Stukjes in het wild

Hoe ik mij heus geen oor liet aannaaien

Ik mag van mijn ouders voor mijn aan­staan­de ver­jaar­dag een goedkope elek­tri­sche gitaar uitzoeken en omdat ik er bij de Cash Con­ver­ters in Amsterdam (dat is een twee­de­hands­win­kel­ke­ten) een boel had gezien, was dat mijn eerste halte. Er stonden een stuk of vijftien gitaren, waarvan ik als leek moest beoor­de­len of er een goede tussen zat. En hoewel ik al zeventien jaar een beetje gitaar speel, ben ik een heusche onbenul als het gaat om elek­tri­sche gitaren.

Omdat ik toch niet gelijk zou beslissen welke gitaar het moest worden, noteerde ik rustig wat gegevens die ik dan later met mijn gitarist Dwarzand kon bespreken. Sommige hadden namelijk meer knoppen en andere minder en sommige hadden één element, sommige drie en andere vier.
Vertaling voor de nog grotere leken dan ik, omdat die anders de clou niet snappen: je kunt de elementen, dat zijn de onder­de­len op een gitaar waarmee het geluid wordt opge­van­gen, met die knoppen harder en zachter zetten, en meer hoog of laag in het geluid draaien.

Na deze korte maar brood­no­di­ge toe­lich­ting, even verder met mijn verhaal. Omdat ik weet dat de dames en heren van de Cash Con­ver­ters met evenveel enthou­si­as­me een Tefal wafel­ij­zer verkopen als een Fender Stra­to­cas­ter, was ik al op mijn hoede, maar omdat ik ooit erg goed advies van een Cash Converter had gekregen inzake een twee­de­hands moun­tain­bi­ke, gokte ik dat ze misschien een heel piepklein beetje verstand van gitaren zouden hebben.

‘Meneer, mag ik u wat vragen’ vroeg ik aan een man die er vooral uitzag of hij vreselijk goed verstand kon veinzen.
‘Maar natuur­lijk, wat wilt u weten?’, vroeg hij.
‘Nou, er staan daar in de hoek wat elek­tri­sche gitaren’, ik wees ze aan. ‘En sommige daarvan hebben drie en sommige vier elementen. Weet u wat het verschil is? Wat mis je als je er maar drie hebt?’

De man keek verdwaasd bij het woord ‘element’, maar omdat hij door had dat mij wel iets te verkopen viel, zag ik tege­lij­ker­tijd een adre­na­li­ne­stoot door zijn lijf trekken. Hij zou dit varkentje wel eens even wassen, dat was duidelijk.
Hij kneep zijn ogen samen en zonder al te lang na te denken, zei hij: ‘Dat zijn bas­gi­ta­ren, er staan namelijk gewone gitaren én bas­gi­ta­ren.’
Ik fronste. Dit leek me een typisch geval van op-een-frituurpan-
zit-alleen-een-uit-en-aanknop-dus-ik-weet-het-eigenlijk-ook-niet.
‘Nou uhm’, zei ik, ‘ik weet wel hoe een basgitaar eruitziet, maar ik heb het nu even alleen over de gitaren.’
Domper, moet de man gedacht hebben. Hij kwam er niet mee weg, en neem van mij aan, dat overkomt zo’n Cash Converter niet vaak. Zijn woord is doorgaans wet, of het nou over de brood­ma­chi­ne, de Epilady of de Stair­mas­ter gaat.

Eigenlijk wilde ik het daarbij laten. Iemand die mij op de mouw wil spelden dat een gitaar met vier elementen een basgitaar is, kan mij alleen maar verder van huis helpen. Maar hij kwam strijd­vaar­dig achter zijn deskje vandaan, in de hoop dat als à­k precies zou aanwijzen wat ik bedoelde, hij fijntjes kon scham­pe­ren ‘Ha! Ja mevrouw­tje, dát is nou een basgitaar!’
Ik wees op de gitaren met vier en de gitaren met drie elementen. ‘Daar moet toch verschil in zitten’, zei ik, terwijl ik het eigenlijk al had opgegeven.
Hij bestu­deer­de ze kort­ston­dig van heel dichtbij, keek daarna panie­ke­rig om zich heen en zei toen: ‘O, dat is gewoon voor de sier.’
‘Ja’, zij een collega van hem die er bij was komen staan. ‘Dat is gewoon voor de sier.’
Ik kan me her­in­ne­ren daarna met mijn ogen gedraaid te hebben. Verder weet ik niets meer.

Niet veel later koos ik in samen­spraak met Dwarzand bij een andere winkel een spik­splin­ter­nieu­we Squire Bullet uit. Die valt binnen het budget en is waar­schijn­lijk beter dan wat er bij de Cash Con­ver­ters stond. Én, niet onbe­lang­rijk, de Bullet heeft maar één element en is tóch geen viool.

13 reacties

 • Casper

  Wat een heerlijk com­men­taar: “dat is voor de sier”

  Zou lachen worden als auto­ver­ko­pers zo te werk gingen. Een mieters nieuwjaar nog voor u beiden, overigens.

 • Polle

  Weet je? Ik vind de Squire Hello Kitty zo mooi. Ik probeer ‘m man J. al een tijdje aan te smeren. Natuur­lijk met bij­be­ho­ren­de Hello Kitty-strap, Hello Kitty-plectrums en Hello Kitty-gitaartas.

 • Lisa

  Oh, die ouders van je.. Too cute! Een gitaar voor je ver­jaar­dag! Geweldig!
  Ik was kreeg vorig jaar een ‘Michael Kelly’ in mijn handen, en heb hem direct gekocht (niet gekregen helaas), en mee naar huis genomen, het is echt een heerlijk ver­sla­vend ding (de andere 6 worden sindsdien ernstig ver­waar­loosd..) zo fijn speelt ‘ie, en hij is ook nog eens zooo ver­schrik­ke­lijk mooi.
  Have fun met de jouwe!

 • Lisa

  Ik klikte op ‘klaar’ terwijl de telefoon ging.. nu staat er een “was” teveel in mijn reactie-dingetje. (irritant is dat!) :-)

 • Lilimoen

  Wees blij dat de man ‑zoals laatst die ene man hier in België- niet ant­woord­de: “En wat denkt u dat het verschil is tussen gitaren met drie en gitaren met vier elementen?” Wat had u dan gezegd?

 • Irene L.

  Rechts­bo­ven zie ik de oproep: Stem op Zezunja.
  Dit is nieuw voor me, maar ik dacht ik doe eens wild en heb me inge­schre­ven. Nu kan ik alleen nog maar nomineren en niet stemmen. Of kijk ik ergens overheen? En als ik dan eerst moet nomineren, ik welke categorie had je jezelf gehad willen hebben?

 • Zezunja

  @ Irene L.: Ik noem het gewoon allebei stemmen; zowel het nomineren als het stemmen zelf. Maar je hebt gelijk, het is wat ver­war­rend.
  En welke categorie? Kweetniet, mag van mij overal.
  Leuk dat je ’t wil doen.

  @ Polle: Maar die valt vast weer buiten het budget. Anders zou ik ‘m ver­moe­de­lijk ook wel heel cool vinden.

  @ Ivo: Nee, had gekund, is om de hoek. Maar dit was in A’dam.

  @ Lisa: Ik ben nog niet zo door de wol geverfd als het gaat om gesprek­ken over elek­tri­sche gitaren en ik heb dus ook geen flauw idee wat een Michael Kelly is. ;)

  @ Lilimoen: Ja, ik weet eigenlijk niet wat ik erger vind.

 • urbain alpain

  Los van deze of gene gitaar wil ik u even vertellen dat ik behoor­lijk lang heb zitten wachten tot u eindelijk weer u oude ver­trouw­de en aangename schrijf­stijl op ons los liet, vrouwe Zezunja. Ik heb dit erg graag gelezen. U bent de mevrouw van het verhaal. Dan bent u in mijn ogen op uw best.

 • Johan

  Erg leerzaam om te lezen hoe je klanten je winkel ervaart. Je hebt helemaal gelijk om te stellen dat een verkoper bij Cash Con­ver­ters geen verstand heeft van gitaren. Dat hoeft ook niet. Cash Con­ver­ters koopt alles in wat ooit gemaakt is en nog waarde heeft. Dat kan een paar weken oud zijn maar ook 40 jaar oud zijn. Dat is een enorm breed pakket waar je onmo­ge­lijk genoeg van af kunt weten. Een muziek-winkel verkoopt alleen een vast omlijnd assor­ti­ment, nieuw en/of occasion. Die verkoper heeft vaak affi­ni­teit met muziek, speelt zelf ook en hoort zijn assor­ti­ment te kennen, van wat zijn baas inkoopt bij de groot­han­del. Vaak horen daar ook nog trai­nin­gen bij.
  Dat spe­ci­a­lis­me kun je niet ver­wach­ten in een 2e hands winkel die elke keer weer wat anders heeft. Sterker, de verkoper kan er vaak van uit gaan dat zijn klant er veel meer van af weet en hoort te luisteren wat de wensen van zijn klanten zijn en kan dan wijzen op het aanbod van die dag. Wij leren veel van onze klanten. Ons spe­ci­a­lis­me kwa kennis ligt op het gebied van audio en video, met ruim 25 jaar ervaring in dat vak kunnen we vaak beter adviseren dan welke media winkel dan ook, waar vaak jonge verkopers staan zonder ervaring. Helemaal als het produkten betreft van een aantal jaren geleden.
  Bij byzondere appa­ra­tuur zoals bij het on-stage segment wel eens voorkomt, raden wij de klant altijd aan zelf op onderzoek uit te gaan of dat artikel het antwoord is op zijn of haar behoefte. Tegen­woor­dig biedt het internet al veel ant­woor­den. Voor die moeite wordt je beloond met een voor­de­li­ge prijs en garantie. En mocht je je vergist hebben kun je ook nog ruilen.
  En wat die gitaren betreft, ja dat was een voor­de­li­ge partij die ik kon kopen van een groot­han­del waarvan de eigenaar er mee ophield. Ze waren voor minder dan de helft geprijsd, dan moet wat onkunde van een verkoper maar voor lief nemen. En inderdaad ik heb wel verstand van fri­tuur­pan­nen.

  Het gaat erom dat je bij ons goede spullen kunt vinden voor een scherpe prijs en dan ook nog garantie krijgt. En je weet nooit wat er morgen weer te koop staat, ik ook niet en dat maakt het nu net zo leuk.

  Bedankt voor je reaktie op mijn winkel en kom nog eens langs.

  Johan

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.