Stukjes in het wild

Geen stukje over een bizarre treinreis

In Nederland kon ik bizarre trein­rei­zen beschrij­ven aan de hand van mede­de­lin­gen van de NS door de luid­spre­kers. Die waren een mooie leidraad voor een stukje over onrecht en de NS. In België is dat lastiger. De NMBS blinkt uit in het doen van geen mede­de­lin­gen. Ooit had de trein van Brussel naar Amsterdam volgens het bord 25 minuten ver­tra­ging. Na 40 minuten ver­an­der­de er niets aan die mede­de­ling. Na een uur verdween de trein naar Amsterdam van het bord en verscheen de volgende erop. De trein werd gean­nu­leerd, maar niemand die de moeite nam dat om te roepen.
Gisteren zat ik in een trein die bijna twee uur stilstond. De omroep­ster liet pas na ruim twintig minuten van zich horen. Ver­vol­gens kwam ze met een heel on-NMBS-achtige mede­de­ling, want heel direct en concreet: “Deze trein mag pas door­rij­den als een andere ons gepas­seerd is, want tussen Mechelen en Leuven hebben we maar één spoor.” Kijk, zo mag ik het graag horen.
Maar toen de tegen­lig­ger eenmaal gepas­seerd was, bleven we nog eindeloos stilstaan. Na een half uur zei ze: “De trein mag pas door als een andere ons gepas­seerd is.” Pardon? Alweer?
Uit­ein­de­lijk duurde de reis van Mechelen naar Leuven in plaats van twintig minuten precies twee uur.
Een stukje kan ik er niet over schrijven, want daarvoor deed de NMBS te weinig mede­de­lin­gen.

8 reacties

 • KatYo

  Zo zie je maar weer, je hebt helemaal geen concrete infor­ma­tie nodig om iets zinnigs te kunnen schrijven :-)

 • Terrebel

  Dat is een van de redenen dat ik altijd een boek meeneem wanneer ik met de trein reis.

  Misschien voor het goede gevoel en het evenwicht een leuk idee om erover te schrijven wanneer het een keertje goed gaat met een treinreis…

 • Maartje

  Ik had laatst: “Door een sanitaire stop van de bestuur­der zal deze trein langer stilstaan dan voorzien.” Een héle leuke.
  Tien minuten stonden we stil. Dat vond ik een beetje gènant voor de bestuur­der, dat iedereen wist dat-ie die tien minuten op de wc door­bracht.
  En waar gaat hij dan? Op de trein mag dat niet als hij niet rijdt.
  Een probleem vol paradoxen dus.

 • peter paul

  waarom in hemels- of NMBSnaam reageren op een stukje dat geen stukje is, over mede­de­lin­gen die niet gedaan worden in een trein die niet volgens enige dienst­re­ge­ling rijdt? Ik dacht het niet…

 • Julie

  Gewoon in Mechelen blijven volgende keer! (Of waarom ik al twee jaar geen trein meer neem, op de bus roept de chauf­feu­se zelf als ze naar het truck­stop­wc moet, of zie ik dat de kruisende bus­chauf­feurs met elkaar een klapke aan het slaan zijn en tege­lij­ker­tijd op het gemak twee tegen­ge­stel­de files opbouwen :p)

 • Aagje

  Haha. Mijn eerste treinreis in Schotland: “the train is standing still due to… (even stilte) (ver­vol­gens een kuchje) (en dan beschaamd:) cattle on the tracks”

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.