Columns

Ik en mijn tien geboden

Lees eerst De tien geboden voor een one­nightstand dat eerder verscheen op VPRO’s Café De Liefde.

Ze vonden dat ik mannen onmen­se­lijk maakte, ze ont­hoofd­de, ze vonden dat als je zó keek naar een man voor 1 nacht, je beter een escort­bu­reau kon bellen, ze vonden dat mijn stukje ten onrechte geen aandacht besteedde aan bij­zon­de­re one­nightstands. Kortom: ze vonden mij veel te kort door de bocht.

Ik vond dat niet.

Ik weet niet hoe het bij andere mensen gaat, maar ik heb alleen one­nightstands gehad in periodes dat ik redelijk kwetsbaar was. Rela­tie­tiep­jes als ik hebben de neiging tot aan­dacht­vra­ge­rij en als je het op rela­tie­ge­bied zelfs niet tot een serieuze scharrel weet te schoppen, laat je je wel eens verleiden tot die zwerm een­dags­vlie­gen. Ook al ben je kwetsbaar.
Gelukkig ben ik behalve een rela­tie­tiep­je ook een avon­tu­rier, dus ik over­leef­de die one­nightstands wel. Ik hield er mooie verhalen aan over en ik leerde mijn mannetje te staan.
Maar ik heb toch one­ven­re­dig veel moeten slikken in de luttele uren die ik door­bracht bij mannen voor 1 nacht. En dat terwijl ik mij voelde als een velletje strak­ge­span­nen crè­pe­pa­pier: tik er iets te hard tegenaan en het scheurt.
Dus terwijl ik hunkerde naar een man voor misschien wel 2 nachten en me afvroeg of ik ooit de ware zou vinden, belandde ik in een vaalgrijs bed van een man die perverse dingen voor ogen had. Of in de klauwen van een man die me rozen­tui­nen beloofde, maar er op kou­sen­voe­ten vandoor ging zodra hij had gekregen waarvoor hij kwam.
Ik moet bekennen dat ik een iets te stoere smaak heb als het op dis­co­vriend­jes aankomt: ik val op van die George Michael-achtige types met ring­baard­jes en te veel cool. Of surfboy-achtigen, met iets te veel blonde krullen. Ik sluit niet uit dat dat net die kleine groep is ‘die het voor de rest verpest’.
Maar ik denk dat ik niet de enige ben die op kwetsbare momenten bij zulke mannen achterop de fiets springt. Sterker, in de contreien waar ik vandaan kom, zag het zwart van de kwetsbare meisjes in ama­zo­ne­hou­ding op de baga­ge­dra­ger van een jongen met te veel cool.
Voor die meisjes is mijn lijstje met tien geboden bedoeld. Voor mensen die zichzelf een rad voor ogen draaien door te geloven dat de kans op een relatie groter wordt door je te richten op zon­ne­bril­dra­gen­de studs uit Paradiso’s Nood­lan­ding.
Voor mensen die als hoofd­prijs hun lichaam inzetten, datgene waar vrouwen massaal onzeker over zijn, datgene waarop ze dus gemak­ke­lijk ‘gepakt’ kunnen worden. Voor die groepen is een waar­schu­wing op zijn plaats.

En ik kan het weten.

Wat niet wil zeggen dat ik alleen maar bitter en teleur­ge­steld ben. Ik geloof in relaties, ik geloof zelfs in scharrels (relaties for the time being), ik geloof gewoon niet zo in de heilzame werking van one­nightstands. Zonder die tien geboden is de kans op teleur­stel­ling levens­groot. Er liggen veel gevaren op de loer

Maar om te bewijzen dat ik stiekem toch een roman­ti­cus ben, schrijf ik volgende keer De tien geboden voor een perfecte relatie.
En klim maar vast in de pen, want ook die lijst zal heel onge­nu­an­ceerd zijn.

5 reacties

 • Polle

  “Ik val op van die George Michael-achtige types met ring­baard­jes en te veel cool. Of surfboy-achtigen, met iets te veel blonde krullen.”

  Ik ben in shock. Hoe kan dat nou?

  En waarom zijn de aan­trek­ke­lij­ke types voor 1 nacht zo anders dan de mannen voor een heel leven (ok, of voor iets korter dan een heel leven)?

 • ysabje

  Uw tien geboden zijn sterk. Ze zijn goed. En ik weet heel goed waar je het over hebt. en je hebt het heel mooi gezegd. Dat cre­pe­pa­pier dat is zooo mooi!

 • incinta

  Ik ben blij met je tien geboden! Denk er zelfs over om ze te bewaren voor mijn twee kleine meisjes (nu nog maar een dreumes en een baby), zodat ik ze tegen de tijd dat ze voor dit soort dingen de leeftijd krijgen, per ongeluk om hun kamer kan laten slingeren.… Wat zou ik ze daar toch graag voor behoeden.

 • karen

  Je hebt ze beschre­ven zoals ik ze beleefde, de one­nightstands… Helemà à l niet te kort door de bocht.

  Ik blijf die rake pen van jou bewon­de­ren…

 • Zezunja

  @ Polle: Sorry voor de shock!
  En misschien dat ik me met mannen voor 1 nacht denk te kunnen ver­oor­lo­ven alleen maar voor het uiterlijk te gaan. Niet dus.

  @ Ysabje: Dank je wel.

  @ Incinta: Haha, mijn tien geboden als ouder­lij­ke goed­be­doel­de waar­schu­wing! Die geboden voor een perfecte relatie zullen misschien wat milder zijn…

  @ Karen: Dank je!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.