Columns

Zoen­in­ti­mi­teit

‘Nee, zoenen doe ik niet, dat vind ik te intiem ‘, zei de one­nightstand, terwijl hij een condoom pakte om eens flink van bil te gaan.

Inte­res­sant, vond ik. Iemand die zoenen met een vreemde intiemer vindt dan poe­del­naakt ram­pe­tam­pen. De mondholte als heilige plaats en de vagina als openbare ruimte. Ik moest erover nadenken.

En dat deed ik.

Had hij gelijk?
Wel als hij een pros­ti­tu­ee was. Een tongzoen krijg je niet voor honderd euri verkocht en dan is het heilige stempel ‘te intiem’ een goed excuus om eron­der­uit te komen. Maar aangezien ik gratis en voor niets met hem dat condoom te gelde mocht maken, acht ik de kans dat ik met een pros­ti­tu­ee te maken had niet groot.

Wat is intiem?
1 in het diepste, binnenste gelegen, 2 per­soon­lijk, zeer ver­trou­we­lijk, zegt Van Dale.
Hier is een goede ver­staan­der geboden, want a. magma is geen intiem goedje, b. over ziel of lichaam wordt niet gerept, c. dus qua ‘diep’ en ‘binnenste’ kunnen we nog nog alle kanten uit, d. per­soon­lijk lijkt het woord ‘per­soon­lijk’ me nogal multi-interpretabel – om niet te zeggen: nogal per­soon­lijk, en e.: ver­trou­we­lijk heeft een FBI-connotatie. Dat schiet niet op.

Wat vind ik intiem?
De tandarts, de gynae­co­loog, de huisarts die een gezwel te lijf gaat, druppels op de bril van een openbaar toilet, met geld­schie­ters of boek­hou­ders praten over de han­dels­ba­lans, scheten laten in bijzijn van anderen, aan mental coaches vertellen waar het misging. En jawel: zoenen én seks.

Wat zou er volgens mij in Van Dale moeten staan?
1 een groot woord voor dingen waar je je eigenlijk een beetje voor schaamt 2 iets dat je je alleen laat wel­ge­val­len als er iets te winnen valt.
Want er zijn leuke en minder leuke intieme dingen.
De intieme dingen die minder leuk zijn, schenk ik aan iedereen van wie ik er iets voor terug­krijg (een gezond lijf, een mooi gebit, een helder inzicht of een minder volle blaas). En de dingen die ik wel leuk vind, schenk ik aan iedereen van wie ik er eveneens iets voor terug­krijg (een goede vrij­par­tij, een mooie toekomst of een lustig avondje). Kortom: hoewel inti­mi­teit nogal onduid­baar is, kunnen we vast­stel­len dat voor niets de zon opkomt en ik intieme dingen vooral deel als er iets te halen valt (een mooie man, een beter leven).

Is zoenen intiemer dan seks?
Voor mij niet. Bij seks is de kans op schaamte groter wegens meer bloot, meer smaken, meer geuren en meer moge­lijk­he­den. Bovendien begint mijn orgasme op een plek waar je met een tongzoen niet bijkomt. Er valt bij seks meer te verliezen, maar ook zoveel meer te winnen.

Dus hij heeft ongelijk? Is seks intiemer?
Dat zeg ik niet. Het kan zijn dat mijn definitie ook voor hem geldt en dat hij zich als in betekenis 1 dankzij een onwel­rie­ken­de adem of andere onvol­ko­men­he­den dood­schaamt voor zijn zoenen. Dat de magere winst niet opweegt tegen de gega­ran­deer­de decon­fi­tu­re.

Ander­zijds kan het ook zijn dat hij zo’n klein pietje heeft dat hij met zijn tong een stuk dieper komt dan met zijn piemel. Mannen met een kleine lul zijn volgens de Van Dale gedoemd op andere wijze tot het diepste, het binnenste te komen. En dan is zoenen dus mooi wel veel intiemer.

Deze column verscheen op de website van het VPRO-programma Café De Liefde.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.