Columns

De tien geboden voor een perfecte relatie

Ik schreef eerder De 10 geboden voor een one­nightstand waardoor de bezoekers van het stukje op de VPRO-site vonden dat ik cynisch was. Ik wilde het tegendeel bewijzen, ik heb immers de beste relatie die je kunt bedenken. Bij dezen.

1. Gij zult in perfectie geloven
In de perfectie ligt verankerd dat je er ten volste in gelooft. Een moment kan nooit perfect zijn als je daarna ginnegapt dat perfectie ‘toch niet bestaat’. Perfectie ver­on­der­stelt een gedegen portie naïviteit. En zo komt het dat ik, als geschei­den vrouw die meer dan eens dacht dat ze de liefde van haar leven had gevonden, er ook nu weer heilig van overtuigd ben dat ik de liefde van mijn leven heb gevonden.

2. Gij zult iets te doen hebben
Een vriend zei eens tegen mij: “Maar ze doet niks. Ze doet gewoon helemaal niks!” Ziedaar het recept voor een fijn fundament: doe iets.
Een andere vriend zei eens tegen mij: “Die vrouw had niks te vertellen, alleen dat ze een relatie wilde. Daar kreeg ik de kriebels van!” En ik kon me dat voor­stel­len. Het idee. Dat je een relatie hebt met iemand die alleen maar met jou bezig is. Die niet ook nog een weblog bijhoudt, reclames inspreekt of trosto­ma­ten teelt, maar die enkel en alleen bezig is met wij, met ons en met hoe laat ben je thuis vanavond. Terwijl het zo simpel is: doe iets.

3. Gij zult op tijd beseffen dat het niks wordt

Zelf moest ik hier door schade en schande achter komen. Ik klampte mij ooit vast aan een klassieke knip­per­licht­re­la­tie en ik kan niet anders zeggen: dat vreet energie. Achteraf gezien heeft het ook nog eens nooit iets opge­le­verd, dat vast­hou­den aan de illusie van de knip­per­licht­man als perfecte man. De topdrie van perfecte mannen in mijn leven wordt volledig ingenomen door mannen bij wie ik in het geheel niet moest vechten voor de ver­stand­hou­ding. Dat zijn stuk voor stuk mannen bij wie ik snel besefte: dit is er eentje die past.

4. Gij zult humor hebben of ont­wik­ke­len
Zonder humor ben je verloren. Ik moest het ooit zonder humor doen, toen ik verstrikt zat in post-pubergedachten. Ik nam het leven bloed­se­ri­eus en benaderde mijn relatie met evenveel ernst. Elk roman­tisch hoog­te­punt was ‘de dag van mijn leven’, maar elk diep­te­punt kon leiden tot dagen durend drama met mezelf als enige toe­schou­wer. Maar vanaf het moment dat ik in staat was te lachen om onze­ker­heid, om slechte eigen­schap­pen van de ander en om mijn lief­des­le­ven in het algemeen werd ik ook gelijk een leuker mens. Lach, mensen! Lach!

5. Gij zult iets gemeen hebben met uw partner
Ik en mijn weder­helft hebben veel gemeen. We zijn allebei geboren in 1974 en we zijn beiden 174 cen­ti­me­ter lang – we kunnen elkaars kleren aan. We houden allebei enorm van gem­ber­si­roop en Magnums. We zitten graag uren samen naar The Soprano’s te kijken of een te muziek­quiz doen. We willen beiden het liefst slapen met het raam open en vinden allebei dat de poezen soms best een uurtje in de slaap­ka­mer mogen. We hopen alle twee dat we ooit onze zelf­dis­ci­pli­ne op een hoger plan krijgen, maar kunnen ook geza­men­lijk ver­goe­lij­ken, wegwuiven en ont­span­nen. Ik zeg het u: deel iets. Het werkt echt!

6. Gij zult een geza­men­lijk doel hebben
Een doel klinkt natuur­lijk heel groot en ronkend, maar zelfs kleine doeltjes volstaan. Tot doel hebben dat je samen een reis­dag­boek­je vol­schrijft, of dat je vaker naar een rom­mel­markt zult gaan. Baby’s zijn ook een optie. Of samen oud worden. Ik stelde ooit aan mijn vriendje voor om samen een bandje te beginnen. Hij keek alsof ik zojuist een verhaal over groene spet­ter­poep had verteld. Toen hij later nog geen eet­af­spraak met mij in zijn agenda wilde zetten, wist ik het: deze zal het wel niet zijn.

7. Gij zult niet al te onzeker zijn
Mijn motto is: “Als alles in de soep loopt is het vroeg genoeg om me zorgen te maken.” In een relatie is dit een waarheid als een koe. Hoe vaak wordt een relatie niet verziekt door de vraag: hou je wel genoeg van mij, vind je mij nog wel leuk, blijven we wel bij elkaar? Laat dat los! Als iemand je niet leuk meer vindt, merk je dat snel genoeg. Je bent toch niet gek?
Ik moet bekennen dat ik zelf niet zo goed ben ik het navolgen van dit gebod. Gelukkig heb ik een man die zoveel beves­ti­ging geeft dat het pot­sier­lijk en schaam­te­loos koket is om er nog om te vragen. Wat niet wegneemt dat ik het toch nog af en toe doe. Niemand heeft hem ooit beloofd dat ik perfect zou zijn, niet?

8. Gij zult het gras bij de buren langs de kleur­kaart houden ALVORENS aan een relatie te beginnen
Het aardige van het gras bij de buren, is dat het anders is. Dat is natuur­lijk aan­lok­ke­lijk, avon­tuur­lijk en de moeite van het grazen waard. Maar dat behelst ook dat zij die houden van avon­tuur­lijk en anders misschien eerst even moeten uitrazen voordat ze allerlei beloften maken die ze niet na kunnen komen. Zoals je honden flink moet laten uitrennen alvorens ze in staat zijn als een brave loebas naast het haardvuur te gaan liggen, zo moeten avon­tu­riers zich geen illusies maken: zorg dat je het avontuur ten volle benut vóórdat je neerploft in een relatie met valse beloften. Ik kan het weten.

9. Gij zult beseffen dat ge zelf niet de maat der dingen zijt
Een relatie vergt altijd iets dat lijkt op opof­fe­ring. Al is het maar omdat er iemand aan je dekbed trekt, of omdat er iemand op de plee zit als jij heel nodig moet. Maar ook op het gebied van smaak, opvat­tin­gen en gedrag valt in een relatie vaak veel te slikken. Com­pro­mis­sen sluiten is de enige optie voor mensen die geen zin hebben in een eeu­wig­du­ren­de bur­ger­oor­log over de plek waar de afstands­be­die­ning hoort te liggen of de hoe­veel­heid tijd die je met je vrienden door­brengt. Berusting, dat is het hele eieren eten.

10. Gij zult goed zoeken
Voor de perfecte relatie heb je de perfecte man of vrouw nodig. Die man of vrouw komt niet door het plafond in de stoel tegenover je gevallen, die persoon moet je gaan zoeken. Ga de deur uit, spreek mensen aan, schrijf, dans, lach en bewonder. Ik veroverde mijn geliefde door een anonieme brief aan hem te schrijven. Als ik dat niet had gedaan, was ik hem mis­ge­lo­pen. Relaties krijg je door er te zijn, door iets te doen. Ga die wacht­ka­mer uit en maak vuur. Laat die vonken knetteren.

7 reacties

 • Sarah

  Ik zou het niet beter kunnen zeggen! En ik heb mijn lief ook aan de haak geslagen via een (weliswaar niet anonieme) e‑mail. Anders was er ook niets van gekomen! Jeuj, leuk om daar weer aan te denken :)

 • aargh

  Lieve Zezunja, jij hoefde natuur­lijk niks te bewijzen want het was een mees­ter­lijk stukje en die reacties kwamen van zeikerds. Daar zijn er veel van op internet.
  Maar het heeft weer een nieuw fraai stukje opge­le­verd waar een hoop wijsheid in zit.
  Al heb je natuur­lijk aan tien geboden lang niet genoeg, het zouden er honderd kunnen zijn. Een aan­vul­ling die ik zelf tamelijk onmisbaar vind: Gij zult geven. En natuur­lijk ook: gij zult met elegantie ontvangen.

 • ysabje

  dit is een heerlijk lapje tekst…

  en ik heb de mijne moeten vangen. Hij had het niet door dat ik misschien wel eens een oogje op hem kon hebben. Ik strikte hem met hem een voorstel te doen met naar georgië/rusland te rijden met de auto. een voorstel waar hij niet aan kon weerstaan. en toen zag hij mij ook plots staan. en content dat ik daarmee ben!

 • Juna

  Niet eens zou ik dit ‘niet beter kunnen zeggen’, ik zou dit gewoon niet kunnen zeggen!

  Mees­ter­lijk stukje waarin je door schade en schande wijs worden het fundament lijkt te zijn. Ik vrees dat ikzelf nog door een boel schade en schande heen te worstelen heb… dat krijg je, als je geneigd bent bij voorbaat weg te lopen en tege­lij­ker­tijd ook een boel onder­schei­dings­ver­mo­gen mist ;-)

  Ooit een carriere als ‘lief­des­des­kun­di­ge’ geam­bi­eerd? Ik zou op consult komen!

 • Tony Montana

  Het leven is en achtbaan en wie ni durft in te stappen gaat het ni proeven najim is mijn naam en ik zoek en Marok­kaans meisje 0487 87 22 48

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.