Stukjes in het wild

Hoe waaien dehe wimpels

Na de koelkast en de huis­hou­de­lij­ke mede­de­lin­gen, nu Sin­ter­klaas.

Luister, ik vind het best dat die Belgen niks van Sin­ter­klaas snappen. Dat ze maar wat doen, in opdracht van de win­ke­liers. Dat ze denken dat het klaar is met een keer een kin­der­schoen zetten. Dat ze denken dat 6 december de belang­rijk­ste Sin­ter­klaas­dag is, in plaats van pak­jes­avond op 5 december. Dat ze geen flauw benul hebben dat er bij élk kadootje een gedicht hoort (mijn juf Frans: ‘Ah, une lettre?’, ik: ‘Non, un poème’, juf: ‘Un poème?????, ik: ‘Oui! Un poème.’ etc.). Dat ze denken dat het feest alleen voor kinderen is en dat ze niet eens weten dat het veel leuker is met vol­was­se­nen onderling. Dat ze denken dat een surprise gewoon een ver­ras­sing is, in plaats van een met bloed, zweet en tranen tot stand gekomen knut­sel­werk. Dat ze denken dat ze ook Sin­ter­klaas vieren als ze een man­da­rijn­tje in hun schoen treffen.
Dat vind ik allemaal best.

Maar dan moeten ze wel een beetje normaal doen en niet de Begijn­hof­kerk, die ik van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat elk half uur hoor, tot – wat is het – 11 december Zie ginds komt de stoomboot laten spelen. Dus.

14 reacties

 • Sinterklaas

  Geachte Mevrouw Zezunja,
  Ik moet u ernstig terecht­wij­zen wanneer u zegt dat Belgen denken dat het Snieklaas­feest enkel voor kinderen is. Sin­ter­klaas à­s er inderdaad enkel en alleen voor de kinderen. En dus niet voor de vol­was­se­nen en opbrengst­gei­le han­de­la­ren.
  Ik verzeker u dat het kinderen ook niet kan schelen of er nu wel of niet een vers bij die speel­goed­kraan ligt. Doet u dus maar geen moeite. Die hele san­te­boe­tiek van liedjes en slingers en gedichten, die is er enkel en alleen voor u. En u telt op het Sin­ter­klaas­feest niet mede. Dus.
  Overigens zal ik er bij de pastoor van de Begijn­hof­kerk op aan­drin­gen dat ‘Zie ginds komt de stoomboot’ van de playlist wordt afgevoerd. Weet, Vrouwe Zezunja, dat ik een erg lange arm heb.
  Met bij­zon­de­re hoog­ach­ting,
  Sin­ter­klaas
  makelaar in speel­goe­de­ren.

 • ivo victoria

  dat de neder­lan­ders dan weer geen kaas gegeten hebben (heb je ‘m? heb je ‘m? hihihaha!) van kerst vieren, laat staan van aller­zie­len, aller­hei­li­gen en de Wapen­stil­stand – daar hoor je dan weer niemand over!

 • Kaat

  Belgen vieren toch ook maar een dag kerst, of waren dat de Engelsen? Engelsen/Belgen, ik haal ze ook altijd door de war.

 • Zezunja

  @ Ivo: mijn punt is niet zozeer dat de Belgen het niet kunnen. Dat is hun goed recht, zoals de Hol­lan­ders inderdaad de ballen verstand hebben van jullie katho­lie­ke feesten en jullie onaf­han­ke­lijk­heid. Maar dat ze het dan wágen om mij nog vijf dagen na Sin­ter­klaas lastig te vallen met Zie ginds komt de stoomboot-klokgelui, dat moet echt afgelopen zijn.

 • Irene L.

  Hoe waaien dehe wimpels?
  Doet me denken aan toen mijn oudste zoon vier was. Vol enthou­si­as­me zong hij het lied Zie ginds komt de stoomboot.
  Hij had wel zijn eigen, ver­be­ter­de, versie van de tekst:
  “Hoe huppelt zijn paardje? Ik denk op en neer.”

 • Femke

  Ik woon ook vlak naast de Begijn­hof­kerk.
  Die klokken klinken toch om het kwartier, ik vind het juist charmant dat ze een wijsje spelen dat aangepast is aan het seizoen .

 • Zezunja

  Ik vermoed dat dat dan een andere Begijn­hof­kerk is dan de onze, want de onze gaat echt maar eens in het half uur (god­zij­dank).
  En begrijp me niet verkeerd: ik vind het fijn als ze die liedjes vaak vervangen, mag van mij alles zijn: kerst­lied­jes, paas­lied­jes, sin­ter­klaas­lied­jes, valen­tijns­dag­lied­jes, anything, want ik word erg simpel van drie maanden elk half uur hetzelfde liedje, maar ik schreef dit stukje op 11 december en toen was het al 5 dagen na Sin­ter­klaas. En hr ‘ti’s lange arm ten spijt: het deuntje bleef tot 17 december.

 • Linda

  Ik geloof dat ik voor één keer ook maar eens moet reageren, ik loop hier gigatisch bela­che­lijk achter met lezen en lees dit logje nu pas, over vijgen na pasen gesproken.
  Wel oppassen, als je zoveel ‘Belgische’ lezers hebt, wij Belgen zijn een beleefd volkje en hebben meer respect, dan de Neder­lan­ders. Deze woorden komen van mijn talrijke neder­land­se vrienden en ik heb er nogal wat. Ik vind het idee van de surprices fan­tas­tisch en zou het maar al te graag in België invoeren, kunnen wij er wat aan doen, dat het niet gebrui­ke­lijk is bij ons? Ik woon zelf onder een Belgische toren en… of het nu de klokken zijn, of een of ander vervelend muziekje, ik blijf het storend vinden, vooral in de zomer. Nu ik erover nadenk… alles beter dan zo’n vervelend muziekje… Belgische groetjes, Linda.

 • sodade

  Als Linda al ach­ter­liep toen, dan is er wellicht geen beschrij­ving voor de ach­ter­stand van meer dan een jaar die ik heb bij het lezen van dit stukje, comments incluis. Ik denk dat ik het retro­ac­ti­vi­teit mag noemen (K. je leest hier toch niet mee, dus zal je me niet op de vingers tikken, als ik het weer niet goed begrepen heb…).
  Maar ik lag werkelijk in een deuk bij de ver­be­ter­de versie van (hoe huppelt zijn paardje (toe­ge­voegd vraag­te­ken) ik DENK op en neer.
  Beste Zezunja, ik heb niks met alles (St. Nick, X‑mis (totaal fout), oud, nieuw… maar je pleidooi, je klacht, je smeekbede om dat soort ellendig klok­ken­ge­dreun te doen ophouden, IS totaal TERECHT. (was? is? ik ben even kwijt wat het huidige topic 2007 terzake weer vermelde… excuus!)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.