Houston!

Hyperzelfbewustzijn is een bitch.

Ik heb het hier al vaker geschreven en ik zal het nog vaker schrijven, juist hier, omdat er weinig dingen meer bijdragen aan hyperzelfbewustzijn dan al dat geuitwissel in enen en nullen in het sijberse.

Neem nou die plogs. Ik vond het leuk om die van anderen te zien, maar ze zelf maken was een ander paar mouwen. Niet alleen vroeg ik me voortdurend af of ik niet eerst moest stofzuigen voor ik een foto nam, ook schaamde ik me kapot dat ik een week lang nauwelijks buitenkwam. Ik wilde bij elke plog heel hard roepen: maar van september tot december was mijn leven een gekkenhuis hoor! Ik was maandenlang steeds onderweg, met meer activiteiten buitenshuis dan me lief was, met een kersttournee om U tegen te zeggen en met een hoeveelheid andere mensen van heb ik jou daar. Echt! Maar ik zei het niet, want dat zou alleen maar de aandacht vestigen op mijn kluizenaarschap. Misschien kwam ik er nog mee weg, misschien hadden jullie het niet door.
Helaas. IJsbrandt twitterde dat ik misschien iets meer luchten op mijn foto’s moest zetten. Ik kon dat opvatten als: misschien moet je iets meer luchten op je foto’s zetten, maar ik vatte het op als: jezus, wat kom jij weinig buiten! En hij had gelijk. Godzijdank zou ik maar een weekje ploggen.

Ik vroeg Wannes onlangs: kun je een beroemde artiest bedenken die écht leuk is? Van wie je echt het gevoel hebt: dat is een man of vrouw naar mijn hart?
Telkens als hij met iemand op de proppen kwam, kon ik die diskwalificeren, want alle artiesten bleken hyperzelfbewust. Dat is uiteraard inherent aan het vak, maar niettemin vonden Wannes en ik dat allebei eigenlijk wel een minpuntje.

Hyperzelfbewustzijn baart poseurs. Ik wil geen poseur worden zijn. Ik ben wel hyperzelfbewust. Houston!

Dinsdag 14 januari 2014

Dit is het zevende en laatste fotoverslag in navolging van Martine.
Dit deed ik eergisteren.
Hieronder zie je wat ik gisteren deed.


Choco krijgt eten en drinken.


Martines woord ‘plog’® is ontdekt door iemand die het heeft over een ‘plogmarketingstrategie’.


Ik schreef weer een factuur.


Ik maakte een taaljaaragenda. Ik denk altijd: dat doe ik even. Maar daar kruipt verdomd veel tijd in.


Ik ging na wat er dit jaar honderd jaar geleden gebeurde. Het was uiteraard al WOI wat de klok sloeg.


De taaljaaragenda was bijna compleet, maar het mag gelukkig een work in progress blijven.


In bad.


Als ik de deur uitga, check ik vaak hoe mijn haar zit door mijn silhouet te bestuderen. Deze keer werd ik niet veel wijzer.


Als ik buiten kom, kijk ik altijd even hoe de kerk erbij staat. Wazig, dus.


De maan vertelde een verhaal.


Toen we thuiskwamen, vielen we in het reality-programma De School. Het is opgenomen op de school van mijn ex-stiefkinderen. Ik ken de achternamen van die leraren.


We lieten een köfteschotel brengen en keken naar Van de straat. De psycholoog, Kas, en zijn sport-sidekick zaten bij mij op de middelbare school. Bijna iedereen die van het Montessori Lyceum komt, kan goed lullen.


Als je lang lesgeeft in de journalistiek, zijn de mensen op tv steeds vaker oud-studenten. Doorgaans ben ik dan een beetje trots. Nu was er een oud-student van mijn ex-man op tv. Zelfs dat maakte mij trots. Trots works in mysterious ways.


Choco’s normale blik.


Ik koop deze notenmix om de grote, pikante Japanse dingen die erin zitten, de rest van de mix is vies. Ik hou niet van Japanse zoutjes, maar wel van van die grote. Tot nu toe dacht ik altijd dat Wannes ze er allemaal uitvrat, maar hij zegt dat hij ze niet lust, dus hij was het niet. Gisteren gingen we eens tellen.


Twee! Er zaten maar liefst twee grote Japanse zoutjes in. Op het etiket staan er al twee op twee vierkante centimeter. We worden in het ootje genomen.


Naar bed. Langs het raam, met de maan, die een verhaal vertelde.

Maandag 13 januari 2014

Deze week plaats ik in navolging van Martine elke dag een fotoverslag.
Dit deed ik eergisteren.
Hieronder zie je wat ik gisteren deed.


Choco keek vanaf mijn schoot mee bij het maken van het plogje.


Mijn agenda was vol.


Als schrijfcoach geef ik een gratis diagnose aan de hand van een ingestuurde tekst. Ik licht de sterke en zwakke punten eruit en doe een coachingvoorstel. Wil je ook gecoacht worden? Klik dan hier.


Omdat ik niet vaak en niet graag bel, staat mijn telefoon vaak zacht. Bovendien ben ik hem niet zelden kwijt. Hier was ik hem kennelijk alweer een tijdje kwijt geweest. Ik belde mijn moeder terug en ging met haar skypen.


Daarna was het tijd voor het tweede kopje koffie.


Ik maakte een facebookpagina aan voor een site die later dit jaar wordt gelanceerd.


Ja! Antwoord op de diagnose: hij doet het! Ik heb weer een traject van 10 consulten én een manuscriptbeoordeling binnen!


En er stroomt nog meer werk binnen.


Wannes had een deadline, ik een volle agenda. Dat zijn de dagen dat we vergeten te eten. Om half zes besloot ik alle maaltijden van de dag te projecteren op het restje couscoussalade.


Als toetje een stukje mokkakwarktaart (die er wat uitgedroogd uitziet, omdat ik te lui was ‘m af te dekken in de koelkast).


Wannes was nog niet helemaal klaar. Ik wilde Unsere Mütter unsere Väter kijken, maar dat was buiten de moraalpolitie gerekend.


Toen ging ik maar pannenkoeken bakken.


’s Avonds gaat het licht in de keuken uit. Op één lichtje na. Achter dat lichtje staat een dienblad.


Wannes zat klaar om met mij een film te kijken.


We keken La Vie d’Adèle en we vonden het een goede film.


Ik wierp vlak voor ik ging slapen nog een blik in de spiegel.

Tot morgen.

Zondag 12 januari 2014

Deze week plaats ik in navolging van Martine elke dag een fotoverslag.
Dit deed ik eergisteren.
Hieronder zie je wat ik gisteren deed.


Meestal zet ik ’s ochtends de radio aan, op zoek naar gemakkelijke muziek. Nu koos ik zelf. Ik zet muziek ’s ochtends heel zacht.


Na Bach zocht ik nog meer gemakkelijke muziek. Gevonden.


We waren benieuwd of de tweede laag op de kwarktaart van gisteren ook gelukt was. Zonder recept is de spanning altijd groot.


Ja, gelukt. Keurig twee lagen: eentje roze en een witgeel. Hoera!


Wannes schreef de naam van zijn petekind en diens zusje op de aardbeienperzikkwarktaart.


Sinds ik aan de keukentafel werk, is dit mijn uitzicht. Er is gisteren een lamp stukgegaan. Dat doet veel met een uitzicht.


Ik wilde een jaaroverzichtfilmpje maken. Ik zocht in iTunes welke liedjes ik in 2013 het meeste had gedraaid en bleek vooral radio te hebben geluisterd: nieuws en klassieke muziek. Hoewel ik waarschijnlijk het meeste via die iTunes van Wannes luister, die liedjes staan hier sowieso niet tussen. Die Radio 2 is misleidend, dat was alleen tijdens de Top 2000.
2013 was het jaar dat ik Vines maakte, dus het moest enigszins opgefokte muziek zijn. Het tegenovergestelde van mijn muziekjaar 2013, zo te zien.


Wannes en ik hadden het over The Wolf Of Wall Street en namen en passant de hele filmografie van Scorcese door.


Wannes vertrok met de ene taart en ik at de andere. De ampersand op de mokkakwarktaart had zijn beste tijd gehad (zie gisteren). Dat proefde je gelukkig niet.


Ik maakte een filmpje, maar omdat iMovie wederom van alles had veranderd in de bediening, was ik nog niet erg ver toen ik het twee uur later beu was. De veranderingen waren voor het eerst sinds jaren wel een verbetering. Dat ik dat nog eens zou zeggen over iMovie.


Er lag een couscoussalade op tafel.


Een heleboel mesbewegingen later stond er een couscoussalade op tafel.


Wannes was nog niet thuis. Ik at een ei.


Toen Wannes thuiskwam, hingen we samen de was op. Onze was bestaat doorgaans voor minstens de helft uit pyjama’s. Ik vind dat een mooi beeld van het zelfstandigenbestaan.


We speelden nog een uurtje Lego-Star Wars op de Wii. En net als bij Lego-Indiana Jones destijds moet ik zeggen: verbazend hoe grappig en speelbaar die games zijn.


De rest van de avond vergat ik te fotograferen hoe we couscoussalade aten, en taart, en hoe we Boer Zoekt Vrouw keken en de Andere Tijden over de Elfstedentocht. Ik maakte nog wel een foto van Choco toen ik de trap opliep om naar bed te gaan en zij mij wanhopig nakeek.


In bed luisterden we nog wat naar de Antwerpse seniorenradio Radio Minerva, omdat er verder geen relaxte radiozender op de app te vinden is.

Tot morgen.

Zaterdag 11 januari 2014

Deze week plaats ik in navolging van Martine elke dag een fotoverslag.
Dit deed ik eergisteren.
Hieronder zie je wat ik gisteren deed.


Meteen twee biefstukken uit de vriezer gehaald.


Ik maakte cappuccino’s voor Wannes en mij.


Ik at een geroosterde boterham met filet americain, maar vergat die op de foto te zetten. Zo dan maar.


Wannes wilde een taart maken voor zijn petekind dat zondag een nieuwjaarsbrief voor hem voorleest. Ik moest aanwijzingen geven, in ruil eiste ik dat hij er ook een voor ons maakte. Eerst moesten de bastognekoeken en de pepernoten fijngestampt worden.


Er bleven grote brokken in zitten. Misschien werkt de roller beter.


Aha, de boosdoeners: de pepernoten. Die, pepernoot, die!


Ik knipte intussen een cirkel voor Wannes.


De boter van de Colruyt heeft geen maatstreepjes. Stom. Kleine moeite, groot gemak, lijkt me.


Wannes stampte twee bodems plat. Ik dronk kopjes koffie en gaf aanwijzingen.


Even pauze, met een groentensap.


We waren aan het kokkerellen op een Genius-playlist van Balkan Beat Box, ineens kwam er een verdachte synthesizer tussendoor: aha, 80’s Giga Hit Collection.


Toen beide taarten in de koelkast stonden, begon ik met koken. Ik sneed frietjes. Dit zijn slechts twee aardappelen.


De vreugde als een goed lijkende avocado inderdaad goed blijkt te zijn!


We aten. Ik gooi altijd alles wat we hebben op de borden, terwijl dat meestal te veel is.


De aardbeienlaag van de nieuwjaarstaart was klaar. Maar we wilden een taart met twee lagen.


Dus maakten we na het eten de perzikenlaag.


De voor ons zelf geëiste taart had maar één laag: mokka. Die was klaar. Wannes moest even oefenen met de schrijftubes. Maak maar een ampersand, zei ik.


Toen Wannes de keuken opruimde, hing ik de was op. Vervolgens las ik verder in een boek waarin ik van de week ben begonnen. Oordeel: heel fijn, maar ook lichtelijk gemakzuchtig.


Uit het boek: ‘Nou’, luidde het antwoord, ‘als u het niet in stukken laat snijden, ziet het er heel erg uit als een eekhoorn.’


We gingen film kijken, wat doorgaans een goed moment is om mijn dreadlocks bij te werken.


Deze keer was het geen goed moment voor multitasken, het was een film waarbij je goed moest opletten. Dus dat deed ik. Maar het mocht niet baten. Na afloop zei ik: de vormgeving en de belichting waren prachtig, maar ik geloof niet dat ik het helemaal heb begrepen. Wannes zei: ik voel me altijd een beetje dom bij dit soort films. Kortom: we waren het roerend eens.

Tot morgen.

Vrijdag 10 januari 2014

Deze week plaats ik in navolging van Martine elke dag een fotoverslag.
Dit deed ik donderdag.
Hieronder zie je wat ik gisteren deed.


Toen ik wakker werd, wist ik meteen weer: ik moet foto’s nemen. Ik dacht echt dat deze scherp zou zijn. Zo zie ik dus kennelijk ’s ochtends.


Hoe tikken jullie de koffiehouder leeg? Wij doen dat tegen de binnenkant van de biobak. Maar 1. daar scheurt de biobakzak van en 2. ik schaam me als we bezoek hebben en ik de koffie eruit tik vlak boven de bloemkool die bijna weer tot leven komt. Maar ik kan geen oplossing bedenken. Je moet nogal hard tikken, dus in een klein bakje de koffie eruit kloppen is geen optie. Iemand?


Kennelijk schijnt buiten de zon.


Omdat ik gisteren zo weinig deed, zag mijn agenda van vandaag er nogal heftig uit. Ik begon met vier offertes.


Ik verstuurde een Nederlandse boekenbon vanuit België. Ik vraag me altijd af of anderen ook doorhebben in hoeveel bochten ik me soms moet wringen met mijn kleine multinationalletje.


Ik schreef een factuur. Daar gaat het uiteindelijk om.


Ik trof mijn vader in een artikel in Ons Amsterdam over de Zacharias Jansestraat, waar ik ben geboren.


We waren allebei verre van klaar met werken, maar we moesten toch boodschappen doen. Als je zelfstandige bent, is het heel dom om daarmee te wachten tot het moment dat aan het einde van de middag ook de loonslaven boodschappen gaan doen. Dus we braken om een uur of half drie de dag in tweeën.


Daarvoor moest ik me dus wel even aankleden. Een roze haarband vandaag.


Hoe ze in Vlaanderen een blinde vink soms noemen. Heb ik niet gekocht trouwens.


Wannes zorgt altijd voor de gebaren.


We doen zo min mogelijk boodschappen. ’t Liefst maar eens in de twee weken. Maar dan is het dus wel veel. Alleen groente en fruit haal ik tussendoor bij.


De lucht was mooi, maar we moesten naar binnen. Weer aan het werk.


Ik zal de vrolijk gestippelde magnetronglasdecoratie wel missen als de kerstboom weg is.


Een vleugje goede moed voor het tweede deel van de werkdag. In een beker die tien jaar geleden in mijn kerstpakket zat, bij mijn toenmalige werkgever.


Ik was doodmoe en wilde zó graag stoppen, maar ik wilde ook klaar zijn. Uiteindelijk stopte ik om 19:51, en ik was niet klaar.


Eerst de afwasmachine uitgeruimd.


Daarna eten gemaakt.


Dat at ik op tijdens 24 uur met … Ik vind Theo Maassen een aanwinst, maar ik denk ook dat hij dit maar kort zal volhouden.


Na het programma hing ik de was op, terwijl Wannes de afwasmachine inruimde.


Door dit fotoproject belandden we in mijn mapje ‘afgelopen 12 maanden’. We bleven er anderhalf uur in hangen en genoten vooral van de foto’s van Mike, de aidspoes die vorig jaar stierf. We proostten op hem met een Tequilla Sunrise.

Tot morgen.