Stukjes in het wild

Moet Mike dood?

Moet Mike dood? Dat is de vraag die sinds een paar dagen op tafel ligt.

Wanneer moet een kat dood? Als hij lijdt. Dat is in mijn wereld het enige goede argument om een kat dood te maken.

Wanneer lijdt een kat? Als je dat kunt zien, of als de die­ren­arts het zegt.

Klopt dat? Nee. Mike was maan­den­lang aan het kwakkelen: jeuk, aller­gi­sche reacties, kies­keu­rig eten. We gingen naar de die­ren­arts, behan­del­den hem, ver­zorg­den hem, pro­beer­den hem erbovenop te krijgen zonder resultaat. Maar hij leek niet te lijden. Hij ving muizen bij de vleet, kroop elke avond vol affectie op schoot en babbelde de oren van je kop. Tot hij op een dag al kwijlend in een hoekje zat, toen bleken vrijwel al zijn kiezen zo rot als een mispel. En óf hij had geleden.

Moet Mike dood? Mike blijkt sero­po­si­tief. Hij heeft een op aids lijkende auto-immuunziekte die leukose heet. Mike heeft nog steeds jeuk, aller­gi­sche reacties en hij eet beroerd. De die­ren­arts heeft gecon­sta­teerd dat Mike slecht werkende nieren heeft. Nu moet Mike de rest van zijn leven elke dag een pilletje.

Wil Mike elke dag een pilletje? Nee. Mike wil alleen een pilletje als dat vergruisd is in dingen die slecht zijn voor zijn slecht werkende nieren, anders piert Mike dat pilletje overal uit, of hij eet het niet. En Mike is totaal onbek­breek­baar.

Moet Mike dood? Ik weet het niet. Ik weet niet of Mike lijdt en of je eigenlijk wel moet wachten tot het zover is.

Maar ja, gis­te­ren­nacht ving hij nog een bar­be­cue­worst.

13 reacties

 • Nils

  Dat is een beslis­sing die alleen jij kunt nemen. Je ziet hem iedere dag. Zo lang Mike nog spint zou ik zeggen geniet er van.

 • 3littlebrdz

  Wat betreft kracht en wijsheid sluit ik me aan bij Menno Nicolai.
  Ik denk maar durf er niet met zekerheid over te oordelen vanaf afstand, da het mooi geweest is als je ziet dat je dier lijdt. Zolang hij nog fruitig is mag je aannemen dat hij zich fruitig voelt, lijkt me.
  Zijn er geen druppels van dat spulletje? Die Mike lust?

 • Zezunja

  De die­ren­arts heeft gezegd dat het spul in een theelepel van iets wat hij niet mag toch mag. Zolang we hem zo zijn medi­cij­nen kunnen geven en zolang dat auto-immuungeintje er geen greep op krijgt, laten we hem leven.
  En goed nieuws: de derde poes is niet besmet.

 • Zezunja

  Bedankt voor jullie reacties trouwens. Mooi gedicht menno. En Nils: Inderdaad, als hij kan genieten, gok ik er maar op dat hij niet te veel lijdt.

 • remko

  beste

  als dieren lief­heb­ber met name katten komt er een dag dat we een beslis­sing moeten nemen.

  mijn ervaring kijk je beesje aan in zijn ogen

  dan vertelt ie het zelf

 • patchwork

  O ja, ellendig dilemma! Hoe komt ie nou aan zoiets?
  Als ´t katten teveel wordt, kruipen ze in een hoekje En als ze dan opzichtig genegeerd worden of zelfs in elkaar gemept door hun maatjes, is ´t meestal echt foute boel. Katten zijn heel taai, maar wreed qua zorg­zaam­heid. Lastig, de ´kattelijke´maat versus de men­se­lij­ke maat.

 • CiNNeR

  Dat kan echt niemand voor je beslissen vrees ik. Het is altijd een moeilijke beslis­sing en jij bent de enige die hem kan maken.

  Denk dat je wel moet rekenen dat dieren anders omgaan met lijden dan wij mensen. Dieren accep­te­ren meer. Bij­voor­beeld dieren met een verlamd pootje vinden wij mensen al snel zielig terwijl het dier er geen enkele last van hoeft te hebben.

  Ik neem aan dat de die­ren­arts denkt dat hij nog een tijdje mee kan, omdat hij pillen heeft voor­ge­schre­ven? Is het trouwens nog besmet­te­lijk voor de andere katten?

 • Zezunja

  Tegen leukose kun je inenten, dus we hebben de enige onbe­smet­te poes nu laten vac­ci­ne­ren.

  Ik vroeg de die­ren­arts of ze het niet onethisch vond dat we ‘m nog naar buiten laten. Tien jaar geleden wel, zei ze, maar nu is de epidemie zo groot …

  We hebben besloten voorlopig te kijken of de behan­de­ling aanslaat. Hij lust het nie­ren­voer gelukkig wel, want dat slechte geëet kon natuur­lijk weer roet in het eten strooien. Maar hoera! Na een dag wei­ger­ach­tig doen, neemt hij zowaar kleine hapjes.

 • CiNNeR

  Ah, dat wist ik niet (inenten). Ik hoop dat de behan­de­ling goed aanslaat en Mike nog een tijd met veel plezier bij jullie kan blijven!

 • Maartje

  Onze eerste zwarte kat had leukose. Dat was voor de echte epidemie, dus we wisten het pas toen hij eraan stierf – zonder dat pilletje.

  Onze tweede zwarte kat moest onlangs geo­pe­reerd aan z’n hiel, en daarna anti­bi­o­ti­ca. Twee keer per dag anderhalf pilletje. Vooral dat halfje was leuk, konden we samen de hel van zo-even nog dunnetjes overdoen.

  Enfin, op tien dagen ont­wik­kel­den mijn kat en ik een degelijke techniek. Hij wilde niet, ik wilde niet, dus we hielden allebei het kort.

  Soms zijn ze redelijk, katten. Vaak niet.

 • patchwork

  @Maartje: Heb ook erg gelachen om je reactie! Maar even praktisch: kun je die techniek van je even met filmpje online gooien? Krijg je heel veel hits denk ik! :-D
  Mijn die­ren­arts heeft het ooit met een ´pilpistool´geprobeerd, maar ook dat kostte hem bijna zijn interieur…

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.