Stukjes in het wild

Waarom schuimt mijn thee?

Goed, ik gaf gisteren al een voor­schot­je en daar rea­geer­den al wat mensen op, dus laat ik aller­eerst even de belang­rijk­ste gegevens op een rijtje zetten.

- Het schuimt vooral sinds ik hier woon. Ik kan me niet goed her­in­ne­ren hoe het daarvoor was, maar het was in elk geval niet zo vaak aan de hand.

- Ik drink suiker en melk in mijn thee, maar het schuimt ook als alleen het zakje er nog maar in hangt.

- Veel mensen repten van niet heet genoeg, en dat is ook wat ik altijd dacht. Helaas, dat kan het niet zijn; het water kookt en borrelt dat het een lieve lust is. Ik zet het kopje met warm water vaak drie minuten in de microgolf, dat is meer dan genoeg. En ook bij de water­ko­ker werd het kookpunt doorgaans ruim gehaald. Soms ben ik al de helft van het water kwijt aan ver­dam­ping, alvorens ik het kopje thee bereid.

- Anderen dachten aan slecht afwassen, maar neuh, mijn afwas­mas­jien doet het prima. En andere dranken schuimen niet.

- Weer anderen opperden dat het zou kunnen liggen aan afwas­mid­del in de buurt van de thee­zak­jes. Maar het afwas­mid­del staat niet in de buurt van de thee­zak­jes. Bovendien gebeurt het vrijwel altijd, met elk theezakje, op elk moment.

- Het meest plau­si­be­le antwoord dat ik onder het vorige berichtje vond, was het kalk- en chloor­ge­hal­te van het water in Leuven. Ik drink hier nooit recht­streeks uit de kraan, wegens vies; we hebben zo’n filterkan. Maar als ik water kook, komt het wel recht­streeks uit de kraan en ik ben qua schei­kun­de helaas niet voldoende onderlegd om te bepalen of daar inderdaad het probleem zit. Tot op heden is dat dus de enige ver­kla­ring die ik niet kan pareren. Wel een akelig idee trouwens, als dat het is…

Wat denkt u?

26 reacties

 • Het Schoonste zusje

  Ja, pff, je was me al voor…
  Niet dus, en ik vond het nog zo’n leuke…

  Maar misschien even testen: eerst water in de filter, en dat gebruiken voor de thee… Schuimt ie dan nog?

  Zeer benieuwdd!

 • Zezunja

  Ja, da’s een goede test. Ik heb gisteren geen thee gedronken, anders had ik de test al kunnen doen. Vanavond gaat het gebeuren. Het grote expe­ri­ment. *trom­ge­rof­fel*

 • Lilimoen

  Jep, ik denk dus ook dat u het expe­ri­ment dat HSZ voorstelt even dient uit te voeren. Daar wordt u iets wijzer van. Als dat nog niet helpt zou ik u toch ook volgend expe­ri­ment eens willen voor­stel­len:

  1 U neemt een kop uit uw afwas­ma­chi­ne en zet daarin thee.
  2 U neemt een kop dat u flink afwast onder de kraan met Leuvens water (even GEEN afwas­mid­del gebruiken!!) en zet daarin thee.
  3 U neemt een kop dat u flink afwast met water uit uw water­fil­ter (ook geen afwas­mid­del gebruiken) en zet daarin thee.

  Het water dat u voor de thee gebruikt kan u kiezen. Maar als u met beiden wil proberen (water uit kraan en uit water­fil­ter) dan moet u zes expe­ri­men­ten doen.

 • Bosduif

  Dat is inderdaad zo. Microgolf water schuimt als je er een theezakje in sopt. Ik weet niet waarom, maar het is wel steeds een moment dat ik moet slikken. Er gebeuren daar vreemde dingen als dat deurtje dicht gaat en het zoemen begint…

 • kameleon

  de thee heeft een min­der­waar­dig­heids­com­plex en probeert een cap­puc­ci­no na te doen. hij faalt natuur­lijk faliekant.

 • endanik

  Wat een ophwef over wat schuim! Mijn bier schuimt altoos en ik heb dat geac­cep­teerd! Ik vind het overigens van een ver­wer­pe­lij­ke deca­den­tie om je water in de micro te verwarmen. Wat is er mis met de een­vou­di­ge fluit­ke­tel?
  En dan dit: ik ben erachter wat Zezunja ‘gemak­zuch­tig’ vindt qua logjes: ik serveer een probleem en u reageert. Nou daar doe ik dus mooi niet aan mee. Aan mij zal het niet liggen dat ze straks de 1 miljoen alsnog halt.

 • kameleon

  @ endanik:
  nou doet zezunja haar stinkende oeps schui­men­de best om een beetje inter­ac­ti­vi­teit in het spel te brengen – en is inter­ac­ti­vi­teit niet een van de voor­aan­staan­de kenmerken van weblogs? – is het ook weer niet goed.

 • Drs. Johan Arendt Happolati

  Vrouwe Zezunja,
  Helaas pindakaas: ik kan u niet helpen met uw probleem. Ik ben namelijk niet zo onderlegd in de schijt­kun­de.
  In de natuur­kun­de ofte fysica ben ik echter wél heel erg goed (ik was vroeger namelijk verliefd op de lerares fysica en heb ooit eens het maximum van de punten behaald op haar examen. Het was zo’n schatje.)
  Ik groet u bijzonder hard­nek­kig.
  Uw eigenste
  Drs.
  P.S. Ik ben ook een beetje verliefd op u.
  Waarvoor excuus.

 • Jannie

  Vroeger ‘zette’ ik mijn thee ook in de magnotron en had ik altijd schuim op mijn thee. Sinds ik toch maar ‘aan de water­ko­ker ben gegaan’ heb ik nooit meer een schuim­laag­je gehad.…

 • Henk

  Tsja, het een­vou­di­ge googelen.. Ik had al het vermoeden dat het aan de magnetron zou liggen. Uit de Inter­me­di­air stond deze ver­kla­ring ‘Het verwarmen van water in een magnetron gaat zeer snel’, schrijft Edgar van Maaren (Amsterdam). ‘Water in een ketel heeft meer tijd om de erin opgeloste lucht te laten ont­snap­pen. Het ketel­op­per­vlak heeft bovendien genoeg onef­fen­he­den die het ontstaan van belletjes bevor­de­ren.’ Je schenkt het kokende water bovendien nog over, en brengt het daardoor extra in beroering. Veel lucht krijgt dus de kans om te ont­snap­pen, nog voordat er thee van wordt gezet.
  ‘Glas heeft die onef­fen­he­den niet, waardoor de lucht langer in het water gevangen blijft’, aldus Van Maaren. Na het thee­zet­ten onsnapt het gas langzaam, en vormt schuim. Stoffen in de thee geven daarbij structuur aan het schuim.
  Dus het verhaal van schuim op je thee is allemaal gebakken (gekookte) lucht…

 • Drs. Johan Arendt Happolati

  Eigenlijk een beetje een afknapper, de ont­kno­ping van die schuim­thee­his­to­rie. Maar ja, Vriend Henk kan het ook niet helpen dat de oplossing van het raadsel schei­kun­dig zo droog is. Niet?

 • urbain alpain

  Nu het raadsel schijnt opgelost kunnen we overgaan naar ergere sce­na­ri­o’s. Ik slikte ooit, door een verkeerde inschat­ting in een plaat­se­lij­ke Body Shop (ik dacht dat men er kleur­rij­ke snoepjes aanbood) een zeepparel in. Ik wil u daar meteen het volgende over kwijt: ‘Beter dagelijks een toefje schuim op uw thee dan mà à à à à à ndenlang schuim in de plee!’

 • Zezunja

  @ Karin: Ik heb die mp3 niet voor het grijpen en ik ben nu te belabberd (qua griep) om er de cd bij te zoeken. Help me her­in­ne­ren dat ik voor je kijk zodra ik niet meer tussen de klamme lappen lig. Mijn vriendje was namelijk voor mij verliefd op ms harvey, dus die zal het wel hebben.

  @ Bosduif: Volgens Henk heb je gelijk.

  @ Roosje: Nee, geen flauw idee. Ik wil dolgraag weten wat ubuntu is én wie in hemels­naam Roosje is.

  @ hr ‘ti: Yeah. Een van mijn fos­siel­ste lezers, Ivar, schreef ooit: ‘Iedereen is een beetje verliefd op Zezunja.’ Maar tot op heden kon ik dat niet bevestigd krijgen. Dit is een begin.

  @ Henk: Make my day! Dank je wel. En ik viel mooi door de mand: ik had er nog niet op gegoogeld! *bloos*

  @ Heerpain: Ik ben juist erg voor schuim in de plee. Daarom zou ik ook graag staand plassen.

 • miranda

  nou, dit gebeurde mij gisteren ook dus ik dach eens ff opzoeken op google and here I am, het lijkt dus te liggen aan het feit dat het water in de magnetron opgewarmd is maar dat is het bij jou ook niet dus dan weet ik het ook niet meer. Maar ik ga toch eens water koken hier en kijken of er verschil is.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.