Columns

Maandag 17 februari

Vorige week hoorde ik in dit programma dat een Neder­land­se vertaler België wordt uitgezet, omdat hij te weinig zou verdienen. Dat bericht houdt me bezig.

Ik wás namelijk altijd degene die nooit gedis­cri­mi­neerd zou worden.
Met al mijn sta­tis­ti­sche kenmerken speel ik op het veld van de meer­der­heid. Ik ben een blanke, hete­ro­sek­su­e­le hoog­op­ge­lei­de Amster­dam­se, met alle ledematen op de juiste plek. De kans dat ik gedis­cri­mi­neerd zou worden, was altijd bijzonder gering.

Tot ik in Vlaan­de­ren ging wonen. Met die stap was ik ineens ‘de ander’. Jeweetwel, die ander bij wie men straf­fe­loos de neus kan ophalen als het gaat om taal, spraak, eet­ge­woon­tes en tradities. Dat was even wennen.

In het begin suste ik mezelf nog: Sssst. Stil maar, Maartje. Jij bent slechts een Neder­lan­der. Je hebt geen last van venijnige dis­cri­mi­na­tie, zoals je leef­tijd­ge­no­ten met een hoofd­doek­je. Jij hebt slechts last van milde spot.

Maar die gerust­stel­ling werd in één keer van tafel geveegd toen iemand eens een discussie afsloot met: Ach, zeut! Ga toch terug naar uw eigen land!

Door deze klassieke zin hoorde ik ineens bij de mensen tegen wie ‘eigen volk eerst’ ooit bedoeld was. Plot­se­ling was ik iemand die je kunt terug­stu­ren naar haar eigen land.

Ik vroeg me af of ik inmiddels een high five kon geven aan iemand met een hoofd­doek­je en een stevig accent, die met geen moge­lijk­heid een huis, een job en wat weder­zijds ver­trou­wen kan krijgen. Ik had het gevoel van niet. We werden dan wel allebei weg­ge­wenst, maar ik heb wel een huis, en een job. En ik ben ooit begonnen met het veilige gevoel nooit gedis­cri­mi­neerd te zullen worden.

Tot ik dus vorige week hoorde van die Neder­lan­der die België uitgezet zal worden. Toen wist ik: nu moet ik oppassen.
Het is bijna tijd voor die high five.

Een paar weken geleden mocht ik een week lang het Mid­dag­jour­naal voor het Radio 1‑programma Nieuwe Feiten maken. Hier kun je het item terug­luis­te­ren.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.