Stukjes in het wild

Heim­wee­dis­tri­bu­tie

‘En ze hebben NRC én de Volks­krant van dezelfde dag. Hier aan het einde van de straat!’ zei ik tegen mijn vader toen ik 2006 in een zijstraat van de Naam­se­straat in Leuven (België) kwam wonen. De siga­ren­win­kel had een grote stinkhond. Als je er bin­nen­kwam moest je het klepje achterin je keel sluiten om niet kok­halk­zend je bestel­ling te plaatsen. Maar ze hadden wel NRC en de Volks­krant van dezelfde dag.

We hadden een abon­ne­ment op De Morgen, een ver­fris­sen­de krant op een prachtig formaat, met veel moderne cultuur, veel goede colum­nis­ten en een frisse nieuws­keu­ze. Maar ik miste voor­ken­nis, ik wilde me slim voelen als ik de krant las, ik wilde het gevoel hebben dat ik de ach­ter­gron­den kende, de oorzaken, de mensen over wie het ging. Om dat gevoel op te roepen, kocht ik eens per week een Neder­land­se krant, meestal op zaterdag.

‘U heeft zo vaak geen Volks­krant’ klaagde ik in 2008 tegen de meneer van de stinkhond. ‘Nee, ze gaan met de dis­tri­bu­tie niet meer verder dan het station’, was zijn antwoord. Omdat mijn redenen om Neder­land­se kranten te lezen een fiets­tocht van een kwartier nooit zouden overleven, las ik vanaf dat moment alleen Neder­land­se kranten als ik toevallig op het station moest zijn.

Toen De Morgen er op een dag een potje van maakte, zei ik tegen Wannes: ‘We gaan ons abon­ne­ment opzeggen.’ And so we did, waarna we dus en geen Neder­land­se kranten en geen Vlaamse kranten meer lazen. Wij lazen het internet.

‘Dan zitten we om de hoek bij het station’ juichte ik toen we in 2009 gingen verhuizen. ‘En dan kan ik elke zaterdag te voet een verse krant gaan halen. Een Neder­land­se!’ Wannes was blij voor me, die twee keer dat het lukte.

‘U heeft zo vaak geen Volks­krant’ klaagde ik twee maanden later tegen de meneer op het station. ‘Ze gaan met de dis­tri­bu­tie niet verder dan de grote steden’, was zijn antwoord. Hij wees op de Telegraaf. ‘Neem die.’ Ik trok mijn neus op.

In 2010 haalde ik vijf weken lang mijn hart op in Gent, vijf dikke zater­dag­kran­ten lang leek het allemaal weer even als vanouds.

‘Ik moet bin­nen­kort een paar zater­da­gen in Gent zijn. Dan kan ik weer eens een Volks­krant kopen!’ Er was sprake van serieuze voorpret begin 2011. ‘Heeft u geen Volks­krant?’ vroeg ik ver­bijs­terd aan de meneer op station Gent Sint-Pieters. ‘Nee die gaan maar tot de grote steden.’

Over twee weken is het vijf jaar geleden dat ik in België kwam wonen, drie maanden geleden dat Gent geen grote stad meer was, en een kwestie van tijd voor ik los­ge­zon­gen ben.

19 reacties

 • nonkelsam

  Ik heb het geluk dat ik de Nlse kranten vaak kan lezen, en eerlijk gezegd, ik zou ze vreselijk missen als dat niet kon. Ook NRC, trouwens, en zelfs Trouw is (soms) heel geniet­baar…

 • ex-buurvrouw

  Her­ken­baar!
  Zonder dat ik van Nederland naar België verhuisde. Wil heel vaak mijn krant opzeggen, wegens niet voedend genoeg. Blijf serieus op mijn honger zitten…
  Zullen we zelf één beginnen?

  De idealist tot in de .…

 • Ann

  Bij mij een ander verhaal. Ik was niet monogaam wat kranten betrof: ruilde met het grootste gemak de ene voor de andere in. Wat de één niet had, kon ik in de andere dan wel weer vinden. Totdat ik mijn eerste kind kreeg, en de miserie niet gerijmd kreeg met de wereld vol rozengeur en mane­schijn die ik mijn prin­sen­zoon wilde voor­hou­den. Ik weerde alle kranten en ook het nieuws en het journaal. En toen staken ze voor mijn deur een man neer en gooide iemand bij de buren een zelf­ge­maakt bommetje binnen.

 • CiNNeR

  Geen wonder dat het niet zo lekker gaat met de papieren kranten, ze belonen de graag-lezers niet bepaald. Een i‑abonnement nemen?

 • Irene

  Precies zo is het ons in Luxemburg vergaan, alleen langer geleden. En hier in Suxy zijn natuur­lijk helemaal nul kranten. Gere­du­ceerd tot het snellen van RSS- feeds, maar wel van een stuk of tien kranten per dag. Daar kan geen abon­ne­ment tegenop.
  Maar nooit meer een goed ach­ter­grond­ver­haal, dat is wel triest.

 • ynina vanclee

  hoi, ik las je blog en het is echt geweldig! ik zag je ook vorige maand op de schrijf­dag in hasselt, pc je blog is keimooi! groetjes ynina

 • ysabje

  ik lees ook het internet. als ik een krant in mijn handen krijg sta ik altijd versteld dat het nieuws al zo oud is. maar toch is het eigenlijk leuker dan het internet. als het niet alle dagen is tenminste…

 • Geertjan

  Ha, ik herinner het mij nog goed dat je naar België verhuisde. Nog lange tijd heb ik je gevolgd maar toch een beetje uit het oog verloren. Vandaag moest ik opeens aan je denken en tadaa Zezunja is er nog en hoe.
  Twee aangename uurtjes bij­ge­le­zen en oa begrepen dat je gezond­heid hapert. Heftig.
  Zie ook dat je debuut bin­nen­kort uitkomt.
  Gefe­li­ci­teerd! Ik ga het zeker kopen.

 • R van InR

  Van harte gefe­li­ci­teerd met je ver­hui­zing naar België 5 jaar geleden.
  (wij wonen nu ca. 5 maanden in België)

 • Zezunja

  Ja, uhm, ik ging ineens volkomen inter­net­loos op vakantie. En nu moet ik er weer even in komen. Ga ik meteen doen.

 • G E R

  Vanmiddag nog bijna mijn krant opgezegd, de VK ja!
  Via internet verzocht hem op mijn vakan­tie­adres te bezorgen, vanaf 12 juli. Het is nu 18 juli en ik heb ‘m één (1) keer ontvangen.
  Er helemaal klaar mee en heel boos ben ik, weer op het net, gaan proberen contact te maken; no way! Gaan bellen, maar dat is ook geen sinecure! Al die keu­ze­me­nuutjes, je wordt er gek van en tot de kern kom je niet.
  De stoom kwam inmiddels uit m’n oren en ik dacht, ik zeg ‘m op, zijn ze helemáál!!
  Weer middels ’n keu­ze­me­nuutje, maar nu voor ‘opzeggen abon­ne­ment’, kreeg ik opeens en geheel onver­wachts ’n meneer aan de telefoon die mij met ’n gewoon men­se­lij­ke stem vroeg of hij mij kon helpen. Ik heb het hem gezegd; zo gauw je op het punt bent aangeland de krant op te zeggen is contact wel mogelijk. Ggggrrrr.……
  Maar goed, excuus, excuus, enz. en vanaf morgen heb ik ‘m op mijn vakan­tie­adres. Ik ben zóóóóó benieuwd.……

 • Tom

  Beste,
  AMP is de dis­tri­bu­teur in België van alle nationale en inter­na­ti­o­na­le kranten. Het vormt geen enkel probleem om de kranten in elke winkel dagvers te leveren. De kran­ten­han­de­laar kan deze eenvoudig aanvragen. Indien je me de gegevens stuurt van de kran­ten­win­kel en het gewenste dagblad, dan zorgen wij voor een snelle regeling.
  Veel lees­ple­zier.

  Tom

 • Zezunja

  Wat een leuke reactie, dank je wel! Ik ben alleen bang dat als ik mijn kran­ten­me­neer per­soon­lijk ga vragen of hij de VK voor mij in huis wil halen, ik me vreselijk verplicht ga voelen hem ook echt elke zaterdag te kopen.
  Maar toch bedankt!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.