Stukjes in het wild

De Niet Lief Collectie: Gevraagd: het handboek ‘Een werkster voor Dummies’

De week van 22 tot 28 oktober 2007 riep het Niet Lief Col­lec­tief uit tot Huis­houd­week. Ter gele­gen­heid van de Huis­houd­week schreven alle col­lec­tie­fle­den élke dag een stukje over allerlei wel een wee in het huis­hou­den. Dit stukje verscheen op 27 oktober 2007 op nietlief.com.

Opdracht: Werkster of niet?
Geschre­ven door: Zezunja

Ik wil dolgraag een werkster, maar ik heb eerst een handboek nodig dat me antwoord geeft op de volgende vragen:

1. Hoe zorg ik dat ik niet alles zelf al schoon­maak, zodat ‘het een beetje netjes is voor de werkster’?

Ik kan niet delegeren en ik ben opgevoed met het fenomeen ‘we gaan nu het hele huis grondig opruimen, want de werkster komt’. Tel deze twee factoren bij elkaar op en je komt uit op een werkster die alleen nog kopjes koffie hoeft te con­su­me­ren.

2. Stel dat ik er eentje heb, hoe geef ik die dan opdrach­ten?

Hoezeer het ook de bedoeling is van een werkster dat ze mijn opdrach­ten uitvoert, het zou mij toch bezwaren. Ik zou waar­schijn­lijk maar één ding per ochtend durven vragen en dat zou dan iets worden als: “Mocht je vandaag of over drie weken een keertje tijd hebben, kun je dan misschien eens kijken of je eventueel kans ziet om misschien de boven­ver­die­ping te dweilen. Het hoeft niet hoor.”
Dat schiet niet op, gok ik.

3. Hoe voorkom ik dat ik mede­lij­den met de werkster krijg? (zie ook 1)

Omdat ik schoon­ma­ken zelf heel vervelend vind, zou ik denken dat de schoon­maak­ster dat ook zo ervaart. Ik zou gaan com­pen­se­ren door haar veel te veel te betalen of haar bijna niks te laten doen.

4. Hoe voorkom ik dat ik kopjes koffie met haar moet drinken?

Het is een trauma uit mijn jeugd. De kopjes koffie met de werkster om elf uur. Ik vond dat saai (lees: mijn moeder had dan totaal geen aandacht voor mij). En elke week een gesprek met de werkster is als elke dag een afle­ve­ring van The Bold and The Beautiful: er gebeurt geen fuck. Ik word daar danig con­tact­ge­stoord van.

5. Hoe kan ik een werkster ver­trou­wen?

Ik ben misschien een aan­stel­ler en een neuroot, maar ik zou mij altijd afvragen of ik geld en andere waar­de­vol­le spullen in mijn huis kon laten liggen. En aangezien ik het liefst altijd de deur uit zou gaan (zie 4), zou ik me dat toch echt moeten afvragen.

6. Hoe krijg ik mijn lief zover?

Mijn lief vindt een werkster een idioot idee. Hij vindt schoon­ma­ken leuk. Hij zou niet willen dat iemand anders dat deed. Hoewel hij ook vindt dat het vaker zou moeten gebeuren. Maar toch is het een idioot idee. Volgens hem.

7. Hoe vind ik er eentje?

Boven­staan­de in ogen­schouw genomen, heb ik dus iemand nodig die mij elke keer op het hart drukt dat ik nog veel meer rotzooi voor haar mag laten liggen. Een werkster die zelf bedenkt wat ik wil dat ze doet, eentje die zelf koffie maakt en die mij duidelijk maakt dat ze dat helemaal niet erg vindt. Inte­gen­deel, dat ze veel liever alleen kof­fie­drinkt. Eentje die een onuit­wis­ba­re indruk op mijn lief maakt, zonder daarmee in mijn vaarwater te zitten.

Eigenlijk ben ik dus op zoek naar een doof­stom­me, hel­der­zien­de, autis­ti­sche, celi­ba­tair levende heilige met het lijf van Juliette Lewis.
U begrijpt dat een handboek onont­beer­lijk is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.