Columns

België – Nederland: filet americain

We blijven in de eetsfeer. Wie wint?

Ik eet tegen­woor­dig als het even kan alleen nog beestjes die een leuk leven hebben gehad. In Leuven ken ik maar één plek waar ze filet americain verkopen van beestjes die een leuk leven hebben gehad, maar die onbe­reik­baar­heid van een en ander is niet voor deze afle­ve­ring. Ik buig me nu even alleen over de zoge­naam­de fileta­me­ri­cain­cul­tuur.
In Amsterdam woonde ik enige tijd op de Albert Cuyp en jarenlang daar om de hoek. Als ik bij de slager kwam en de filet americain was op, dan pakte hij een homp gehakt, een emmer mayonaise, een blok boter en een bak met kruiden. Daarvan gooide hij met de Franse slag wat door elkaar, en dan gaf hij me vers bereide filet americain. Omdat ik dat in België nooit heb mee­ge­maakt, is dat een puntje voor Nederland.
De eerste keer dat met een cul­tuur­shock op het gebied van filet americain te maken kreeg, was in een ver verleden op vakantie in de Ardennen. Ik bestelde het als voor­ge­recht, in de ver­on­der­stel­ling dat ik kleine toastjes met een toefje préparé zou krijgen, maar ik kreeg een plak filet americain van twee cen­ti­me­ter dik, met een doorsnede van twintig cen­ti­me­ter, en een hompje oud brood. Na vier happen vroeg ik me af: wat eet ik in godsnaam? Daarna schoof ik het bord weg. Minpuntje voor België.
Inmiddels weet ik: niets bestellen dat naar filet americain riekt en dat onder de voor­ge­rech­ten staat. Als het onder de broodjes staat, is het vrijwel altijd wél goed. Zo is er het broodje Martino, met augurk, ui en zoveel mogelijk hete dingen: mosterd, tabasco, pili-pili. Er kan – en hoort – nog meer op, maar meestal is dit het. Soms zijn broodjes Martino vies, maar veel vaker is het precies waar ik al die jaren naar heb verlangd. Dikke, dikke score voor België. Verder heb je natuur­lijk het gewone broodje préparé en er is nog zoiets als ‘toast kannibaal’, een geroos­ter­de boterham met filet americain. Dat brengt België met gemak op een voor­sprong.
De finale doodsteek voor Nederland is de smaak: als je weet waar je moet zijn, vind je in Nederland vaak lekkere filet americain. In België vind je ook lekkere filet als je niet weet waar je moet zijn. Niet alleen maakt elke slager een meer dan aan­vaard­baar mengsel, ook de super­markt heeft schip­la­din­gen redelijk verse, goed gekruide filet. Als ik in Nederland in een super­markt filet americain koop, proef ik niet alleen de beestjes met een onge­luk­kig leven, ik proef ook twee­hon­derd zure E‑nummers. In België proef ik alleen de onge­luk­ki­ge beestjes. België wint.

dis­clai­mer­tje

5 reacties

 • Sander

  Voordat Nederland dadelijk op een ono­ver­brug­ba­re ach­ter­stand in de totaal­sco­re staat moet je misschien maar alle eten en drinken samen­vat­ten in een enkele match: Nederland twee (pindasaus en per­e­nijs­jes), België vijf­mil­joen­tril­joen.

 • frommel

  Het is duidelijk dat jij nog nooit de filet american van slagerij Bartels in win­kel­cen­trum de Grote Beer te Hoorn hebt gegegeten. Was dat wel zo geweest dan zou Belgie op een voorlopig ono­ver­brug­za­me ach­ter­stand staan :)

 • Marie_ke

  Ik zit met een hollands lief thuis.
  En dus ook met een hollandse schoon­fa­mi­lie.
  En IEDERE keer we naar daar gaan moet ik twee dingen meenemen:
  Witte pistolets van bij de bakker en reu­ze­hoe­veel­he­den prepare.
  Ik reis nu al drie jaar regel­ma­tig naar nederland (waarvan 1 jaar non stop) en ik heb er nog nooit van mijn leven goede prepare gevonden. (ook niet bij de chique slagers/traiteurs) Ik vind de prepare er ont­zet­tend vies. (en ik ben een kenner: prepare staat in mijn top drie van lie­ve­lings­vlees, dus ik probeer het overal) :) (en over de toetjes: klopt: jullie hebben er dui­zen­den­zo­veel meer maar de aller­lek­ker­ste is inderdaad dat veeeeeel te kleine potje van delhaize met dat koekje in)

 • Oker

  Hoewel ik Neder­land­se prepare afschu­we­lijk vind, moet ik zeggen dat ik Belgische super­markt­pre­pa­re meestal e‑nummers bevat (zij het geen 200) en ook tamelijk smakeloos is.

 • Zezunja

  Ah, ja, het was wat gechar­geerd, maar als je Neder­land­se super­markt­pre­parée hebt gegeten zul je de Vlaamse hemels vinden.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.