Stukjes in het wild

Wat ik had moeten voelen toen ik er geen tijd voor had

In juli woonde ik precies vier jaar in België. Vier jaar geleden kneep ik mijn ogen toe, zette ik duim en wijs­vin­ger op mijn neus en sprong ik in het diepe. Ik mocht dat vieren met de eerste zomer die agen­da­tech­nisch vol zat. De eerste zomer die niet het keiharde gaten­kaas­re­gime van een onder­wijs­a­gen­da aanhield, maar een zomer die ons goed gezind was, zowel inhou­de­lijk als finan­ci­eel.

Een gelei­de­lijk voort­kab­be­len­de finan­ci­ë­le situatie geeft rust. Wat je ervoor moet doen om die situatie zo te houden, geeft drukte. Daarom planden wij tussen alle werk­we­der­waar­dig­he­den blitz­mi­ni­va­kan­ties van een dag of zes, gecom­bi­neerd met Lowlands en een paar fami­lie­be­zoe­ken. What was I thinking? Dat dat rust zou geven?

Niet dus. Het was de drukste zomer ooit, met een bulk aan indrukken per vierkante meter, met een zig­zag­pa­troon in het tijd-ruimtecontinuüm, met mijn hoofd hobbelend achter me aan, als een rammelend blikje aan een draadje. Just married.

Nu is het september en probeer ik te verwerken wat ik heb gezien, heb mee­ge­maakt, heb gevoeld. En wat ik had moeten voelen, toen ik er geen tijd voor had.

De woorden vind ik niet. De beelden wel.Klik voor de hele foto.
Plaats: Utah Beach, Normandië, Frankrijk
Tijd: eind juni 2010
Doel: Vakantie.
Resultaat: Wind en vogels in mijn hoofd. Spanning, want deel manu­script inge­le­verd. Het Wad­den­ge­voel over­heerste.Klik voor de hele foto.
Plaats: Redactie Stamp­Me­dia, Inter­na­ti­o­naal Pers­cen­trum, Grote Markt, Antwerpen
Tijd: begin juli en half augustus 2010
Doel: Plaats­ver­van­gend hoofd­re­dac­teur.
Resultaat: Mooi werk, stille redactie, de toeristen roeren een zomers sausje door de week en ik voel me nuttig.Klik voor de hele foto.
Plaats: La Char­treu­se de Valbonne, Saint-Paulet de Caisson, Vaucluse, Frankrijk
Tijd: half juli 2010
Doel: Schrij­vers coachen tijdens een cur­sus­week.
Resultaat: 68 mug­gen­bul­ten, genieten van het vacuüm van de vallei, de hitte en de woorden – beide maken de wereld soms zo klein.Klik voor de hele foto.
Plaats: Museum voor Arbeid, Industrie en Techniek (MIAT), Gent
tijd: eind juli 2010
Doel: Een jon­ge­ren­re­dac­tie van Stamp­Me­dia bege­lei­den die op de oude druk­per­sen van het museum een krantje maakte.
Resultaat: We werden bekeken door de muse­um­gas­ten, bevraagd door de media en gekust door het lot. Het was inte­res­sant, gezellig en dood­ver­moei­end.Klik voor de hele foto.
Plaats: Meursault, Bourgogne, Frankrijk
Tijd: begin augustus 2010
Doel: Vakantie.
Resultaat: Tal van lege flessen cognac en goede gesprek­ken onder het genot van een groteske zonnebril en een stel warme sokken. Ik deed nog meer kennis van mijn lief op.Klik voor de hele foto.
Plaats: Heren­gracht, Amsterdam
tijd: 6 augustus 2010
Doel: Onder­te­ke­nen van het uit­geef­con­tract van mijn debuut­ro­man.
Resultaat: Omdat ik ik ben en omdat ik mijn feestjes maar moeilijk kan vieren, heb ik ergens op een tramhalte de horlepiep gedanst. Daarna heb ik uit­ge­breid gekeken of er niemand was die het had gezien.Klik voor de hele foto.
Plaats: Rotem
Tijd: half augustus 2010
Doel: Fami­lie­be­zoek.
Resultaat: Ze wisten in de eerste ronde al dat ik de Weerwolf was. Daarna kon ik de gezel­lig­heid, het lekkere eten en de wan­del­toch­ten in alle rust ondergaan.Klik voor de hele foto.
Plaats: Lowlands, Bid­ding­hui­zen, Nederland
Tijd: eind augustus 2010
Doel: Het deze keer niet missen.
Resultaat: Gelukt. Weinig hoog­te­pun­ten, wel veel kab­be­len­de tevre­den­heid. Was meer dan genoeg.

5 reacties

 • Drs. J. A. Happolati

  Vrouwe Zezunja,
  Met het klimmen der jaren bent u blijkbaar minder uitbundig en dartel geworden. Schrikt u maar niet; het is een evolutie die elk men­sen­kind moet doormaken. En misschien boort u met dit meer beschou­wend proza een geheel nieuw lezers­pu­bliek aan.
  Een lieve groet,
  De Drs.
  P.S. Dat boek van u… komt er nog wat van? Of begrijp ik het toch goed dat u het op 6 augustus ‘uit handen hebt gegeven’ en dat de persen dra beginnen te draaien?

 • esther

  Heel erg her­ken­baar. Dit jaar voor het eerst in 3 jaar een vakantie gehad die er echt toe deed, qua rust. En van dat uit­geef­con­tract: aaaaaah! Zo stond ik ook, vlakbij het Muse­um­p­lein, in m’n eentje een soort van te jubelen en te juichen.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.