Stukjes in het wild

Zonder met

Belang­rijk is het niet. O nee, het is zelfs onbe­lang­rijk in het licht der dingen. Maar het ongemak is hard­nek­kig. ‘Met’ zeggen in een intercom. Ik word zelfs onge­mak­ke­lijk als ik het anderen zie doen. Op tv of zo. Dan denk ik: neeeee. Als ik het zelf doe, wil ik eigenlijk opnieuw. Aah? Mag het even over? Het is iets wat niemand me geleerd heeft. Ik denk dat het nog niet bestond toen ik klein was. Ja, bij een paar flats, maar wij kenden bijna niemand die in een flat woonde. Later had ik er zelf een, zo’n intercom. Dan hoorde ik het anderen doen, krakend, door mijn spea­ker­tje. En dan dacht ik: neeeee.
Ik denk dat jullie het ook doen. Met met. Terwijl die ‘met’ eraf moet. Die ‘met’ maakt het een tele­foon­ge­sprek, en dat is het niet. Het is een intercom. Je wilt niet zeggen: ‘Je spreekt MET’, je wilt zeggen ‘IK BEN ER’. En toch zeg je ‘met’. ‘Met Maartje.’
Gisteren zag ik Tanja Jess het doen. ‘Met Tanja.’
Neeeee, dacht ik. Neeeee.
Je moet gewoon je naam blaffen.
‘Hallooo?’
‘MAARTJE’
‘Ok.´ Bzzz.
En dan gaat de deur open. Zonder met.

13 reacties

 • Puck

  Als het ‘met’ al hal­ver­we­ge je mond is kan je het nog een beetje ombouwen. Weg­mof­fe­len, en verpakken in een inge­klon­ken ‘het is’.
  ‘Tis Puck!’ – en dan heb je dat hard­nek­ki­ge, bijna dwang­ma­ti­ge voor­voeg­sel toch nog kunnen gebruiken.
  In praktijk is het dan vaak een Mè-t-is Puck, maar dan kan je in elk geval de schijn ophouden.
  ‘Met’? Nee hoor, ik zei geen ‘Met’. Dat was inter­com­ruis. Ik zei ‘Het is’.
  Ook bizar, om te zeggen, maar het is tenminste iets logischer dan ‘met’.

 • Zezunja

  ‘Het is’ is inderdaad ook raar, ‘ik ben’ voelt ook heel gek, en toch vind ik ‘met’ echt heel infantiel. Een beetje zoals mijn vader, die aanhef en groet gebruikt in reacties onder mijn weblog. Een teken dat je het medium echt helemaal niet hebt begrepen.

 • Anneke de Bundel

  Tsja tis MET Anneke hier:

  Pfff ben toch wel blij met deze over­le­vings­cur­sus voor ik straks in Leuven ga overleven en te pas en te onpas ‘MET” ga staan zeveren in zo’n onooglijk apparaat in muur of deur.

 • Diana

  Nog zo’n ongemak: “Met Diana” zeggen als die ander op zijn mobiel al ziet dat jij het bent die hem belt. “Ja, dat zie ik.” Maar ja, de opnemende partij zegt ook zijn naam terwijl je wel weet wie je gebeld hebt, toch? Mijn man en zijn zussen zeggen steevast “Heeee!” als ze elkaar bellen. Ongeacht of ze bellen of opnemen. Het went, maar het blijft toch ook een beetje in de lucht zweven.
  Maar goed, je had het dus over intercoms :-)

 • Polle

  Ook mooi in de semi-zakelijke klach­ten­brief:

  Beste LS.
  Met Joop Jansen uit Purmerend. Ik schrijf deze brief omdat balabla…

 • ysabje

  ik zeg meestal: ben­ne­kik­ket! (ik ben het!). Maar terwijl ik dat zeg, weet ik al dat dat eigenlijk ook niet klopt. Want dan ga je er van uit dat de ander weet wie er komt. Ik denk dat het nog stamt uit mijn jeugd­ja­ren. We moesten bellen aan de voordeur. En zo lieten we onze stem horen en dat was genoeg…

 • Rolandow

  Hee wat grappig, dat vind ik ook! Alleen zou ik het zelf ook nooit zeggen denk ik. Misschien heeft die 27mc periode dan toch nog nut gehad ;-)

 • patchwork

  Toch snappen inter­co­mei­ge­na­ren het principe soms ook niet, want ik krijg wel eens: ´Die woont hier niet!´als ik gewoon mijn naam roep. Tijd voor itempje ´Hoe heurt ´t eigenlijk?´?

 • ivar

  Ik noem vaak zomaar een naam als ik opneem bij­voor­beeld ver­dach­ten uit het bouw­frau­de­schan­daal, waar er velen van zijn. Maakt de opbeller niets uit.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.