie‐examen opnieuw doen.

13. In de categorie grote teen in het water
Ik deed dit jaar veel dingen voor het eerst. Offer­te­be­spre­kin­gen bij Corelio en de Persgroep, lesgeven bij de Persgroep, lesgeven aan meer dan 250 toe­kom­sti­ge leer­krach­ten over creatief schrijven, lesgeven aan een klas vol meisjes met niqaab, schrijven voor een project onder super­vi­sie van de bedenk­ster van Bob de Bouwer en daardoor over de vloer komen bij Universal, lesgeven met twee Franse collega’s en daarom veel Frans lezen en spreken, lesgeven aan mensen die van plan zijn een non‐fictieboek te schrijven, een workshop power­we­blog­gen bedenken en geven, lesgeven in het prachtige poë­zie­cen­trum in Gent, lesgeven in de Vooruit in Gent, lesgeven op de heuvel bij Wisper en daar zorgen dat de cursisten niet afgeleid raken door eek­hoorn­tjes, mee­schrij­ven aan een boek en pagina’s lang infor­ma­tie geven over een plek waar ik nog nooit geweest ben, boos worden op ver­schil­len­de opdracht­ge­vers, jurylid zijn in een een Kunst­ben­de­wed­strijd voor begin­nen­de schrij­vers en uit­ge­no­digd worden om in 2010 betaald een week naar ’n klooster in Zuid‐Frankrijk te gaan.

14. In de categorie mach­te­loos­heid sucks
Mike krabt, en bijt. En krabt en bijt. En hij krabt en bijt, en krabt en bijt. We laten hem testen, hij krijgt spuitjes, we stoppen hem steeds weer in dat doosje in de auto naar de die­ren­arts. Nog steeds krabt en bijt hij. Anti‐allergisch voer: nog immer krabben en bijten. Het project ‘Waar is de aller­lief­ste poes van de wereld nu eigenlijk aller­gisch voor?’ houdt helaas niet op bij 2009.

15. In de categorie meta
Omdat ik geen metablogs meer wil schrijven, schreef ik in 2009 minder. Bloggen over bloggen is een goede manier om de stroom gaande te houden. Ik was het beu, maar bleek ook niks anders te vertellen te hebben. Punt 15 is de buitenste matroesj­ka.

16. In de categorie Cocooners Anonymous
Een nieuw huis. Voordelen: prachtig licht, eindelijk gas­ka­chels, allerlei mooie planten in de tuin, veel meer kamers dan we kunnen gebruiken, een super roman­ti­sche slaap­ka­mer, een heel gezellige badkamer met een houten vloer, een apart bureel zodat we werk en privé beter geschei­den houden. Nadelen: veel condens in de zomer, een buurvrouw die niet zo dol is op poezen, bakker/sigaretten/café iets te ver weg, betaald parkeren, weinig privacy in de tuin en een regenput met een putlucht.
De weeg­schaal valt wel ruim naar de goede kant. Dat dan weer wel.

17. In de categorie liefde voor muziek
Schraal­hans was keu­ken­mees­ter dit jaar. In 2009 had ik het veel te druk om veel naar muziek te luisteren. Als ik niet thuis ben, luister ik vrijwel geen muziek, omdat mijn iPod mij in een klap volkomen autis­tisch maakt. Eerst muziek luisteren en dan gelijk lesgeven, is voor mij onmo­ge­lijk. Thuis, als ik denk of schrijf, luister ik veel instru­men­ta­le muziek, veel Bach, Sigur Ros, John Zorn. Die kende ik allemaal ook al voor 2009. Ja, Schraal­hans had de wind er goed onder.

18. In de categorie nooit meer
Na 2009 weet ik: vlees uit de Lidl is vaak drie weken over datum als je het koopt. Naar de verkeerde datum kijken als je van plan bent om je rijbewijs op tijd te verlengen, blijft niet zonder gevolgen. ’s Avonds stranden op Brussel‐Noord en niet weten of je ooit nog thuis komt, is voorgoed verleden tijd als je een auto hebt. Als je dingen niet zwart op wit kunt bewijzen heb je geen poot om op te staan, dan kun je dus alleen maar kwaad worden.

19. In de categorie oefening baart kunst
Ik stopte voor de tiende keer met roken. Ik begon voor de elfde keer weer. Voor 2010 durf ik geen voor­spel­lin­gen te doen.

(bonus)

20. In de categorie voor­ne­mens voor 2010
Geen lijstjes meer publi­ce­ren.

12 reacties

 • SFY

  Nu al beste in ere herstelde uit­druk­king van 2010: “Schraal­hans was keu­ken­mees­ter dit jaar.”

 • Swan

  Ha Z. ik vertoef door Mr. Ed de laatste tijd veel op internED voor meer info over kat­ten­ge­drag en trof daar een forum. Daar werd ook over krabben en bijten gesproken. Hoeft geen allergie te zijn, maar kan een gedrags­pro­bleem, stress of andere licha­me­lij­ke klachten zijn. Misschien weet je dat al lang, maar mocht je interesse hebben: http://kattengedrag.forumup.nl

 • inge

  http://www.carnibest.nl/belgie.htm

  hier de ver­koop­adres­sen voor dé oplossing voor een krabbende en bijtende kat…
  onze kat had ook veel jeuk­pro­ble­men, talloze die­ren­arts­be­zoe­ken, nóg meer euros, sug­ges­ties van stress (waardoor de nu wél bij ons op bed mag slapen :-) ) e.d. gaven geen oplossing. carnibest wel (ik klink als een recla­me­spot­je)
  bijkomend voordeel: ze poepen een stuk minder. onze kat kan niet tegen de smaak natuur­voer, dus ze krijgt alleen de vleesmix en de lammix. probeer het eens een tijdje, verdelen in 2 porties over de dag. met één ponds­ver­pak­king doe ik 4 dagen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.