Stukjes in het wild

Wat ik nooit zou vertellen (3): Het verhaal van de tepel­m­o­raal

Dit is het derde hete­brij­stuk­je (een stukje waar ik eigenlijk niet klaar voor ben) van de #blo­gre­vi­val. Het eerste hete­brij­stuk­je staat hier en het tweede hier.

Ik draag geen beha meer.
Zo. Nu kunnen jullie allemaal even oh-en en ah-en en dan zal ik vertellen waarom ik dit vertel. En leuker: dan mogen jullie je ermee bemoeien.

Toen ik klein was, wilde ik graag zo snel mogelijk tieten. Liever gisteren dan vandaag, dat werk. Dus toen ik op mijn elfde voor het eerst ongesteld werd, dacht ik: jaja­jip­pie­jip­pie­jee hiephoi! Die blijde ver­wach­ting hield negen jaar aan. Op mijn twin­tig­ste besefte ik dat het ver­moe­de­lijk nooit meer zou worden dan een vrou­wen­hand vol.

Meer massa
Wat te doen? Ik ging met mijn borst vooruit lopen, in de hoop dat het meer zou lijken. Ik keek uit naar het moment dat ik kinderen zou krijgen, in de hoop dat het meer zou lijken. In bed ging ik nooit op mijn rug liggen, in de hoop dat het meer zou lijken. Ik droeg beha’s, want hee, stof is ook massa, in de hoop dat het meer zou lijken. Ik droeg iets te grote beha’s, want iets meer stof is iets meer massa, in de hoop dat het meer zou lijken en ik droeg voor­ge­vorm­de beha’s, in de hoop dat mensen erin zouden trappen.

Tot ik op een helder moment vast­stel­de dat beha’s extreem oncom­for­ta­bel zijn. Het zijn tuigjes, die alleen steun geven omdat die bandjes die steun uit jouw lichaam halen. Druk dus, altijd een lichte druk. En waar had ik in hemels­naam steun voor nodig? Het woord pront was voor mijn borsten uit­ge­von­den. Bovendien was het de vraag of mensen erin trapten. Op dat heldere moment besloot ik geen beha’s meer te dragen.

Not done
Maar, en nu komen we bij de hete brij: kan dat wel? Zonder beha? Zoals het in deze maat­schap­pij heel erg not done is om met onge­scho­ren benen over straat te gaan, is het in veel gevallen niet aanvaard om zonder beha op je werk te ver­schij­nen.

In eerste instantie wuifde ik die moraal weg: dat geldt alleen voor mensen met een meer dan gemiddeld decolleté, voor mensen met hevig wiegende borsten, mensen met een anatomie die de aandacht trekt. Mijn borsten zijn te klein om de aandacht te trekken.

Vlak na mijn heldere moment kleedde ik me aan om les te geven aan mensen met een belang­rij­ke­re positie dan ik, met een hoger salaris, met meer gevoel voor protocol. Ik zwierde een zwart jurkje over mijn hoofd, trok het recht en keek in de spiegel. Twee kap­stok­jes priemden in mijn spie­gel­beeld. Tepels. O ja, die waren er ook nog. Met een beha camou­fleer je die, omdat de stof wat van de scherpe randjes haalt, omdat ze soms een plat­ge­drukt worden of omdat ze simpelweg ver­dwij­nen in het malletje van de voor­ge­vorm­de cup. Nu waren ze luid en duidelijk aanwezig. Klaar om je jas aan op te hangen.
Ik dacht aan de mannen in pakken die de hele dag naar mij moesten kijken en trok vlie­gens­vlug alsnog een beha aan.

Hier zijn we dan
Een week later moest ik lesgeven aan zes­tien­ja­ri­gen. Hetzelfde verhaal: strak truitje over mijn hoofd, een blik op de spiegel en een alles­ver­zen­gen­de twijfel. Zou ik hiermee de hor­moon­spie­gel van mijn kroost omhoog jagen? Gaf ik nog wel het goede voorbeeld? En weer wurmde ik me toch maar in een tuigje.

De laatste paar weken ben ik streng voor mezelf: ik heb comfort nodig, mijn leven is bij tijd en wijlen al oncom­for­ta­bel genoeg. Ik kan geen druk gebruiken, geen strings attached, geen tuigjes. Dus ga ik al priemend de deur uit. Met twee haakjes die ‘Hier zijn we dan’ lijken te zeggen. Mijn tepels zijn zichtbaar, om niet te zeggen: je kunt er met geen moge­lijk­heid omheen kijken.

En nu is mijn vraag: wat vinden jullie? Kan dat eigenlijk wel?
(voor mij is de mening van de Belgen ook érg belang­rijk, ik werk immers in België)

42 reacties

 • Roxyfloxsy

  Tja, dat moet je natuur­lijk helemaal zelf bepalen, maar ik vermoed dat je nog nooit een goeie bh gedragen hebt of de juiste maat als ik je verhaal zo lees… Ik kan echt niet zonder (ze zijn te groot).

 • Susy

  God­all­migh­ty.
  Ik wilde dat ik dat kon.
  De meisjes los in de kooi laten hangen.
  Maar niemand zit te wachten op twee tepels die op een vreemde locatie (onderaan de rib­ben­kast, damn those children) gesi­tu­eerd zijn.

  Dus.
  Het mag, van mij.
  Verdomme.

 • Swan

  Ik word wel altijd vreselijk afgeleid door tepels. Maar erger nog vind ik de zwierende borst­par­tij van een groot geschapen, met vorse tred lopende dame zónder BH. Dat kan echt niet. Tepels vind ik dan een stuk minder erg. Voor mij is het not done zonder BH. Dat kan mijn cupje 75D niet aan. Dat doet zeer, dat scheurt uit (lijkt) en ze gaan eerder hangen. Lang leve de beugelBH. Zonder dat voel ik me kaal! Je hebt toch ook van die tepel­plak­kers? Niks voor jou? ;)

 • jonneke

  de moeder van een school­vrien­din droeg ook nooit een bh, om precies dezelfde reden. mij is dat toen nooit opge­val­len, ik zou het niet geweten hebben als haar dochter het me niet had verteld. maar wat ze wél droeg was een
  onderjurk. wie weet helpt dat perfect om het priemen tegen te gaan.

 • FunChick

  Zodra ik thuis kom uit die dingen – ik draag het enkel omdat dat nou eenmaal als deftig wordt beschouwt! Al is er niet zo machtig veel om op te houden hoor.
  Voordeel => na de geboorte van Mini-man zijn die dingen mooi op plaats gebleven.
  Nadeel => De geboorte van Mini-man heeft gezorgd voor leven in die 2 tepels die ik vroeger steeds als dood beschouw­de; Ze zijn de kers op dat kleine maatje, maar ze maken het echt onmo­ge­lijk om openbaar te ver­schij­nen zonder Beha want ze laten hun aan­we­zig­heid echt door alles merken (misschien willen ze verloren tijd inhalen of zo)

 • Jai

  Ik zou ook zonder bh kunnen, maar ik vind het zelf niet prettig als mijn tepels (die overigens niet formaatje kapstok zijn maar meer formaatje deurbel) door mijn kleding heen steken. Ik word daar bij anderen ook ont­zet­tend door afgeleid, net als Swan. Ik had ooit een klas­ge­noot­je (die wel een bh droeg trouwens) wier tepels altijd acte de présence geven als ze voor de klas stond. No way dat ik nog kon luisteren naar wat ze zei, ik zat alleen maar daarnaar te kijken.
  Ik zag laatst de eerste clip van de Spice Girls, en die hebben daar ook allemaal van die tepels-met-extra-ijsblokjesbehandeling.

  Het lastige hieraan vind ik dat ik er volledig achter sta om geen bh te dragen als je er hinder van onder­vindt (en geen steun), maar dat ergens in mij een ‘oordeel’ naar boven floept als ik een bh-loze vrouw zie…hoewel mijn oordeel nega­tie­ver is bij vrouwen met enorme borsten dan die met kleine borsten.
  Ik heb ook geen behoefte aan priemende tepels in mijn gezichts­veld, maar om dan maar te ver­wach­ten dat iemand tepel­plak­kers gaat dragen (wel handig trouwens voor onder jurken waar zelfs de kun­stig­ste bh’s niet onder verborgen kunnen worden) omdat ik hun tepels niet wil zien. Zolang jij je er prettig bij voelt en geen last hebt van constante zichtbare-tepel-onzekerheid (zijn ze wel of niet te zien? even checken!) kan de rest van de wereld de pot op!

 • Lies

  Ik had een kleine B. Best tevreden over. Na meer dan een jaar zwan­ger­schap en borst­voe­ding heb ik nu niet meer over dan een A‑tje. En ik mis ze wel.
  Het heeft zijn voordelen en zijn nadelen.
  Ik hoef onder strakke sport­jurk­jes geen bh meer te dragen want er wiebelt toch niets mee. Freedom!
  Maar dat klein beetje “cleavage” dat ik had, mag ik nu wel helemaal vergeten, en dat mis ik toch ook wel. Dus draag ik meer bh’s dan vroeger, mét padding, omdat ik dan ten minste nog iets van borsten lijk te hebben.

  Maar wat jouw pronte tetjes betreft: go for it! Vrijheid blijheid! Tenzij je je onge­mak­ke­lijk voelt als je geen bh draagt, dan is de vrijheid natuur­lijk ook ver te zoeken…

 • BarbaraPh

  Sinds ik op de lagere school op 11-jarige leeftijd werd uit­ge­schol­den voor Puntje door de jongens, die natuur­lijk dolgraag hun grijp­gra­ge handjes om mijn puntjes wilden leggen, draag ik een beha. Indertijd een 65AA (ik weet ’t nog precies: van C&A, met een blauw-rood ruit­jes­mo­tief) tot een 80D nu.

  De belang­rijk­ste reden dat ik een beha draag is dat ik, tijdens de keren dat ik een sprintje moet trekken naar bus of trein of keihard fiets, mijn borsten om mijn oren dreigen te slaan. Flats. Dat is niet alleen lastig maar vooral pijnlijk.

  Neemt niet weg dat een gea­van­ceer­der model zonder beugels het har­nas­ge­voel zou kunnen ver­min­de­ren. Iemand?

 • anouk

  Maartje, laat die tepels maar lekker pront vooruit steken. Als ik jou cupmaat had, zou ik NOOOOOOIT meer een BH dragen!
  Ik erger mij al een tijd ror aan het schijn­ba­re taboe dat rond de tepel is ontstaan.
  Ineens mogen die niet meer door een shirt te zien zijn. Moeten de Bh’s dik gevoerd zijn waardoor onder een shirtje alleen de vorm van de gehele borst te zien is. Waarom?
  Aan de ene kant willen we zo vrou­we­lijk mogelijk zijn en aan de andere kant moeten wij onze vrou­we­lijk­heid weg­mof­fe­len.
  We hebben tepels en vroeger in de BH’svan gewone stof waren die, mits je wat meer gepro­non­ceer­de tepels hebt, gewoon altijd te zien.
  Dus wat mij betreft geen probleem!

 • Borg

  Ik vind tepels bij zowel mannen als vrouwen niet kunnen, maar waarom dat is, kan ik niet uitleggen. Ik weet wel dat veel mensen erdoor afgeleid worden en dat zou voor mij een belang­rij­ke reden zijn om ze niet te laten zien (niet dat ik nadenk over bh-loos door het leven gaan). Als het betekent dat ik anders minder serieus genomen word en dat mijn boodschap minder goed aankomt (hoe bekrompen dat ook misschien is), dan draag ik toch liever een bh op de momenten dat ik wat te vertellen heb.

  Overigens voel ik mijn bh’s echt niet zitten, dus misschien dat je zoals Roxy­flox­sy zegt nog nooit goede bh’s hebt gedragen? Of je bent heel gevoelig, dat kan natuur­lijk ook. Zo knip ik altijd alle labels overal uit, anders word ik gek van het gekriebel.

 • Susan

  Van mij mag je. Ik heb het ook. Ook terwijl
  ik wel een bh draag en ook als het een padded bh is. Dat doen tepels nou eenmaal, aanwezig zijn.
  Ik heb wel eens te horen gekregen dat ik dan op z’n minst even moest zorgen dat ze op de zelfde hoogte priemden. Tja… (van een vrouw overigens).

 • Erwin Troost

  Het zien van tepels kan ook al prik­ke­lend werken, want wat lingerie is voor de man, is nu jouw truitje geworden. Atijd de spanning en fantasie te weten wat daar­ach­ter verborgen zit.

  Overigens ga ik voor de kleine borsten en als ik kijk naar de Playboys van vorig jaar was ik erg trots op Sanne Kraaij­kamp en Brigitte Schuurman die vol trots hun lichaam toonde met een kleinere cupmaat. Brigitte was daar eerst nogal onzeker over. Ik stuurde haar een mailtje en zij was mij dankbaar.

  Nu even terug naar de tepel­af­fai­re. Ik zou willen dat ik in de klas zat en geloof mij; ik zou hormonaal puber­ge­drag vertonen.

 • Ann

  Gewoon doen!
  Ik heb ooit Jezus, in mijn pre-atheïstische periode verzocht om mijn erwten te laten groeien. En in plaats van naar de smeek­be­den van de arme kindjes in Afrika te luisteren, richtte hij zijn aandacht op mijn punaises en liet hij ze groeien. En groeien. En groeien. Ook al verzocht ik hem dwingend om ermee te stoppen. En dus zit ik nu veel te ver naar mijn zin in het BH-alfabet en ik blijf het vreselijk vinden.
  Dus, beste Maartje, laat dat ding gewoon uit. Doe het voor mij ;).

 • Kat en Hond

  Wat een boeiende vraag! Ik heb ook altijd last van mijn BH’s en zodra ik thuis ben gaat die dan ook uit. Als ik moet werken of les moet geven doe ik hem wel altijd aan, net zoals jij dat in je stukje omschrijft en om precies dezelfde redenen. ’s Zomers heb ik extra veel last van BH’s (en ook van schoenen) en dan draag ik vaak jurkjes waaronder ik geen BH draag. Ik heb er nooit zo sterk over nagedacht eigenlijk, maar als ik in de spiegel kijk en niet tevreden ben, dan doe ik hem aan. Zonder daar verder een bepaald gevoel bij te hebben. Ik heb er een hekel aan mij onzeker te voelen over mijn uiterlijk en hem zomaar weglaten zou dat wel in de hand werken, ben ik bang. Maar ik moet je zeggen dat ik er bij anderen werkelijk nooit op let of mij er aan erger.

 • Kat en Hond

  Oh ja, nog 1 ding: ik heb wel gemerkt dat een hemdje onder mijn kleding prettiger zit, dus voor ’s winters vind ik dat altijd een optie

 • Niki

  Ook hier pronte mini tetten. Ik draag wel altijd een “t shirt” BH: met iets dikkere cups. Die geven net iets meer ronding en schuren niet langs mijn tepels. Op de een of andere manier doen de “normale” BHs dat wel. Zelfs BH loos vind ik maar een schurend gedoe, ook met hemdje.
  En, eerlijk is eerlijk, ik voel me toch wat onzeker met zichtbare deur­knop­pen. :-)

 • ex-buurvrouw

  Ik vind het kunnen. Niet voor mij, wel voor u.

  Ooit ver­ga­der­de ik een hele dag zonder dat ik een bh aanhad. Maar dat ontdekte ik pas ’s avonds toen ik mijn strak truitje uitdeed (alsof dat truitje mijn steun was had ik er zelf geen erg in). Ik begreep plots waarom men mij anders had zitten bekijken…

  Mijn schaamte kwam gelukkig veeeeel te laat :-)

 • esther

  Ik vind dat kunnen, maar als tepels echt door de stof heen priemen vind ik dat zeer afleidend. Zozeer gecon­di­ti­o­neerd ben ik dus al. Deep down ben ik met 95D gewoon jaloers op vrouwen die zonder BH kunnen- bij mij wordt het het beeld dat Swan schetst.

 • Drs. J. A. Happolati

  Vrouwe Zezunja,
  Eerst dit: waar komen al die mensen die hier reageren eigenlijk vandaan, doch dit uiteraard geheel terzijde. En moet na die eerste zin nu een vraag­te­ken, of moet heel de zin anders gefor­mu­leerd worden? Je blijft tobben.
  En over tobben gesproken, hoe zit dat nu dus met het zicht­baar­heids­ge­hal­te van t*p*ls?
  In de Tech­ni­sche School van de Lucht­macht hadden wij vroeger een bloed­mooie lerares fysica. En u zou denken dat ik als vijf­en­twin­tig­ja­ri­ge student daardoor was afgeleid als zij voor de klas stond en dat was natuur­lijk ook zo. Maar hé, op een van haar examens haalde ik wel het maximum van de punten. 20/20. Nooit gezien. Ze kon mij heel eenvoudig geen punten aftrekken, want ik had alles correct. Dat was mij in mijn leven nog nooit overkomen en sedert­dien heb ik die prestatie ook nooit meer kunnen herhalen. Wat wil ik hier nu mede bewijzen? Wel, om didac­tischt­ech­ni­sche redenen mag een docent (m/v) dus écht wel zijn/haar best doen om er sexy uit te zien. Dat komt het leer­pro­ces alleen maar ten goede. Waarom putte ik mijzelf de avond voor het examen in de stu­die­ruim­te zo uit? Om bij haar in de gunst te staan, natuur­lijk. Nogal logisch.
  Het valt mij op dat er hier voor­na­me­lijk dames reageren. Ik ben een oud man en zat van dagen en het gevaar is dan ook niet denk­beel­dig dat mijn reactie op het onderwerp als onkies wordt ervaren. Maar als u dan toch het oordeel van een man (en Belg) wilt horen … het valt wel degelijk op. Zo’n twee punaises, bedoel ik. Gecon­fron­teerd met een vrouw gaat een man altijd eerst op zoek naar haar uiter­lij­ke kenmerken en aangezien die uiter­lij­ke kenmerken meestal bedekt zijn, is het vermoeden van aan­we­zig­heid al voldoende om zijn nieuws­gie­rig­heid te wekken en hem een klein beetje gek te maken. Nu ben ik een benenman, dus dan zou de oplossing voor mijn per­soon­lijk geval zijn dat u een kort rokje draagt; dan zoude ik namelijk niet meer zoveel op die twee piekjes letten. Maar dan hebt u waar­schijn­lijk weer een ander probleem.
  Je blijft tobben.
  Tot slot zoude ik aan de mannen die hier nog zullen reageren, willen vragen of zij bij het zien van een vrouw die haar kroon­ju­we­len showt ook altijd de bedenking maken: achter deze twee dingetjes houdt zich een seksueel actieve vrouw schuil.
  Meer zeg ik niet.
  Met vrien­de­lij­ke groeten,
  Uw Drs.

 • Nicoleke

  Ja hoor. Prima.
  Al zou ik er wel naar kijken als je in mijn buurt was, dus als je daar tegen kunt..?

  Ik vind een bh totaal niet oncom­for­ta­bel, dus wellicht dragen de mensen die dat wel vinden niet de juiste bh’s?

 • Anoniem

  Hmm.
  ik herken het ‘probleem’. Maar vraag me nu ook ineens af waarom het zo’n probleem moet zijn? Zelf vind ik het altijd heel dubbel als ik een vrouw zie zonder bh. Of liever: als ik een vrouw haar tepels zie. In eerste instantie denk ik dan: nou, die durft! Zo sletterig! In tweede instantie denk ik: woow, die durft! Ik wou dat ik dat ook kon… En met ‘kunnen’ bedoel ik: me niet storen aan de commentaar/evt. gedachten van anderen, maar gewoon doen waar ik zin in heb, mijn borsten zijn ook niet zo groot dat ik echt een bh moet dragen. Maar ik ben dus bang dat anderen me ‘sletterig’ zullen vinden. Al vind ik zelf dat dat beeld ook veel meer te maken heeft met de rest van de kleding/houding van de dame in kwestie.
  (En omdat ik vermoed dat mannen het meestal wel opwindend vinden om vrou­wen­te­pels te zien en ik dus niet per se die boodschap wil uit­stra­len, of toch niet voort­du­rend en aan jan en alleman)

  hmm, echt duidelijk is het dus nog steeds niet. Maar ik vind wel dat het moet kunnen. Gewoon omdat ik het ook best stoer vind.

 • CiNNeR

  Eigenlijk vind ik vooral dat je het zelf moet weten. Maar goed, kan me wel voor­stel­len dat de medemens nogal afgeleid kan raken. Daar zijn dan wel weer meer oplos­sin­gen voor te bedenken dan een nare beha te gaan dragen. En ik moet zeggen, menig beha priemen de tepels net zo goed doorheen.

  Verder ben ik stront­ja­loers. Dat wil zeggen, ik ben erg blij met mijn 85F Behalve als ik beha’s moet kopen (welke debiel heeft bedacht dat vrouwen met grote borsten alleen vlees­kleu­ri­ge ondingen wil dragen? Leuk, zwart, kant, daar heb ik tot nog toe maar een merk en model van kunnen vinden) én moet dragen. En de beugels willen wel eens plots zonder aan­kon­di­ging uit de beha en in mijn lijf schieten, ook weinig fijn. Zonder beha kunnen lijkt me heerlijk.

 • Wannes

  Twintig jaar geleden zou ik – als puberman – gezegd hebben dat jullie niet zo moeten zeuren en dat wij verdomme wel leger­dienst moeten doen. Maar nu ik ouder en wijzer ben, en veel dames bekeken heb (ik kan het niet helpen), buig ik mijn hoofd in nede­rig­heid. Vrouw zijn is niet makkelijk en alleen al daarom moeten jullie op handen gedragen worden. Of ik daar dan één of twee handen voor nodig heb, is onbe­lang­rijk.

 • Anoniem

  Ik heb nog nooit een passende bh kunnen vinden. Als je overal dikker wordt, behalve je borsten kan je het vergeten. De com­bi­na­tie van mijn omvang en een cup a lijkt niet te bestaan. Het voordeel ervan is dat ze ook nau­we­lijks gaan hangen. Wat betreft de priemende tepels, ik hoop dat ik die gedachte weer snel uit mijn hoofd kan zetten, kan er weinig aan doen.

 • eddiefromohio

  Hm. Wellicht naast de kwestie. Lopers­re­flex : schurende tepels (die niet afge­pleis­terd worden of inge­smeerd met een zalfje) leiden na een uurtje tot bloedende tepels …

 • Bob

  Zichtbare tepels kan dus niet, in ieder geval niet op je werk. Zo iemand neem je niet serieus. Het is teveel inti­mi­teit, net als een man die van onder zijn oksels ruikt. Of je dan daarvoor een bh moet dragen, dat is een ander verhaal. Ik wil ook helemaal niet weten hoe je het verbergt.

 • anouk

  Ik heb net alle reacties gelezen en moet zeggen dat ik wel een beetje ver­drie­tig word.
  Misschien kunnen we maar beter weer in een korset geregen worden en rokken dragen tot op de voet. Lang geleden, nog niet eens zo heel lang, werden blote enkels in het openbaar ook niet echt gewaar­deerd. Veel te prik­ke­lend! En een haarnetje misschien ook weer invoeren, vrou­we­lijk haar kan ook zeer prik­ke­lend zijn en in sommige culturen wordt een vrouw met bloot haar op heur werk ook niet gewaar­deerd.
  Maar goed daar staan wij dan natuur­lijk ver boven:) Ach, het menselijk lichaam kan het ook nooit goed doen, er rust altijd wel een taboe op een bepaald deel. Gelukkig maken blote dieren zich daar niet zo druk over.
  En mijn menig is dat wanneer je afgeleid wordt door tepels die te zien zijn onder shirtjes, je de oplossing bij jezelf moet zoeken. Het zijn jouw gedachten en die geef jij de aandacht die ze vragen. Als ik wil kan ik mij ook geïn­ti­mi­deerd en afgeleid gaan voelen door de lichte en soms niet zo lichte knobbel of bobbel ter hoogte van het kruis van mijn man­ne­lij­ke medemens. Als deze in erectie staat is zal ik wel mijn wenk­brau­wen heffen, maar dat is absoluut niet te ver­ge­lij­ken met zichtbare tepels onder een shirt:)

 • Bob

  Anouk, ik vind zichtbare tepels onder een truitje niet prik­ke­lend. Het is onge­wens­te inti­mi­teit. Net als een natte klapzoen. Of zweet­voe­ten. Of iemand die te dicht in je gezicht gaat staan bij het praten. Zulk soort dingen doen mensen niet die zich bewust zijn van sociaal gedrag en een goede opvoeding hebben genoten. Maar ja, een goede opvoeding is natuur­lijk totaal bela­che­lijk in Nederland en moet bespot worden. Als je graag terug wilt naar het niveau van de dieren, dan zonder mij.

 • leo

  Lieve kind,
  Als man vind ik kleine borstjes veel mooier dan grote borsten maar daar gaat het in het leven niet om. Wij moeten tevreden zijn met wat we hebben gekregen. Wanneer een dame een strak shirt of blouse draagt laat ze duidelijk zien waar de vetrollen zitten of waar haar uit­pui­len­de navel zich bevindt echter ook ´zijn de kleine ver­ho­gin­kjes van haar tepeltjes zichtbaar. Draag je wijde kleding dan wordt dit alles verhuld. En wijde kleding is gezonder dragen dan strakke kleding denk ik. Je kunt je er in ieder geval soepeler in bewegen en vrij zijn van je BH en onge­wens­te blikken en opmer­kin­gen. En .….je charmante uit­stra­ling wordt adem­be­ne­mend in de goede zin des woords. Probeer het maar eens. Ik wens je veel succes

 • Erwin Troost

  Het blijft een lastige discussie. Ooit had ik een kun­ste­na­res in mijn huiskamer zitten en zij zat in een kort jurkje met beide benen omhoog, terwijl ik recht tegen haar onder­broek­je keek. Ik zei daar iets van, waarop ze zei dat als zij op het strand liep in bikini ik het wel normaal zou vinden. Nog stees vind ik dat iets heel anders.

  Een tepel is prik­ke­lend, nog steeds. Waarom kan ik niet over oordelen. Is het een moe­der­com­plex, een verlangen naar vroeger of dat het niet uit­maakt­maar het maakt zeker niet uit of je kleine of grote borsten hebt. Ook het lichaam maakt de tepel aan­trek­ke­lijk en nu ben je al van jezelf aan­trek­ke­lijk, dus dat maakt het verlangen naar een tepel toch anders. Het blijft een aan­trek­kings­kracht. Net zoals een onder­broek­je. Loop je op het strand topless of bedenk je ze dan juist uit schaamte?

  De dame in kwestie van het onder­broek­je bleek namelijk nudist, dus daar komt weinig bikini aan te pas en zo is alles het omge­keer­de in het leven. Ik kan hier honderden voor­beel­den van geven.

 • Maude

  Gewoon met je eens. Sowieso zijn stijve tepels zonder bh op een kleine borst mooier dan grote borsten met bh. Tepels trekken meer aandacht dan volume.
  Daarnaast: Als het teveel aandacht trekt, kun je kiezen voor een makkelijk zittend hemdje van de HEMA.
  Ik loop zomers altijd rond zonder bh en altijd zijn m’n tepels zichtbaar. Inderdaad veel bekijks maar toch zit het gewoon lekkerder.

 • Willem

  Ja, ik begrijp je. Zoals je schrijft heb je niet echt veel borst, maar wel mooie tepels die hard (kunnen) zijn. Dat heeft ook niet elke vrouw he. De maat­schap­pij zou eens moeten ophouden te oordelen over zaken als zichtbare tepels, alsof het een schande is. Ik denk ook wanneer jij er positief achter staat, dat invloed heeft op de omgeving.

  Op vrije dagen kies ik er wel eens voor een lange sport­broek aan te trekken, zonder onder­broek. Zo’n onder­broek kan namelijk ook heel knellend zijn. Aangezien een penis de hele dag beweegt kan je ‘m soms ook een beetje zien zitten. Dat is wat het is! Een man met een penis en een vrouw met tepels.

 • willem

  Een tweede reactie :) Ik ben een soort aangedaan door veel negatieve reacties op je vraag. Ik wil je wat vertellen, misschien wil je het lezen:)

  Zo’n 8 jaar geleden schoof ik eens een ring om mijn duim en kreeg meteen een gevoel dat ik zo’n duimring wilde dragen. Tegelijk met dat gevoel kwam ook het gevoel van afkeur. Hoe zouden mijn ouders (vader) hierop reageren. Kan ik het maken op mijn werk een duimring te dragen, wordt ik nog wel serieus genomen. Ver­vol­gens maakte ik de fout om op internet te meningen van andere te lezen. Negatieve reactie, die ik niet altijd gegrijp. Gaat vaak eerder over de ander dan over mij en mijn duimring. Daarnaast natuur­lijk veel mensen die een duimring koppelen aan homo, ik ben echter 100% hetro.

  Ik besloot vol te houden, heb de ring na een half jaar wikken en wegen omgedaan om niet meer af te doen. Ik herinner mij nog goed de eerst dag op mijn werk, ik was werkelijk spuug zenuw­ach­tig. Ik weet dat niet iedereen het leuk vind, maar voor mij is het belang­rijk. Door de duimring te dragen laat ik meer van mijzelf zien. Het heeft echt jaren geduurd, maar nu kan ik ‘m met trots dragen.

  Ik zie verband met jou wens geen BH meer te dragen, het is even door bijten en er zullen altijd mensen blijven die een mening hebben over een duimring of zichtbare tepels. Ik zelf vind het heel vrou­we­lijk en eerlijk ook best sexy en dat mag!

 • willem

  Een tweede reactie :) Ik ben een soort aangedaan door veel negatieve reacties op je vraag. Ik wil je wat vertellen, misschien wil je het lezen:)

  Zo’n 8 jaar geleden schoof ik eens een ring om mijn duim en kreeg meteen een gevoel dat ik zo’n duimring wilde dragen. Tegelijk met dat gevoel kwam ook het gevoel van afkeur. Hoe zouden mijn ouders (vader) hierop reageren. Kan ik het maken op mijn werk een duimring te dragen, word ik nog wel serieus genomen. Ver­vol­gens maakte ik de fout om op internet te meningen van andere te lezen. Negatieve reactie, die ik niet altijd begrijp. Gaat vaak eerder over de ander dan over mij en mijn duimring. Daarnaast natuur­lijk veel mensen die een duimring koppelen aan homo, ik ben echter 100% hetro.

  Ik besloot vol te houden, heb de ring na een half jaar wikken en wegen omgedaan om niet meer af te doen. Ik herinner mij nog goed de eerst dag op mijn werk, ik was werkelijk spuug zenuw­ach­tig. Ik weet dat niet iedereen het leuk vind, maar voor mij is het belang­rijk. Door de duimring te dragen laat ik meer van mijzelf zien. Het heeft echt jaren geduurd, maar nu kan ik ‘m met trots dragen.

  Ik zie verband met jou wens geen BH meer te dragen, het is even door bijten en er zullen altijd mensen blijven die een mening hebben over een duimring of zichtbare tepels. Ik zelf vind het heel vrou­we­lijk en eerlijk ook best sexy en dat mag!

 • Serena

  Ik zit ook al even met die vraag.
  Ik heb een tijdje een ver­ve­len­de huid­aan­doe­ning waarbij alles ont­zet­tend jeukt en bh’s dat alleen maar erger maken.
  Ik zou zeggen dat het ligt aan wat je erover­heen draagt. Wanneer je tepels erg te zien zijn, zou ik het niet doen. Probeer er dan anders wat onder of over te dragen. Ook zou ik het minder snel naar werk doen.
  Per­soon­lijk vind ik dat ik er zonder bh best sexy uit kan zien. Maar de maat­schap­pij heeft nou eenmaal normen voor voor­na­me­lijk vrouwen, terwijl mannen gewoon shirtless kunnen rondlopen.

 • Vlinder 97

  Ik loop öok heel graag zonder bh. En geloof me ik vind het heerlijk. De laatste maanden zijn mijn borsten flink gegroeid. Van 90 D naar 100 H(!!!) Ga ook regel­ma­tig zonder bh over straat en naar mijn werk. Aangezien ik bedrijfs­kle­ding over mijn gewone kleding draag zie je er niets van maar ik voel wel mijn borsten. Heb dan wel een strak truitje aan zodat ze niet al te veel bewegen

 • Antje

  Hoi,

  Lekker doen, ik vind het zo’n onzin dat tepels niet kunnen, mensen moeten niet zo vreemd doen over bh- vrije borsten en tepels. Het is niks om je over te schamen, maar het wordt bescha­mend gemaakt door media, opvoeding, de maat­schap­pij. Het is jou lijf, en je hoeft echt geen tepel­be­dek­king te halen. Als anderen er niet tegen kunnen is dat hun probleem, niet die van jou. De meeste mensen hebben hele bekrompen en haast zie­ke­lij­ke ideeën over hoe vrouwen eruit moeten zien in openbare gele­gen­he­den; als een vrouw haar tepels zichtbaar zijn door haar ruitje heen kan het niet, of als borsten los onder een t‑shirtje zitten, kan het niet. Dan overtreed je een onzicht­ba­re grens. Lekker doen wat jij wilt, het zijn jou meiden ;-)

 • Maartje J

  Inderdaad gewoon doen. Gek genoeg liep ik tot mijn 22e (en dat is 13 jaar geleden) gewoon nog met van die beha’s met een dun stofje, waar je inderdaad mijn tepels doorheen zag. Ik wist niet beter of dat was normaal. Gaandeweg ging ik me er voor schamen omdat anderen padded beha’s droegen, en dus dat ging ik ook doen. Leek het ook meer, die A cup.

  Nu ben ik 35 jaar, en weiger mij te con­for­me­ren aan wat wel en niet mag volgens het gangbare schoon­heids­ide­aal. Waarom zou ik mijn cup A met tepels niet mogen laten zien, terwijl een volle cup E, hoewel afgedekt met een padded bh, wel aanwezig mogen zijn?

  What’s next? Mag ik mijn billen niet meer in een strakke spij­ker­broek hijsen, mij benen niet meer laten zien in een rok, mijn haar dan ook maar verborgen en o wacht, ogen zijn pas ver­lei­de­lijk!

  Voor je het weet lopen we in een niqaab om niemand te verleiden en vooral goed ons werk te kunnen doen. Sek­su­a­li­teit is altijd aanwezig, daar moeten we mee om zien te gaan.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.