Stukjes in het wild

Hoe werkt zo’n koeiding?

In het kader van de eeu­wig­du­ren­de educatie nog een vraagje.

Toen ik klein was had je van die blikjes die als je ze omdraaide het geboooeeee van een koe lieten horen. Waar­schijn­lijk bestaan ze nog steeds en ze zijn ook tamelijk uni­ver­seel, want Yuri heeft er net zoveel her­in­ne­rin­gen aan als ik.

Nou de vraag: hoe werkt zoiets? Ik bedoel: wat zit er in dat blikje? Want ik herinner me die dingen van eind jaren zeventig en begin jaren tachtig, dus heel erg super high-tech kan het niet geweest zijn.
En waarom was dat altijd een koe? Waarom had je zulke dingen niet met olifanten, leeuwen en tijgers?

Wie het weet mag het zeggen.

11 reacties

 • Noynourfe

  Hmmm. Ik vermoed dat het Koei­en­ding zou moeten zijn, maar dat geheel terzijde.
  Zelf heb ik geen idee hoe het apparaat werkt. En inderdaad ken ik alleen de Koe uit­voe­ring, terwijl er naar alle waar­schijn­lijk­heid ook vraag is naar een Cavia versie. Gok ik. Zeer benieuwd of iemand een oplossing heeft.

 • Ivar

  Er zit een soort blaas­balg­je van een zakske met ’n stenen gewichtje alsook een mini­mond­har­mo­ni­ca in.

 • Zezunja

  @ Charlotte: Ja, inderdaad en juist dát fas­ci­neert me, want dat betekent dat het geluid dat eruit kwam afhan­ke­lijk was van de beweging die je maakte.

 • Lilimoen

  Ok, ik doe een poging, maar ik vrees dat mijn poging gecor­ri­geerd gaat moeten worden.

  Je hebt een doosje met een dekseltje waar gaatjes inzitten. Dat is de bui­ten­kant. In het doosje zit volgens mij een dingetje met een gewichtje. Indien je het doosje omdraaid zakt het gewichtje naar beneden. Er komt geen geluid omdat de lucht wegkan via de gaatjes in het dekseltje. Indien je het doosje daarna weer omdraaid komt er geluid. Dit komt volgens mij omdat er een ruimte ontstaat waar de lucht niet meer weg kan. Het gewichtje echter dwingt toch dat de lucht zich wegperst. Over wat nu volgt ben ik niet zeker, maar volgens mij zit er een plaatje in het gewichtje wat begint de trillen door de lucht­ver­plaat­sing. Daardoor ontstaat het koegeluid. Ik heb helaas geen idee hoe het komt dat het koegeluid eruit komt en geen schaap­ge­luid ofzo, alhoewel ik denk dat die versies ook bestonden/bestaan.

  Maar Flora komt hier net binnen en heeft een andere ver­kla­ring: in de jaren 70 ontstond het idee van effi­ci­ën­tie. En van het onderste uit de kan halen. Ver­spil­ling was not done en dus moesten bij­voor­beeld alle onder­de­len van de koe na het slachten een nut hebben. Nu wil het verhaal dat dat lukte op de stem­ban­den na. In Friesland (waar er veel koeien zijn en minder olifanten, tijgers en leeuwen) was er een snuggere boe­ren­zoon, Janus Flap­stip­pel genaamd, die op het idee kwam om speelgoed te maken van het restje koe. Hij stopte de stem­ban­den in een leeg zwan­worst­bilk­je, blies er eens over en vandaar,… zo beweert Flora he.

 • roosje

  je hebt een rond doosje. dat draai je om (gaatjes naar beneden) -
  je voelt dan een gewichtje zakken. als je het weer omdraait zakt het gewichtje opnieuw. de lucht tussen bodem en gewicht ontsnapt en een blatend geluid ontstaat. hoe weet ik niet (ik maak het niet voor je open…)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.