Stukjes in het wild

De rss-les (woord by © Irene L.)

Geachte doc­to­ran­dus de heer ‘ti,

U vroeg mij: wat is in hemels­naam een rss-reader? En hoewel u weblogger én doc­to­ran­dus bent en dus op zijn minst zou moeten weten wat een rss-reader is, zal ik het niet tegen u gebruiken; de rss-onwetendheid is immers alom tegen­woor­dig en dan kunnen we wel aan de gang blijven. Met andere woorden: u bent niet de eerste die dat vraagt. Door de jaren heen hebben talloze mensen mij gevraagd wat een rss-reader of rss-feed is en omdat ik wil dat iedereen een feed heeft en mij in zijn reader stopt, leg ik het keer op keer met veel geduld uit. Zo ook nu. Voor de laatste keer. Dat wel.

Een rss-reader is een pro­gram­maatje (online of op je computer) dat rss-feeds leest. Welnu, daarmee bent u er ver­moe­de­lijk nog niet, dus: wat is een rss-feed?
Laten we bij het begin beginnen: elk zichzelf res­pec­te­rend weblog heeft een rss-feed. U zult mij niet geloven, maar zelfs u heeft er een. Een rss-feed is een pagina die er meestal ongeveer zo uitziet. Voor u en mij tamelijk onlees­baar, maar voor een rss-reader hét perfecte leesvoer. Uw rss-reader begrijpt alles wat er staat en vormt het om tot leesbare tekst.

Ik hoor u denken: maar als je gewoon de homepage van een weblog opent is alle tekst toch ook leesbaar?
Ja, daarin heeft u gelijk, en als u zin en tijd heeft om elke dag al uw favoriete weblogs langs te gaan om te kijken of er iets nieuws geschre­ven is, dan is die homepage natuur­lijk meer dan voldoende. Dan raad ik u zelfs aan om het hele begrip rss-reader te vergeten.
Maar als u, net als ik, vindt dat u het druk-druk-druk heeft en dat u dus geen tijd heeft om er elke dag opnieuw achter te komen dat maar dertig van de twee­hon­derd weblogs iets nieuws hebben geschre­ven, dan is een rss-reader de uitkomst.
De rss-feed van een weblog geeft namelijk bij elk nieuw bericht een seintje aan uw rss-reader en als het goed is geeft die rss-reader u dan weer een seintje, door een belletje of een dansend icoontje op uw desktop.
Nu hoor ik u denken: dat klinkt als een heel inge­wik­kel­de email-alert.
Nou nee, het is a. niet inge­wik­keld. Er zijn talloze gratis rss-readers, sommige zelfs ingebouwd in uw browser, die met een druk op de knop zijn gedown­load en geïn­stal­leerd en b. het voordeel boven een email-alert is dat uw mailbox niet onnodig vol­stroomt. Tot slot: c. er zijn bijzonder weinig weblogs met een email-alert, terwijl 99 procent van de weblogs een rss-feed heeft.
Nu denkt u: ik dus ook? Ja, u dus ook. Bij punt.nl hebben alle weblogs dat. Onge­vraagd. Heel goed.

En dan: hoe komt u aan de feeds van uw favo­rie­ten? Nou, u surft naar uw favoriete pagina’s en dan gaat u op zoek naar de rss-feed. Een rss-feed op een weblog is meestal te herkennen aan een oranje icoontje met daarin een wit teke­nin­ge­tje van een soort radartje of het woordje ‘rss’ (bij uw eigen log staat dat linkje helemaal onderaan). De bedoeling is dat u de url (het inter­net­adres) van de feed (de pagina die u krijgt als u op de icoontje klikt) in uw rss-reader gooit (waar u dat moet invullen of naartoe slepen, wijst zich doorgaans vanzelf). Ver­vol­gens zal uw rss-reader u waar­schu­wen als er nieuwe berichten ver­schij­nen op een van uw favoriete weblogs. Als er geen nieuwe berichten zijn, hoeft u dus ook niet te kijken en dat scheelt nogal wat tijd. Bovendien hebben veel weblogs ook een reactie-rss-feed die ervoor zorgt dat uw reader het ook meldt wanneer daar nieuwe reacties bin­nen­ko­men. Die feed moet u wel apart in uw rss-reader gooien.
Tot slot: veel kranten en andere inter­netsi­tes maken ook gebruik van het rss-systeem. De reader kan dus voor veel meer gebruikt worden dan voor alleen weblogs. Bovendien is het feit dat de meeste readers op zijn minst een lijstje met kopjes vertonen erg handig, want daardoor kun je de wat minder inte­res­san­te berichten al op basis van de kop als ‘gelezen’ aanmerken, zonder dat je daarvoor hebt hoeven klikken en scrollen naar of op een website.

Er valt nog veel meer over rss te zeggen, maar voor een leek is dit vast al dui­ze­ling­wek­kend. Zoals ik al zei: dit was de laatste keer dat ik het uit zal leggen, maar vragen naar aan­lei­ding van de rss-les (bedankt Irene, voor dat woord) kunt u natuur­lijk nog wel stellen in het reac­tie­ding.

U ondanks deze lacune in uw kennis nog immer hoog­ach­tend,

Zezunja

24 reacties

 • Lilimoen

  Bedankt voor de uitleg, want inderdaad ik ben een van die mensen waarvoor dat rss-gedoe chinees is. Ik kreeg onlangs van een van mijn lezers de opmerking dat mijn rss-dingetje maar halve berichten door­stuurt. Kan ik daar iets aan doen?

 • Peter Feur

  Volgende stap vooruit is de online You Tube uit­zen­ding van Juf Zezunja. Tekst­uit­leg met zoveel ingebouwd ner­dy­jar­gon loopt inderdaad weg. Levend beeld met geluid voor een klasje, dat is gefun­de­ness fressen, toch ?

 • ivo victoria

  hier wil ik nog aan toevoegen dat ik uit goede bron vernomen heb dat track­bac­ken en pingen zooooo 2004 zijn dat het niet meer de moeite loont om te gaan uitzoeken wat track­bac­ken en pingen is. dat kon ik dus mooi van mijn to do-lijstje schrappen. allemaal dankzij rss. dat u het weet.

 • ivo victoria

  oh, en dan had ik nog een intel­li­gen­te vraag: ik heb natuur­lijk ook zo‘n rss-feed op mijn log. edoch. (let op de tus­sen­rijm – u denkt dat dat toeval is? think again) hoe kan ik nu zien hoeveel mensen op die rss-feed gea­bon­neerd zijn? en nog eentje nu we toch bezig zijn: tellen rss-lezende lezers mee in je stats? of ziet je stats-teller dat helemaal niet wanneer iemand de feed leest en niet naar het log zelve komt afgezakt?

 • Juna

  en nu we dan nog bezig blijven – wil ik wel graag van­te­vo­ren weten hoe die melding er dan uitziet cq klinkt… Ik vind namelijk te veel getin­gel­tan­gel vanuit mijn pc erg irritant..
  Kan ik ook proef-rss-feden? Of voert dit wellicht te ver?

 • Irene L.

  Applaus voor de didac­ti­sche vaar­dig­he­den van juf Zezunja. Eindelijk begrijp ik waar het om gaat.
  Zou ook graag het antwoord weten op de slimme vraag van leerling ivo victoria. Tellen rss lezende lezers mee in je stas?

 • Drs. Johan Arendt Happolati

  Vrouwe Zezunja,
  Excuus voor mijn vorige reactie. Ik had uw stukje net gelezen en een beetje in de war, maar ook een beetje geheel eerlijk, had ik te vlug een reactie inge­stuurd.
  Ik appre­ci­eer uw inspan­ning en ik heb onder­tus­sen die pagina met die vreemde tekens gevonden. Ik heb er zelfs twee gevonden: eentje met mijn logs en eentje met de reacties op mijn logs.
  Ik heb uw ‘les’ afgedrukt en ik ga ze nu flink bestu­de­ren om uit te vlooien wat een mens allemaal kan doen met dat instru­ment dat rss heet.
  Oprechte dank
  en voor altijd de uwe.

 • R van InR

  Bravo, goed uitgelegd!
  Bij serendips.eu tellen de rss lezer hits niet mee in de stats. Hm, ik zou natuur­lijk mijn rss gene­re­ren­de php-programmaatje kunnen aanpassen, zodat ze wel .… NEE! ik doe het niet; wij blijven beschei­den.

 • Irene L.

  Het tech­ni­sche deel hebben we gehad. Nu het sociale deel. Is het veel stoerder om te zeggen hoeveel mensen wel niet je rss feed hebben aan­ge­vraagd, dan om mee te delen hoeveel bezoekers je site krijgt?

 • R van InR

  @Irene L: Ik denk dat dit om een polletje vraagt. Tellen we rss-reader hits mee in de stats of niet?
  (Mensen die hun volledige logje in hun rss feeds zetten mogen niet meedoen; dat is tegen de rss-gedragscode).

 • Anoniem

  Vrouwe Zezunja,
  Staat er een beperking op het aantal in te voeren karakters voor reacties op uw blog? Mijn vorige reactie werd immers behoor­lijk ingekort en afgeknipt… Ik meldde o.a. dat ik er niet in slaagde de url van uw feed in mijn rss in te voeren. Waar moet ik die plakken?
  Vrien­de­lij­ke groeten,
  De domste leerling uit de klas.

 • Drs. Johan Arendt Happolati

  Ja, lap !
  Ik steek wat uit de laatste tijd…
  ‘anoniem’ = Drs. Johan Arendt Happolati
  Vlaamse uit­druk­king van de dag:
  ‘De olie zeikt eruit!’ Gezegd van iemand die vreselijk dom is. In plaats van hersenen heeft hij olie in zijn hoofd zitten. Die olie loopt er dan via z’n oren uit…

 • zezunja

  @ Lilimoen: Ik heb geen idee, ik ben namelijk geen nerd. Het is een rss ingesteld door punt.nl en als je nerd bent, kun je daar vast iets aan doen. Anders niet.

  @ Ivo: Dat hangt ervan af. Sommige weblogs hebben die trac­king­co­de van hun teller ook in de files die de rss regelen. Andere niet. Ik niet bij­voor­beeld. Helaas. Ik wou dat ik een nerd was…
  En als die code daar dus inzit, zou je the­o­re­tisch ook moeten zien wie jouw weblog bezoekt via…/feed of .…/rss.

  @ Juna: dat hangt af van de reader. Sommige readers geven de ververste pagina’s alleen dik­ge­drukt weer, andere readers geven veel muzikale poeha als er iets nieuws is. Vaak kun je zulke dingen ook instellen naar believen.

  @ Irene: Dat hangt van de structuur van je website af. Zie antwoord bij Ivo.

  @ Irene L.: Het grote probleem is dat te weinig mensen weten wat rss is, dus dan komt je stoere taal niet aan, vermoed ik. Maar per­soon­lijk vind ik dat wel stoerder, omdat rss-lezers vaak geïn­te­res­seer­der zijn dan Goog­e­laars die ‑pak ‘m beet- via het zoekwoord ‘Blokker steel­pan­ne­tje’ bij jou terecht komen. Met andere worden: rss-lezrs zijn doel­be­wus­ter dan toe­val­li­ge passanten.

  @ R van InR: Ik vind dat rss-lezers wel zouden moeten meetellen, want als er één groep is die écht leest dan is het wel de rss-lezer.
  Enne…waarom is het tegen de rss-regels om je volledige bericht weer te geven? Ik vind het vaak wel prettig om een volledig stukje in de rss-reader te lezen, vooral omdat sommige pagina’s traag laden (hint, hint).

  @ Karin: Oooo, dáárom kreeg ik gisteren zo’n diarree aan rss-berichtjes van Karin met K. ;)

  @ hr ‘ti: Voor zover ik weet is er geen max. aantal karakters, dus ik weet niet hoe dat kwam. Het spijt me dat mijn nieuwe webstek u zoveel tijd kost. ;S
  De url van de rss-feed moet in een reader. Die moet u eerst down­lo­a­den. Aangezien ik Mac heb, kan ik u moeilijk adviseren. Toen ik nog een PC had, gebruikte ik een plugin voor Firefox die als rss-reader fungeerde. Misschien dat er andere PC-gebruikers zijn die u kunnen adviseren.

  @ Pascal: Dank!

 • Juna

  Enige bestu­de­ring later – want ik heb idd geen zin meer om 80 blogs langs te gaan op zoek naar nieuwe posts – en mijn nieuwe vraag is; beter een webbased of een desktop – reader? Wat zijn de erva­rin­gen?

 • zezunja

  @ oogsnoep: Joepie!

  @ Juna: Ik heb eigenlijk geen idee, ik denk dat het niet veel uitmaakt. Ik had er altijd een geïn­stal­leerd, maar ik kan me voor­stel­len dat het handig is webbased te nemen zodat je ook elders je eigen feeds binnen hand­be­reik hebt.

 • Juna

  Jippie! het werkt! En hoe over­zich­te­lijk is dit… fan­tas­tisch. Best stoer dat ik nu kan reageren op een paar logs met: Hebben je ergens een rss-feed verstopt? Zou je graag bijhouden via mijn reader..

 • soes

  Welke oh welke rss feader moet ik nemen?
  Ik ben het geslenter langs alle weblogs ook meer dan zat.
  “een plugin voor Firefox die als rss-reader fungeert” klinkt heel erg goed, maar hoe krijg ik die?
  Juna, welke heb jij nu?
  Ik had er een lukraak gepakt van het internet, maar daarmee kreeg ik zoveel shit mee, dat ik hem meteen weer weg­ge­so­de­mie­terd heb.
  Hellup!

 • soes

  Ik heb er maar eentje gekozen.
  Maar laat ik me nu helemaal suf zoeken naar de rss’ers op sommige weblogs.…
  Hoe los ik dit nu weer op?

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.