Woensdag 18 september

Vandaag tik ik facturen. Ik druk mijn tijd in waarde uit. Mijn hoofd, mijn kennis van het alfabet, mijn jarenlange ervaring, ik plak er prijsjes op, waarna mijn bankrekening mij meldt dat ik weer kan eten. Maar alsof dat niet al magisch genoeg is, begint het toveren pas echt onderaan de factuur.

BTW 21 procent.
Belasting Toegevoegde Waarde.

Volgens de overheid heb ik naast alles wat al in de prijs is berekend, nóg iets toegevoegd. Niet mijn kunde, mijn schrijfervaring, mijn carrière of mijn Eureka!-momenten, want die zitten in mijn uurloon verweven, nee, iets anders. Iets dat zó waardevol is dat ze er geld voor willen zien, en snel een beetje.

De cursor knipoogt. BTW 21 %
De waarde zit hem in drie letters, een spatie, twee cijfers en een procentteken. Meer heeft magie niet nodig.

Ik ben een schrijver. Mijn grondstoffen zijn letters en een wit scherm. Die combineer ik tot een tekstje, zoals een schrijnwerker vier poten en een zitting tot een krukje timmert. Vervolgens zetten we ergens een streep, de schrijnwerker en ik. Beste klant, hier begint de magie. Vanaf dit punt hebben we iets toegevoegd, maar niemand weet wat. Kaboutertjes? Onszelf? De liefde? Wat is zó veel waard? Onze ziel? Onze zaligheid?

Ik ben nooit goed geweest in metafysische denkbeelden, daarvoor hecht ik te veel waarde aan bewijslast. Maar in dit geval ben ik wettelijk verplicht de religie van de toegevoegde waarde aan te hangen. Doe ik dat niet dat ben ik in overtreding.

Toveren met de toetsen van mijn klavier, ik zal de láátste zijn die daar geen waarde aan hecht. Maar toch krijg ik bij elke factuur, het gevoel dat we collectief in het ootje worden genomen.

Omdat niet iedereen eraan toekwam de geluidsbestandjes te luisteren van het dagboek dat ik een week lang voorlas op Radio 1, zet ik de stukjes deze week online.