Columns

België-Nederland: Speculaas

Nog een wed­strijd­je dan maar. Wie wint?

In Nederland heb je ont­zet­tend veel soorten speculaas. Je hebt smerige fabrieks­spe­cu­laas­jes voor 19 cent per 50 koekjes en aan de andere kant van het spectrum de knap­pe­ri­ge, zeer kruidige koekjes met aman­del­schaaf­sel. Rond Sin­ter­klaas heb je overal spe­cu­laas­brok­ken (van die grote koeken die je in stukken moet breken) en veel bakkers hebben gevulde speculaas in de etalage. Puntje voor Nederland.
In Vlaan­de­ren heb je ook meer dan alleen simpele spe­cu­laas­jes: de gevulde speculaas lijkt erg op die in Nederland en daarnaast bestaat er ook Hasseltse speculaas: grote, ronde, heel taaie koeken met een licht kruidig smaakje. Een soort taai­taai­spe­cu­laas. Ik vind die Has­selt­s­te dingen niet lekker, maar dat er koekjes bestaan waar we in Nederland geen equi­va­lent voor hebben, is scoren. Een-een.
In Nederland heb je koekjes van het merk Speculoos. Dacht ik. Toen ik in Vlaan­de­ren ging wonen, kwam ik erachter dat alle spe­cu­laas­jes hier speculoos heten, dus dat de Neder­land­se Speculoos waar­schijn­lijk gewoon een Vlaams koekje is. Niks merk. Woord! Nieuwe woorden zijn altijd +1.
Dus ik spe­cu­loos­jes eten. Spe­cu­loos­jes ook zo noemen had ik nog wat moeite mee. Speculoos klinkt immers als een belab­ber­de mar­ke­tin­g­ingreep van een slecht­lo­pen­de bakker, en ik ben nau­we­lijks geschikt voor het ver­sprei­den van belab­ber­de mar­ke­tin­g­ingre­pen van slecht­lo­pen­de bakkers. Dat is dus ‑1. Gelijk­spel.
MAAR. (lange stilte) Speculoos smaakt niet naar speculaas. En dat is toch wel een ernstig probleem. Speculoos smaakt naar dunne bas­tog­ne­koek. Er ontbreken kruiden, belang­rij­ke kruiden, kruiden die Neder­land­se speculaas zo lekker maken. En als speculoos niet naar speculaas smaakt, kun je niet anders dan vast­stel­len dat België geen speculaas kent en dat zijn zo veel min­punt­jes dat tellen overbodig wordt. Nederland wint.

dis­clai­mer­tje

9 reacties

 • Goofball

  België kent inderdaad niet echt speculaas . Speculaas is een krui­den­koek­je .

  België (en Frankrijk?) kent wel speculoos en dat is een geca­ra­ma­li­seerd koekje zonder kruiden (gecom­mer­ci­a­li­seerd als merk door Lotus.…nu ook met spe­cu­loos­pas­ta)

 • sunnymoon

  Ik volg je helemaal. Met de correctie dat niet speculoos nr bas­tog­ne­koek smaakt maar bas­tog­ne­koek naar lotus-speculoos. Zij waren nl eerst. Ndl wint.

 • Maarten

  Geen idee wat ze je voor Hasseltse speculaas verkocht hebben, maar jouw omschrij­ving klinkt absoluut als een aan­flui­ting van wat het zou moeten zijn. Rond (ovaal), zeker, maar ze horen binnenin zacht en smeuïg te zijn (met een harde bui­ten­kant), inclusief aman­del­schaaf­sle, veel kruiden en een krokante bui­ten­kant.
  Ik bedoel: je hebt wat echt Hasseltse speculaas van me tegoed. :-)

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.