Stukjes in het wild

Goed­ge­mutst (geitenwol)

Huur­rech­ten bestaan in België eigenlijk niet. Leuke dingen, zoals niet uit je huis gezet kunnen worden na een jaar of drie, of een pun­ten­sys­teem waarop je je kunt beroepen, daarover fronsen ze hier hevig de wenk­brau­wen.
Ons vorige huis bood zekerheid voor telkens één jaar, in dit huis is de kans aanwezig dat we er minstens drie jaar kunnen blijven. En dat heet dan luxe.
Dus bakten wij een brood, voordat de huisbaas vorige week zijn stapel stenen kwam inspec­te­ren. Zo proberen ze je bij Albert Heijn immers ook goed­ge­mutst te krijgen.
Ook poetsten we de kranen op, ver­stop­ten we de uit­bijt­vlek­ken van te lang gelegen kat­ten­kots en verzonnen we een goed verhaal over de half‐gestorven drui­ve­laar.
Hij kwam, dronk thee, stond met Wannes een half uur naar een vol­lo­pen­de spoelbak te staren en zei toen: ‘Geven jullie de katten kraan­tjes­wa­ter?’
Ik bestu­deer­de zijn sokken. Geitenwol.
‘Natuur­lijk niet. Wij filteren het in de Brita‐kan’, zei ik.
Daarna stak hij zijn hand uit. ‘Tot volgend jaar.’

7 reacties

 • Benjamin

  Rare huisbaas hebben jullie… Volgens mij zijn huurders in België wel behoor­lijk goed beschermd. Jaar­lijk­se controles zijn in de wet bij­voor­beeld helemaal niet voorzien, en hoeven jullie dan ook niet te aan­vaar­den. Zelfs als die huisbaas dan iets zou zien dat hem niet aanstaat, kan dat geen aan­lei­ding zijn om het contract op te zeggen – het contract loopt immers over drie jaar en is door geen van beide partijen voor­tij­dig opzegbaar (tenzij con­trac­tu­eel anders bepaald).

 • Zezunja

  Als je de NL’se huurwet gewend bent, is het behoor­lijk armzalig hier. Het contract geeft hem m.i. inderdaad allerlei moge­lijk­he­den om het wel binnen die drie jaar op te zeggen. Bovendien is ‘drie jaar’ in mijn ogen geen huur­be­scher­ming.
  Ik geef toe dat zowel het contract als ons contact met de huisbaas iets complexer is dan uit dit stukje blijkt, maar ik wilde iets korts schrijven. ;-)

 • Karien

  Als je in de eerste zin het woordje Belgie had vervangen door Engeland had ik het kunnen schrijven. Alleen hebben wij geen katten. Wel konijnen.
  Haha.
  En onze situatie uitleggen zou ik 6 kantjes voor nodig hebben.…

 • Benjamin

  Het is waar dat drie jaar nogal armzalig is, maar binnen die drie jaar is het echt niet eenvoudig een huurder aan de deur te zetten. Mijn ervaring is dat dat zelfs niet eenvoudig is als een huurder stopt de huur te betalen.

  Vergeet niet dat con­trac­tu­e­le bepa­lin­gen die strijdig zijn met de wet, gewoon niet nageleefd hoeven te worden. Hier vind je bij­voor­beeld meer info http://www.just.fgov.be/nl_htm/informatie/htm_justitie_atotz/huurwet.html
  Zeker de brochure onderaan kan wel handig zijn.

  Verder vind ik het altijd een plezier je stukjes te lezen, ook al onthoud ik me meestal van com­men­taar.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.