Mag ik u voorstellen aan mijn jonge redacteuren?

Voor de Nederlandse Taalunie werk ik met jonge redacteuren uit Nederland en België. Om het jaar af te sluiten stelde ik ze wat taalvragen. Een deel van de redactie stuurde antwoorden op die ik de afgelopen dagen op De Wereld Van De Nederlandse Taal (DWVDNT) plaatste.

Ik ken die jongeren niet of nauwelijks, ons contact verloopt doorgaans per mail en besloten facebookgroep, dus voor mij is het heel leuk om de meisjes op deze manier te leren kennen. Ja, helaas, vooral meisjes. Met bloed zweet en tranen heb ik wat jongens in de redactie weten te krijgen, maar die zijn wat minder gedisciplineerd.

Hoe dan ook: een van de belangrijkste doelen van DWVDNT is om jongeren te enthousiasmeren voor de Nederlandse taal. Ik vind dat het met de taalvragen goed is gelukt. De jongeren geven zich bloot over blunders, helpen hun leeftijdgenoten op weg met boekentips en taaladviezen, en ze geven een persoonlijk inkijkje in hun taalbeleving.

Lotte (18) leerde in 2013 het woord compatibel en vindt de klanken passen bij de betekenis.
Janine (17) had verwacht dat je woorden als opzoek en opzich aan elkaar hoort te schrijven.
Laura (18) spreekt haar afschuw uit over Astrid Bryan.
Eva (14) adviseert iedereen om woorden op te zoeken in een papieren woordenboek dat meermaals is gecontroleerd voor het gedrukt werd, in plaats van op internet.
Sophie (17) speelt het tv-spelletje CONTAMINATIE!
En Maria (17) raadt iedereen aan die taalkwestie waar je altijd over twijfelt nu eindelijk eens op te zoeken.

Ga naar de opvolger van DWVDNT, Taalhelden.