Stukjes in het wild

Moeten en mogen

Van de Gemeente Den Haag kreeg ik als Neder­lan­der in het bui­ten­land een brief dat ik dit voorjaar voor het Europees Parlement mag stemmen per brief, mag stemmen via een gemach­tig­de en mag stemmen door een dagtripje naar mijn geboor­te­grond te maken.
Van de Gemeente Leuven kreeg ik een brief dat ik als Europeaan op Europees grond­ge­bied ook mag stemmen in de gemeente waar ik woon: Leuven. Maar dat ik dan wel gelijk onder de stem­plicht val. En dat het onder­te­ke­nen van de brief gelijk betekent dat ik niet niet mag stemmen.
En hoe graag ik ook eens gewoon in België naar het stem­bu­reau zou gaan, ik had geen zin in dat ‘moeten’ en die dwang. Ziedaar mijn bezwaar tegen de stem­plicht in een notendop: het ontneemt je elke stemlust.

5 reacties

 • Zezunjezus (leuk aninfje?)

  Dat is bijna chantage voor iets dat je toch wel heel graag zou willen (in Leuven blijven stemmen).

 • Dré

  Ik snap het. Niet mogen kan leuk zijn (zeker als je het dan toch doet) mogen is ook ok, maar moeten… Nee, daar word ik dan meteen weer heel weer­bar­stig van.

 • Ici Kobie

  Ik kreeg nog helemaal niks. Enkel een mailtje van de ambassade die verwees naar een site waarin ik nog eens kon stemmen voor de ver­kie­zin­gen van 2007.

  Alsof dat nu nog iets zou ver­an­de­ren.

 • Suus

  Dat is met alles. Zodra je moet, is het stom en wordt je lich­te­lijk anar­chis­tisch. Zouden mensen die zoiets als ‘stem­plicht’ verzinnen toch moeten weten.…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.