Stukjes in het wild

50 op 45 toeren

Dwarzand begon erover naar aan­lei­ding van de aan­kon­di­ging van het ver­dwij­nen van de cd-single volgend jaar. Hij zei: ik heb mijn vijftig beste singles opge­schre­ven en nu moeten jullie die branden op een ceedeetje (Dwarzand weet dat wij thuis – dankzij Yuri – in het bezit zijn van zo’n der­tig­dui­zend mp3’s en bijna duizend cd’s – met overlap, dat wel).

Ik zei gelijk: o vijftig, da’s veel te weinig, dat zou ik nooit kunnen. Maar toch begon ik er zondag aan. En wat bleek: vijftig is nog best veel als vrijwel ál je lie­ve­lings­lied­jes NOOIT op single zijn uit­ge­bracht.

Toch kwam ik tot een lijst. Het is nog maar een tij­de­lij­ke, bovendien staan er nog illegale nummers op (nummers die niet in die uit­voe­ring op single zijn ver­sche­nen). Maar we hebben nog even tot de single verdwijnt, dus mijn lijst mag ook nog wat tijd vreten.

Bizarre ont­wik­ke­lin­gen genoeg trouwens, want The Beatles staan er helemaal niet in, omdat mijn lie­ve­lings­lied­je For No One nooit een single was en Don’t Let Me Down een B‑kant. Ook staan Joan Arma­tra­ding en Throwing Muses er niet in, omdat mijn lie­ve­lings­lied­jes van hullie ook geen singles waren.

De volgorde is alfa­be­tisch op nummer, om zo te zorgen dat je op het ceedeetje de cee­dee­tjes niet twee keer achter elkaar dezelfde band krijgt (hoewel dat bij Muse en Prince niet helemaal goed uitkwam).

Waarom ik de lijst hier plaats? Geen idee. Er is niet echt discussie mogelijk, want sommige nummers koos ik op sentiment en de rest is echt goed. Maar com­men­taar is altijd leuk. En sug­ges­ties ook.

A Forest – The Cure
A Little Less Con­ver­sa­ti­on – Junkie XL
Baby’s Got Sauce – G. Love And Special Sauce
Before My Head Explodes – Caesar
Believe – K’s Choice
Bright Side of the Road – Van Morrison
Can’t Get You Out Of My Head – Kylie Minogue
Can­non­ball – The Breeders
Chop Suey – System Of A Down
Come On – The Rolling Stones
Dirty Mind – Prince
Girls And Boys – Prince
Glory Box – Por­tishead
Go With The Flow – Queens Of The Stone Age
Gold Lion – The Yeah Yeah Yeahs
Golden Brown – Strang­lers
Hey Joe – Jimi Hendrix
Hollywood – Madonna
I Could Never Take The Place Of Your Man – Prince
Killing In The Name – Rage Against The Machine
Kiss – Prince
La Tribut De Dana – Manau
Little Sister – Queens Of The Stone Age
Lose Yourself – Eminem
Love Rears It’s Ugly Head – Living Colour
Me Gustas Tu – Manu Chao
Ne Me Quitte Pas – Jacques Brel
No One Knows – Queens Of The Stone Age
Nothing Really Ends – dEUS
One – Metallica
Purple Rain – Prince
Push It – Salt ’n Peppa
Smells Like Teen Spirit – Nirvana
Song 2 – Blur
Stan – Eminem (ft. Dido)
Street Spirit (Fade Out) – Radiohead
Sunburn – Muse
Super Massive Black Hole – Muse
Sweet Dreams – Eurythmics
Tainted Love – Soft Cell
Time Is Running Out – Muse
Troy – Sinead O’Connor
Via – dEUS
Violet – Hole
Waking Up – Elastica
Wanna Make it Witchu – Mark Lanegan
Where Is My Mind – Pixies
Won’t Cry – Krezip
You Are My Sister – Antony And The Johnsons (ft. Boy George)

Het zou leuk zijn als jullie ook vijftig singles kiezen. Enige eis is dat het nummer ooit op single uitkwam. B‑kanten mogen niet. Hulp­mid­del als je er te veel hebt: sentiment. Nummers die ooit enorme indruk maakten. Zo vermijd je ook dat je alleen de nummers van de laatste tien jaar erin krijgt.

24 reacties

 • Joost Brummelkamp

  Volgens mij is dit stiekem gewoon een stokje op basis van vrij­wil­lig­heid.
  Ik vrees dat ik nooit tot vijftig kom, maar leuk om mee te kijken, ter l&v.

 • Oker

  Ken je die top 500 van beste nummers ooit uit­ge­bracht door Rolling Stone Magazine? Ze hebben trouwens ook een album top 500, maar dat duurde nogal lang met down­lo­a­den.
  anyway, aanrader.

 • aargh

  Hè vervelend nou weer. Ik ben best wel muziek­lief­heb­ber maar er bestaan helemaal geen singles van Bartok. En als je Bach zoekt kom je terecht bij Thijs van Leer of Ekseption, brrr!

 • Joost Brummelkamp

  Wel lief­heb­ber, maar een ramp in namen en lijstjes weten, en weten of het een single was, en soms erg vast­ge­roest in wat ik al ken, waardoor ik nog wel eens wat mis wat ik eigenlijk ook erg mooi zo moeten vinden.
  Daarom ook de lering, naast het vermaak.

 • pr'muts

  een fijne lijst, een aantal zouden zo maar op die van mij kunnen staan. daaraan toe­voe­gen­de: david bowie, fame, band of gypsys – message of love, herman brood – still believe in, rhcp – i could have lied én under the bridge, doe maar – is dit alles?, talking heads – this must be the place én burning down the house.
  and so on.
  wanneer komt de afspeel­lijst online ;)

 • Zezunja

  Bowie heb ik lang overwogen, maar alle versies die ik mooi vind, zijn live-uitvoeringen. En als je dan de single-versie hoort, vallen die zó tegen. En die van Herman Brood is een goede moge­lijk­heid, hoewel Rock’n Roll Junkie en Saturday Night ook in aan­mer­king komen. En de RHCP is zo’n groep van wie de niet-singles op mij veel meer indruk hebben gemaakt. Maar dat ze er niet tussen staan klopt eigenlijk niet.

  Ik ga ooit eens kijken of ik een afspeel­lijst kan regelen. Ook al omdart bijna niemand dat nummer van Caesar kent, terwijl dat in de toptien hoort. Wat zeg ik, topdrie misschien wel.

 • esther

  Op basis van deze lijst komen onze samekn behoor­lijk overeen. Nooit gedacht nog eens een mede-fan te vinden van dat nummer van Manau bij­voor­beeld! En van Rage Against The Machine weet ik nog precies wanneer ik die voor het eerst hoorde; ik had zelfs kippevel op mijn benen geloof ik ervan. Pinkpop was het. En Michel werd er helemaal wild van zelfs ;)

 • Octavie

  Ja, zoals je weet ben ik niet zo van de muziek (duikt weg) maar tot mijn verbazing zie ik me daar toch enkele stiekeme favo­rie­ten in je lijstje staan. La tribut de Dana bij­voor­beeld en Me gustas tu. Won­der­baar­lijk. Nouja, de rest van je lijstje ken ik dan weer niet, trekt het mooi gelijk:)

 • tomasz

  Leuk. En grappig dat er tweemaal dEUS in voorkomt. Ik vraag me altijd af of er buiten België nog mensen écht staan te wachten op dEUS.
  En ik vind het eigenlijk wat raar om singles uit te kiezen die voor mijn tijd zijn uit­ge­ko­men. En aangezien ‘mijn tijd’ (op muzikaal vlak) pas 10 jaar geleden begonnen is, staan er dus vooral liedjes van het laatste decennium in…

  Toch een poging, weliswaar uit het hoofd en dus gega­ran­deerd met enkele lapsussen:
  Tender – Blur
  Sonnet – The Verve
  Rainmaker – Spark­le­hor­se
  Sun hits the sky – Super­grass
  Cause=Time – The broken social scene
  About the suc­ces­full emotional recovery of a gal named Maria – Zita Swoon
  Nantes – Beirut
  Er zit meer in een liedje – Samson en Gert
  River Man – Nick Drake
  Where the wild roses grow – Nick Cave & Kylie Minogue
  Idioteque – Radiohead
  You know what I want – Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich
  Good times bad times – Led Zeppelin
  The Yeah Yeah Yeah Song- The Flaming Lips
  Einde van de eeuw – De Mens
  Off you – The Breeders
  Kontroll pॠkon­ti­nen­tet – Kaizers Orchestra
  Sexx Laws – Beck
  Hotel Yorba – The White Stripes
  Let’s get it on – Marvin Gaye
  Baby one more time – Britney Spears
  Mr. E’s beautiful blues – Eels
  Free Salute – Little Barrie
  Debaser – Pixies
  First day of my life – Bright Eyes

  Een top-25, dat is ook al mooi, niet waar?

 • Peet

  Wat Street Spirit van Radiohead betreft: kijk eens op mijn log, heb kort geleden wat youtube-jes van Pinkpop 96 geplaatst, precies die periode…
  Verder kan ik me toch wel behoor­lijk vinden in je lijst! :) Ik zou ergens nog Spinvis, Simon & Garfunkel, Marvin Gaye en Aretha of Ella of Billie ertussen schuiven… als die op single staan, uiteraard. En Crosby, Stills, Nash & Young :D

  En tomasz: er zijn zeker dEUS-liefhebbers buiten Belgie!

 • Polle

  50 favoriete nummers die ooit op single uitkwamen. Pfffffff, moeilijk hoor! Ik ga een poging wagen, maar daar heb ik wel wat tijd voor nodig.
  Grappig om Kylie, Brel en Nirvana samen in jouw lijst terug te vinden. Over diver­si­teit gesproken ;-).

 • Zezunja

  @ allemaal: Ik heb nu alweer heel wat nummers die erbij moeten, dus er moeten ook weer nummers uit.

  @ Aargh: Gheghe, Ekseption. Nee, klassieke muziek was kennelijk nooit sin­glefáhig. Jij zult je maar moeten wijden aan een top­vijf­tig ‘plain’ beste nummers (zonder sin­gle­be­per­king), maar dan wordt het dus nóg veel moei­lij­ker.

  @ pr’muts: Verrek, jij hebt het inderdaad toevallig nét over de Band of Gypsys. Dat had ik in mijn antwoord helemaal genegeerd. Maar dat was misschien omdat ik gelijk dacht: dat lijkt me geen sin­g­le­plaat. Had je een voor­ge­voel, of laat je de naam Band Of Gypsys elke dag vallen? ;)

  @ Ruben: Bij grote en semi-grote artiesten heb je op Wikipedia een speciale dis­co­gra­fie­pa­gi­na. Ga naar de Engelse Wikipedia, ga naar de artiest, klik in menuutje dis­co­gra­fie en dan komt het belang­rijk­ste: onder het hoofd­stuk­ti­tel­tje ‘dis­co­gra­fie’ staat nog een dis­co­gra­fie­link, die moet je hebben. Als de artiest wat kleiner is, vind je de singles soms nog bij sites als cmt.com. En anders is de site van de artiest ook nog een moge­lijk­heid. Maar bij sommige is het inderdaad heel moeilijk.

  @ Esther: Ik ben dat nummer van Manau ooit in drie pla­ten­za­ken in Frankrijk gaan neuriën, omdat ik het wilde kopen maar naam noch uit­voe­ren­de wist. (Ik was toevallig in Frankrijk hoor, niet dat ik er speciaal heen ging om dat nummer te kopen ;)

  @ Octavie: Mensen die niet zo van de muziek zijn: dat vind ik altijd adem­be­ne­mend onvoor­stel­baar. Maar het maakt je geen minder mens hoor. ;P

  @ Tomasz: Leuke lijst heb je Tomasz, maarrem, je bent gedis­kwa­li­fi­ceerd, want nog niet de helft van je lijst is een single geweest (zeg ik uit mijn hoofd, maar ik durf te wel te gokken). En daar draait het nou net om bij deze lijst.
  Maar nogmaals: een toffe lijst, hoewel een top­vijf­en­twin­tig natuur­lijk voor mietjes is.

  @ Peet: Ik heb veel ouwe artiesten geschrapt toen ik plaatsen te kort kwam. Op de een of andere manier vind ik van ouwe artiesten vaak de niet-singles heel goed (zie mijn zinnen over The Beatles). Aretha Franklin moet er nog op met het bere­swin­gen­de nummer Won’t be long, maar ik heb dat nummer nog niet digitaal. Dat is een van haar eerste singles, en die is ont­zet­tend moeilijk te vinden.
  En Suzy Q van CCR moet er nog in. En misschien toch ook nog iets van Ike & Tina. Pfff.

  @ Polle: Ik heb geduld, ik ben wel heel benieuwd naar jouw lijst. Ben bang dat jij me weer op ideeën gaat brengen.

  @ Eddiefro­mo­hio: Weinig Singer/Songwriters bij mij, gek genoeg. Maar ook daarbij weer het probleem dat ik van de meesten de singles niet de mooiste liedjes vind.

  @ Ivo Victoria: In de beperking toont zich de meester, niet?

  @ March: Kun je je statement even toe­lich­ten?

 • March

  Gewoon (l) – (love) Fijn nummertje – ik had het idee dat iedereen en overal dit dit Prince-pareltje over het hoofd zag.

  I love U baby, I love U so much
  Maybe we can stay in touch
  Meet me in another world, space, and joy
  Vous ètes très belle, mama, girls and boys

 • Ruben

  Jeetje, dat is dan veel werk.

  Maar ik ben nu wel de eerste met een top 50! Ha! (Met extra beperking: één single per artiest).

  AC/DC – Whole Lotta Rosie
  Alison Krauss – Baby, Now That I Found You
  Amy Winehouse – Back to Black
  Arctic Monkeys – Bri­an­storm
  Aretha Franklin – Son of a Preacher Man
  Billy & The Beaters – At This Moment
  Blur – Parklife
  Bread – Make It With You
  Bruce Spring­steen – The River
  CAKE – I Will Survive
  Cameo – Word Up
  Carole King – So Far Away
  Coldplay – God Put a Smile upon Your Face
  Dire Straits – Walk of Life
  Dolly Parton – Just When I Needed You Most
  Eagles – Hotel Cali­for­nia
  Elvis Costello – She
  Fleetwood Mac – Dreams
  Frank Sinatra – It Was a Very Good Year
  G. Love & Special Sauce – Rodeo Clowns
  Green Day – Wake Me Up When September Ends
  Guns N’ Roses – Sweet Child o’ Mine
  Ilse DeLange – I’d Be Yours
  Jim Croce – Time in a Bottle
  Joe Cocker – You Are So Beautiful
  Johnny Cash – Hurt
  Lynyrd Skynyrd – Sweet Home Alabama
  Massive Attack – Teardrop
  Meat Loaf – You Took the Words Right out of My Mouth
  Moby – Why Does My Heart Feel So Bad?
  Neil Diamond – Sweet Caroline
  Neil Young – Old Man
  Noir Désir – Le vent nous portera
  Por­tishead – Sour times
  R.E.M. – Everybody hurts
  Radiohead – No Surprises
  Simon & Garfunkel – Homeward bound
  Super­tramp – School
  The Amazing Stroop­wa­fels – Oude Maasweg
  The Beatles – A Day in the Life
  The Cure – Close to Me
  The Kinks – Lola
  The Rolling Stones – Paint It Black
  The Scabs – Hard Times
  Tracy Chapman – Talkin’ Bout a Revo­lu­ti­on
  Travis – Sing
  U2 – All I Want Is You
  Van Morrison – Brown Eyed Girl
  Warren G – Prince Igor (feat. Sissel)
  10cc – Dreadlock Holiday

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.