Stukjes in het wild

Mensen die neer­zij­gen, onder­ge­dom­peld in een betere wereld

Gisteren kreeg ik een brief die bespoten was. Met aard­bei­en­geur. Van de Fortis. Ik geloofde het eerst niet. Rook aan de envelop: niks. Aan de brief: wah! Aardbeien. àœber­ar­ti­fi­ci­ë­le aardbeien.

Vroeger droomde ik ervan om brieven met geurtjes te krijgen. In mijn wereld van sui­ker­goed was een brief met een geurtje versturen en weten dat je geliefde zijn neus tegen de brief zou drukken een daad van opperste romantiek. Helaas was ik pas acht en was de enige die haar neus tegen mijn brieven drukte mijn oma. Brieven met geurtjes horen bij de pre-kalverfase.

Maar hoewel ik tegen­woor­dig een weekendje Parijs prefereer boven fabrieks­lucht­jes in een envelopje, werkt mijn Pavlov-geheugen nog als een tierelier. Dus toen ik de brief van Fortis opendeed, maakte mijn hart een spron­ge­tje. ’t Was een reflex. Ik kon het niet helpen. Ik was blij met een brief met een vies geurtje.

In een ijs­sa­lon­walm las ik dat Fortis mede-eigenaar is van ABN AMRO en dat men klaar is ‘voor een geweldige, nieuwe uitdaging’. En dat Fortis ”gewoon’ blijft wat ze altijd was: de bank waar de klant centraal staat’. En dat Fortis er samen met ABN AMRO ‘iets heel moois’ van wil maken.

Ja, en dan denk ik dus what the fuck?! Men stuurt een mas­sa­mai­ling van omgehakte bomen, met daarin een lading holle frasen waar je u tegen zegt, die allemaal bespoten zijn door een onder­be­taal­de Chinees zonder gasmasker met een grote aardbei op zijn rug. En daar moet ik blij mee zijn?

Ik vraag me dan gelijk af hoeveel mensen er gerust­ge­steld raken van zo’n brief. Of er mensen zijn bij wie de buik­spie­ren zich direct ont­span­nen bij het lezen van zinnen als ‘We gaan de nieuwe orga­ni­sa­tie op zo’n manier vormgeven dat u daar als klant optimaal profijt van heeft’. Of er mensen zijn die na een zin als ‘We willen u het beste uit twee ‘bank­we­rel­den’ bieden.’ zeggen: ‘Riet, doe mij maar een pilsje, alles komt goed’. Of er mensen zijn die de ver­ma­le­dij­de aard­bei­en­geur ruiken en ver­vol­gens geluk­za­lig neer­zij­gen, onder­ge­dom­peld in een betere wereld. Dat vraag ik me af.

En dan denk ik aan mijn hart en hoe dat per ongeluk tóch een spron­ge­tje maakte. En dan vrees ik het ergste.

9 reacties

 • Gin

  Eh Zezunja, ik heb ook zo’n brief gekregen en die rook nadruk­ke­lijk nà­et naar aardbeien. De brief rook onmis­ken­baar gewoon naar papier. Dus.

 • Zezunja

  Maar daar heb ik over nagedacht. Of mijn brief misschien in de post naast een brief van een kal­ver­meis­je heeft gelegen, dat-ie daardoor zo naar aardbeien rook. En dat ik dus de enige was die zo’n geurtje had. Maar de envelop rook naar papier, daar zat geen geurtje aan. Alleen de brief rook naar aardbeien. Dus het lijkt me onmo­ge­lijk dat het er in de post op gekomen is.
  Daarna heb ik nog even gedacht dat die aard­bei­en­geur in mijn hoofd – om niet te zeggen tussen de oren – zat. Maar mijn lief viel zowat flauw toen ik het hem liet ruiken. Wij vonden beiden dat er onmis­ken­baar een aard­bei­en­geur aan die brief zat.
  Dus mischien was de grote aardbei op de rug van de Chinees bij jouw brief op.

 • Ivar

  Ik zal het maar bekennen, ik werk op de afdeling uitgaande post van … jawel.

  Fijn dat je hart een spron­ge­tje maakte.

 • ivo victoria

  Ik heb die brief ook gehad, niks geen geur. Nu behoor ik natuur­lijk tot de Neder­land­se klandizie van Fortis en het zou me niet verbazen als de Neder­land­se filialen op die kos­ten­post besparen maar anders­zijds: ben ik niet goed genoeg misschien? Die hele For­tis­bank suckt zoals alleen banken dat kunnen en toch blijf ik erbij, voor­na­me­lijk uit luiheid, maar goed, ik blijf toch maar mooi klant, honds­trou­we sukkel dat ik ben, en dan kan er zelfs nog geen fake aard­bei­en­geur­tje vanaf wanneer ze fuseren met een andere kutbank!?

  Trek ik mij nu mokkend terug in een klein stil donker hoekje.

 • Life

  Ik heb die brief ook gekregen. gelukkig zonder geurtje. Denk ik. Ik dacht precies hetzelfde als jij mbt de bomen en de vage woorden. Ik heb maar meteen actie onder­no­men. Als dochter van een man die nog steeds niet stemt omdat Fokker door D66 naar de kl… is geholpen, heb ik 1) al mijn geld op al mijn 3 bank­re­ke­nin­gen over­ge­maakt, via de telefoon, naar de coo­p­e­ra­tie­ve bank. 2) heb brief geschre­ven waarin ik meld dat ik voortaan geen klant meer wil zijn. En dat vond ik best stoer van mezelf. Al slaat het natuur­lijk nergens op.

 • Linneke

  Ah, maar Fortis is heel sterk in der­ge­lij­ke brieven!

  Zo kreeg ik een paar jaar geleden een – geurloze – brief – al zat er toch een geurtje aan – met daarin: ‘Om u in de toekomst nog beter te dienen, zal uw lokale For­tis­kan­toor in xxx bin­nen­kort zijn deuren sluiten.’ En dan nog wat blabla over het nieuwe dichts­bij­zijn­de bank­kan­toor en dat ik in het vervolg maar beter op voorhand kon bellen voor een afspraak, ook al ‘om me beter te kunnen dienen’.

  Als staaltje van mar­ke­ting­ge­klets kon dat dus tellen!

 • patchwork

  Inmiddels gemerkt dat ze de klant dienen…ze zijn gewoon duurder geworden. En ze noemen me nog steeds meneer. Nooit een aardbei geroken, dat doen ze vast alleen bij mevrouwen,die ze geen meneer noemen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.