Stukjes in het wild

[wij­ven­week] De bevrij­ding

Ze hadden weer een thema vandaag: shoppen.

Ik loop door Amsterdam en zie een mooie sjaal voor maar zes euro, een super coole bul­let­vuil­nis­bak met pan­ter­stre­pen en een bij­zon­de­re uitgave van een dicht­bun­del van Kopland. Verderop verkopen ze acht rijpe avocado’s voor een euro, er is een twee­de­hands­win­kel met graai­bak­ken en de sche­mer­lamp van mijn dromen is afge­prijsd.

Ik loop door Antwerpen. Er is een Gamemania, een Medi­a­markt, en duizend H&M’s met uit­ver­koop. Ik zie een prachtige stapel oude ansicht­kaar­ten, een winkel waar ze de New Yorker verkopen, een bureau­lamp met veer­me­cha­nis­me en een bak Kaapse viooltjes die me lieflijk toelachen.

Ik loop door Gent en ik tref de lekkerste ori­ën­taal­se boemboes in veelvoud en een winkel vol kerst­lamp­jes. Ik zie noti­tie­boek­jes in de uit­ver­koop – pennen, mapjes, mooie bakjes in roze en geel. Op de hoek van de straat verkopen ze staaf­mixers, kleine poesjes en mijn lie­ve­lings­broe­ken.

Ik loop door Leuven en de prikkels blijven uit. In geen maanden deed ik een miskoop, geen mooie, goedkope broek die een maatje te klein blijkt te zijn. Geen té goedkope dun­schil­ler, die na twee keer schrapen kaduuk is; geen zinloos spul, geen prullaria, geen kleine din­sig­heid­jes.

Sinds ik in Leuven woon ben ik voor 99 procent vrij van impuls­aan­ko­pen en ik moet zeggen: het is een opluch­ting van jewelste. Zodra ik in Amsterdam, Antwerpen of Gent vertoef, voel ik een hand om mijn keel die mij dwingt te con­su­me­ren. Een stem die al mijn koopdrift aan­spreekt: veel voor weinig geld, alles wat ik al jaren wilde en een kwestie van nu of nooit. Sinds ik in Leuven woon, besef ik pas hoe onge­loof­lijk vaak – om niet te zeggen voort­du­rend – een mens in een grote stad wordt aan­ge­spro­ken op zijn con­su­meer­drang.

Ik ben bevrijd.

11 reacties

 • aargh

  Precies wat ik altijd zeg over mijn stadsdorp, het is geen kunst om hier spaarzaam te zijn. Inmiddels, na 16 jaar, hebben we genoeg gespaard om weer naar een echte stad te kunnen verhuizen! :-)

 • Oker

  Helaas heb ik dat ook met Leuven, en bevalt me helemaal niet. Vind hier maar eens een leuk cadeautje voor je oma, verre zwangere nicht, schoon­moe­der of andere inge­wik­kel­de klanten. Niks ori­gi­neels, artis­tieks, vertedering-opwekkends of iets in die cater­go­rie die het hem dóét bij lastige ver­jaar­dags­be­zoek­jes.…

 • Lilimoen

  @ Oker: pak­jes­huis, tante jojo, hexagoon (inderdaad), doekjes en broekjes, cho­co­la­de­win­kel­tje in Tien­se­straat op hoek met Win­de­mo­len­straat(?), en zo zijn er nog wel wat dingen, zoals het winkeltje van Zezunja zelf natuur­lijk (hihi).

 • Lilimoen

  @ Eddiefro­mo­hoio: was gisteren nog bij de vissende kapper… hoe weet je dat die bestaat?
  @ Zezunja: de vissende kapper heeft zomer én winter forel­le­kes, dat kwam ik gisteren te weten.

 • Julie

  Ga dan maar nooit naar Brussel! Daarnet heb ik anders wel weer bakken teveel geld uit­ge­ge­ven in Leuven. Cheape games bij de maxworld wahoo!

 • De redactie van Medium4You

  Beste Zezunja,

  Wij vragen u toe­stem­ming om eventueel een paar artikelen op Medium4You te kunnen publi­ce­ren, met name het stuk “De bevrij­ding” dat wij heel inte­res­sant vinden.

  Elk artikel wordt gepu­bli­ceerd onder de naam die door de auteur wordt gekozen, en ook met ver­wij­zing naar de website in kwestie.

  Wij zouden het appre­ci­ë­ren om met u te cor­res­pon­de­ren en op eventuele vragen die u zou hebben te ant­woor­den.

  Met vrien­de­lij­ke groet,

  Het redac­tie­team van Medium4You

 • Zezunja

  Sorry dames en heren van medium4you, maar ik ben niet geïn­te­re­seerd in door­plaat­sing op jullie site.
  Jammer, maar helaas.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.