Over natuur,  Stukjes in het wild

Jaar­over­zicht 2016

 

Omdat mijn werk vrijwel alleen maar bestaat uit lezen en schrijven, probeer ik tijdens vrije dagen mijn let­ter­con­sump­tie een beetje te beperken. Dan doe ik doorgaans dingen die ik minder goed kan, zoals websites maken, muziek, teke­nin­gen, of een krui­den­tuin. Deze kerst­va­kan­tie besloot ik iets te doen met de 148 video’s die 2016 me had opge­le­verd. In 2010 deed ik ook al eens zoiets en ik her­in­ner­de me dat het bevre­di­gend was om al je filmpjes uit één jaar nog eens te bekijken met een goede reden.

Het probleem is: ik kan niet alleen niet goed monteren, het materiaal dat ik mezelf aanlever is ook nog eens tamelijk waar­de­loos. Zo ben ik een ouder­wet­se staand­beeld­fil­mer, ik zie slecht waardoor ik bij bruine beesten in bruine natuur niet voldoende scherp­stel. De iPhone-camera weet zich geen raad met 80 procent van de licht­si­tu­a­ties en ik kan enorm slecht overweg met de iPhone-video-interface (zie het einde van dit filmpje) waardoor ik de beste beelden vaak net niet heb. Kortom: dit filmpje is een wor­ste­ling met alles wat ik niet kan. Geniet ervan.

Zet je geluid aan, je scherm groot en let goed op.

9 reacties

 • Menck

  Erg genoten van het filmpje. Je onder­schat je kwa­li­tei­ten als filmer en monteur.
  En, o: hoe krijg je het voor elkaar dat YouTube je muziek niet blokt? Want dit nummer is volgens mij toch niet bepaald license-free.

 • maartje

  Bedankt, saam!

  Het was een beetje gokken. Ik heb lang gedubd of ik zelf iets zou maken, of iets ‘rech­ten­vrijs’ zou kiezen. Zoals je kan zien heb ik mijn kans gewaagd. Toen ik het uploadde kreeg ik gelijk de mede­de­ling dat ik auteurs­recht schond, maar kort daarna kreeg ik de melding dat de rech­ten­be­zit­ter gebruik toestond mits ik eventuele adver­ten­ties zou toestaan. Ik waagde mijn kans ook vooral omdat het bij mijn andere filmpjes ook altijd met een sisser was afgelopen.

 • Kleine Atlas

  Wat ik zo tof vind aan dit filmpje, is dat er toch weer taal in zit en dat die eigenlijk alles draagt. Heerlijk, want ik lees graag ;)
  Ook tof vind ik dat het een filmpje in en rond het huis is.
  En natuur­lijk dat jij zoveel alles kan en leert en onder­zoekt, met imper­fec­tie en alles (die ik niet zie, overigens, maar ik weet ook echt niets van montage of zelfs maar ‘gewoon’ filmpjes maken).

 • maartje

  Wat lief allemaal. Het is vooral dat ik hier heel lang over doe en de mensen die er echt iets van weten zullen er ondanks die tijd alleen maar onef­fen­he­den in zien, vermoed ik. Daarom voelde ik die behoefte tot rela­ti­ve­ren.
  Niettemin: dank voor je com­pli­men­ten, want die maken me wel weer trots!

 • sodade

  Wat een werk zit daar in! Het mag er zijn, dit filmpje.
  Het ‘paardebloempluizenbollen(stof)zuigen’ vind ik echt wel helemaal grappig. Nooit gezien!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.