‘Dat ze terugkeerd van waar ze gekomen is’ (sic!)

Een paar weken geleden mocht ik een week lang het Middagjournaal voor het Radio 1-programma Nieuwe Feiten maken. 

Het Middagjournaal van maandag 17 februari beroerde de gemoederen enigszins. De reacties waren uiteenlopend, soms gemeen, soms hartelijk. Hier een mini-bloemlezinkje.

Dit was de eerste, de Facebook-site van Radio 1:

Die was al vrij spoedig verdwenen. Navraag bij Radio 1 leerde: ‘rechtse, zure meningen mogen, schelden mag niet’. Dit beschouwde de moderator als gescheld.

Daarna kwam dit:

Zijn referentie aan de Caraïben komt waarschijnlijk door de foto van mij die Radio 1 bij het Middagjournaal plaatste. Met een beetje goede wil, kun je er een Caraïbische vrouw in zien. Ik voelde me drie eeuwen terug gekatapulteerd, toen plantagehouders mensen beoordeelden op hun werkvermogen.

Op de Radio 1-site was er een psycho-analyse van mij begonnen. Óf de mensen waren danig op hun pik getrapt, dat kan ook.

Gelukkig waren er ook mensen die het voor me opnamen:

Ook op mijn eigen Twitter, Facebook en mail kwamen talloze reacties binnen, al met al ben ik die dag nauwelijks aan werken toegekomen. Ik piekerde, omdat ik het te gemakkelijk vond om iedereen die zich tegen mij keerde bij voorbaat te diskwalificeren. Uiteindelijk kwam ik er in mijn radiocolumn van woensdag 19 februari op terug. Die zal ik hier morgen plaatsen.