Stukjes in het wild

Wat er gebeurt als ’n kat je doorheeft

180 lodderige oogjes moeten we inspuiten
180 keer die klauwen in bedwang houden
180 keer die angst in dat lijf
180 keer die ver­ont­waar­dig­de blik achteraf

30 pilletjes moeten we tegen het strot­ten­hoofd mikken
30 keer bekbreken
30 keer die klauwen in bedwang houden
30 keer proberen te misleiden
30 keer over het strot­ten­hoofd wrijven

210 keer is genoeg voor katten om je door te hebben
210 keer is genoeg om feilloos al het pilgruis uit het eten te filteren
210 keer is genoeg om te weten dat je de pil in je mondhoek kan bewaren
210 keer is genoeg om te leren hoe je je kaken zo op elkaar houdt dat er van kordaat bekbreken geen sprake kan zijn
210 keer is genoeg om je ogen dicht te houden als er zalf in moet
210 is hopelijk genoeg om beter te worden

3 katten die elkaar hebben aan­ge­sto­ken met een virus, zorgen ervoor dat wij de komende 10 dagen 210 stressmo­men­ten hebben van het kaliber: ik weet echt niet meer hoe we dit voor elkaar gaan krijgen

16 reacties

 • Lilimoen

  Oh, om pilletjes te geven heb ik wel tips (wellicht werkt het ook voor de druppels). Heb je dit al gepro­beerd?

  Je gaat met je knieën op de grond zitten. Voeten achteraan gesloten houden, tussen knieën vooraan een tijger of zwartje zetten. Op deze manier zit je lieveling even geklemd tussen je benen, kan achteraan niet weg, vooraan vast­hou­den. Hoofd van poes met nekvel dicht tegen schedel omhoog­hou­den en met andere hand (vooral met duim en wijs­vin­ger) kordaat mond openduwen en pilletje dat geklemd zit tussen (ook) duim en wijs­vin­ger (denk ik) binnen steken (ver achteraan). Daarna vlug mond dicht­hou­den en zachtjes over keel wrijven. Hiervan slikt een poes en normaal gezien zit het erin.

  Ik zou ook hun nageltjes voor deze periode knippen.

  Hopelijk ben je hier wat mee.

 • Marion

  Zijn de pilletjes oplosbaar in water? Zo ja, dan meteen doen en dan oplossing door het eten doen. Kunnen ze niet meer om de stukjes heen eten…

 • Zezunja

  Het grootste probleem is Mike en zijn anti­bi­o­ti­cum­pil. Die ruikt hij van ver en het maakt niet uit welke lekkere dingen we er omheen doen, of waar we het in oplossen (vissap, melk, vleessap etc.): hij ruikt het en weigert ook maar één hap te nemen.
  We doen het ongeveer zoals Lilimoen, maar Mike kan zich bijna IN zijn nek terug­trek­ken, heel bizar.
  Tot nu toe lukt het steeds – maar bij elke poes vijf keer per dag.… dat lukt niet, wegens te veel stress. Gelukkig is het alleen van anti­bi­o­ti­cum­pil echt nodig dat we er tien dagen mee doorgaan.

 • Impa

  Je wurmt hun bekje mak­ke­lij­ker open door je vingers helemaal achteraan te zetten, bij hun mond­hoe­ken zeg maar. Maar daar ben je waar­schijn­lijk ook al achter. Dan kunnen ze hem ook niet meer dichtdoen omdat je zover naar achter zit en kun je met je andere hand de pil er snel indoen.
  Maar ik weet uit dit soort situaties dat je alle trucjes op een gegeven moment wel kent. Gewoon volhouden dan maar. Kiezen op elkaar (niet die van de kat) en tien dagen bikkelen. Frus­tre­rend dat katten niet aan ‘voor je eigen bestwil’ doen.

 • Zezunja

  Het erge is dat HIJ de trucjes nu kent en zijn kaken zo stijf op elkaar houdt dat als ik mijn duim en wijs­vin­ger in zijn mond­hoe­ken wil proppen ik zo zit te emmeren dat hij er heel onrustig van wordt. Terwijl ik het juist zo snel mogelijk wil doen, omdat dat de minste trauma’s oplevert.
  Gelukkig hoeven de andere poezen alleen een anti-infectiemiddel dat kennelijk niet vies ruikt en smaakt en dat ze accep­te­ren als ik het vergruis en door lekker eten doe.

 • Susan

  Och och, ik heb mede­lij­den met de katten die het moeten doen met tips die zeggen kaken van elkaar duwen…
  Als je dat namelijk doet loop je het risico de wangen van de kat in zijn eigen vlijm­scher­pe kiezen te duwen; nou, dan wil ik ook niet meer!

  Ik heb geleerd dat het openen van de bek van een kat het mak­ke­lijk­ste gaat als je je duim en wijs­vin­ger onder de juk­been­de­ren van de kat plaatst. Met de mid­del­vin­ger van de andere hand trek je de onderkaak naar beneden, en duw je de pil die je tussen de duim en wijs­vin­ger hebt van die hand achterin zijn keel. Dan houd je zijn bek even dicht, en wrijft hem over zijn stroote­hoofd. Een ander truukje om hem te laten slikken is een klein watje drenken in water en die tegen zijn bek uit­knij­pen. Dan een beetje zijn bek loslaten zodat hij kan slikken. Hopla!

  Heel veel sterkte voor jullie allemaal daar in huize Zezunja!

 • Zezunja

  Je hebt gelijk hoor Susan, maar elke manier brengt wel wat risico’s met zich mee, lijkt het.
  En bij elke vorm van de in de bek gooien, hebben we het probleem dat hij zijn tong naar de zijkant slingert en de pil daarmee gewoon in zijn mondhoek werpt. Daarna slikt-ie wel, maar de pil ligt dan al niet meer in de sli­k­rich­ting…

 • Sealion

  Pilletje in een lepeltje paté verstoppen/vergruizen en daar eerst een beetje uitdagend en geur­ver­sprei­dend mee rondlopen. Works like a charm.

  Maar wij hebben dan ook een labra­dor­poes (staat Pav­lo­vs­ge­wijs zeer zielig te miauwen telkens we de koelkast open doen)…

 • Impa

  @Susan: Dat klinkt inderdaad erg akelig, dat van wangen door vlijm­scher­pe tanden. Ik bedoelde met mijn bijdrage ook niet dat je op de wangen drukt, maar je vingers tussen de lippen wurmt. Maar hoe dan ook: ik zal er extra om denken mocht het ooit weer aan de orde komen. Brrrr. Wangen door tanden…

 • Susan

  @Impa: Ik heb een die­ren­arts die de moeite nam mij een kwartier lang voor te doen met mijn kat hoe ik het moest doen. Ik had het me ook nog niet gere­a­li­seerd voor die tijd.
  Het meest fan­tas­ti­sche is dat mijn kat dus nu weet wanneer hij een pil moet en dan gewoon bij me komt zitten tot ik hem op pak, in de bodem van de reisbak zet(voor extra grip) en de pil erin stop. Hij eet hem nog net niet zelf op.
  Ik heb geluk, ik weet het…
  Maar voorheen was dit geen optie.

 • Nanneke

  Hoi

  mijn kat moet ook 10 pillen anti­bi­o­ti­ca… er zitten er 4 in…en vandaag RUZIE al 2 x, hij weet het nu en weigert te slikken, ik kan over zijn keel aaien tot ik een ons weeg. HIJ SLIKT NIET.
  zielig want zijn tong zat al een keer tussen zijn tandjes vandaag, het ging nog maar net ok. TJA, hoe die overige 4? Vandaag zijn er 2 halve ver­schwun­den zeg maar… ik ben beetje ten einde raad. het is ook zielig maar ja :-( ziek zijn / worden ook… nog iemand nog meer tips? :-s

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.