Columns,  Over natuur

Bullies met buikpijn

De buurman van een paar tuinen verder voert twee keer per dag de vogels. Elke middag om 12 uur en elke avond om half 6 sloft hij naar de stronk van een afge­zaag­de boom, schraapt zijn bordjes en pannetjes leeg en sloft weer terug. Vanaf dat moment scheren de kraaien en eksters over de tuinen met aard­ap­pels in hun snavel, witte boter­ham­men, en bloemkool met een papje.

Nu wil het toeval dat ik een vogel­lief­heb­ber ben. Sterker nog: sinds kort heb ik de ambitie om vogelaar te worden. Eentje zonder baard en sper­zie­boon­laar­zen, maar mét ver­bluf­fen­de kennis. Dat ik zo heel non­cha­lant kan zeggen: hee, hoor je dat? ’n Appelvink.
Maar die appelvink komt dus niet meer. Door die buurman, en die bloemkool, en dat papje.
 Tenminste als ik de vogel­be­scher­mer mag geloven die vorige week in Nieuwe Feiten vertelde dat de dingen die wij aan vogels voeren vooral de kloot­zak­ken aan­trek­ken. En dat zijn de eksters en kraaien, de bullies van de natuur. Dus als je je kliekjes op een boom­stronk uitstalt, geef je ruim baan aan de assholes.

Ik vind eksters en kraaien prachtig, en ik weet best dat de die­ren­we­reld niet bestaat uit lie­verd­jes. Maar zelfs hier, aan de rand van een groot park, met een rijke variatie aan vogels en dieren, maken deze pest­kop­pen elk klein geluk kapot.
Een paar weken geleden waren er jonge eek­hoorn­tjes. Onbesuisd tuimelden ze door de bomen. Dat duurde twee dagen, daarna waren ze zo bang voor de eksters die in duik­vlucht aanvielen, dat ze zich niet meer lieten zien. Ook de mussen, poezen, eenden en mezen zijn de klos als een van de kraai-achtigen ze in het viezer krijgt.

Misschien zou ik het nog aan­vaard­baar vinden als ik wist dat die eksters en kraaien wél flo­reer­den door het bij­voe­de­ren van de buurman, maar volgens vogel­ken­ners is het meeste eten dat we ze geven onge­schikt voor spijs­ver­te­ring van een vogel. Dus die beesten vliegen ook nog eens met krampjes door de lucht. Je zou van minder een klootzak worden.

Ik vraag me af of de buurman doorheeft dat hij een populatie van eikels met een darm­pro­bleem creëert. Zou hij weten dat hij ver­ant­woor­de­lijk is voor een ghetto van ekster­gangs die een ander het licht in de ogen niet gunnen?
Als hij het niet weet, hoop ik dat hij luistert, net als al die andere mensen die het zo goed bedoelen, maar de eenden toch brood voeren, en de eksters bloemkool met een papje.

Lieve mensen, lieve buurman, het binnenste van een eend en een ekster gedijt niet bij men­sen­voer. Verdiep je eerst even in de vogel die je wil helpen en geef ze ver­vol­gens alleen wat ze nodig hebben.
 Want je wilt toch niet ver­ant­woor­de­lijk zijn voor een bende bullies met buikpijn?

Vorige week maakte ik een week lang het Mid­dag­jour­naal voor het programma Nieuwe Feiten op Radio 1. Deze afle­ve­ring van het Mid­dag­jour­naal kun je hier beluis­te­ren.

Eén reactie

  • goofball

    sinds je vorige post kan ik niet meer zoals vroeger naar de radio luisteren en nu vraag ik me ook bij elke ekster in Leuven af of die met darm­kram­pen rond­vliegt.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.