Stukjes in het wild

Cute overload: het aantal ver­keers­lich­ten in de vijfde stad van Vlaan­de­ren

Leuven is de vijfde stad van Vlaan­de­ren en toch zijn er maar zes kruis­pun­ten met ver­keers­lich­ten binnen de ring. Waarvan sommige nau­we­lijks een kruispunt mogen heten. Dit bij­voor­beeld:

Of dit:

Ik hou van Leuven. Ik was na dertig jaar Amsterdam heel erg toe aan een stad voor beginners en Leuven is de beste stad voor beginners die er is. Leuven is bedoeld voor mensen die een stad nog verkeerd om houden als ze erop gaan spelen, zoals begin­nen­de gita­ris­ten doen met een gitaar.

Nu kun je zeggen: ja, maar dat is niet eerlijk, want in de Benelux zijn alleen maar steden voor beginners. En dat is waar. Maar in de categorie Steden voor Beginners mag Leuven onder het kopje Aller­ge­schiktst voor Absolute Beginners.

België is een uit­smeer­land. Alle bebouwing is uit­ge­smeerd over de hele opper­vlak­te, want niemand wil ‘omhoog’ wonen, dus heeft België heel weinig grote steden. Ik zal de situatie even ver­ge­lij­ken met Nederland:

De tweede stad van Nederland (Rotterdam) heeft 639.587 inwoners, de tweede stad van België (Gent) heeft er 259.083.

Leuven, de achtste stad van België en de vijfde stad van Vlaan­de­ren heeft 100.291 inwoners tegenover 201.703 voor de achtste stad van Nederland, Almere.

In zekere zin zijn de cijfers onver­ge­lijk­baar, juist omdat België een uit­smeer­land is. De tentakels van de ene stad haken in de tentakels van een andere stad door deel­ge­meen­ten en dorps­ker­nen die allemaal een eigen naam hebben, maar alleen door insiders van elkaar te onder­schei­den zijn. En zelfs de inge­wij­den kunnen het nau­we­lijks overzien. Wie mij uit het hoofd kan vertellen waar Leuven, Herent, Holsbeek, Wilsele en Kessel-Lo precies eindigen en beginnen is een krak.

Door die wirwar van woon­ker­nen lijkt Brussel in de cijfers op een stadje ter grootte van Nijmegen, terwijl iedereen die wel eens in Nijmegen en Brussel is geweest dat een beroerde ver­ge­lij­king zou vinden. Maar toch, zelfs als je deze arbi­trai­re ordening der dingen en beetje rela­ti­veert heeft de vijfde stad van Vlaan­de­ren en de achtste stad van België toch maar zes kruis­pun­ten met ver­keers­lich­ten binnen de ring. Daar kan ik me echt om ver­kneu­ke­len.

Voor de lief­heb­bers: de kruis­pun­ten die ik heb geteld. Mocht ik er een zijn vergeten, let me know!
1. Kruispunt Blijde Inkomst/Maria Theresia
2. Kruispunt Tiense/Maria Theresia
3. Kruispunt Petermannen/Ridderstraat
4. Kruispunt Vaart/Vaartstraat
5. Bruul/Brouwersstraat
6. Kruispunt Tervuurse/Sint-Hubertus

Update: ik kreeg de vraag of het wel klopt, want is Brussel niet toch de grootste stad? Maar het Brussels gewest bestaat uit 19 gemeenten die sta­tis­tie­ken­tel­lers niet meetellen bij de stad Brussel, terwijl dat best ver­de­dig­baar zou zijn. Maar als je dat doet, is de vraag: waar houdt het op? Welke gemeente tel je dan wel mee en welke niet? Want als we vast­ge­plak­te buur­ge­meen­ten meetellen, loopt Brussel door tot buiten het Brussels gewest. Brussel is een soort Malta: alleen in de hoofden van de mensen zijn er grenzen tussen de ene straat­steen en de andere.

Update 2: ik kreeg net te horen dat de ver­keers­lich­ten aan het kruispunt Maria Theresia/Blijde Inkomst en Maria Theresia/Tiense uitstaan. Ik schrap die nog niet, maar de facto zijn het er dus nog maar vier.

• Lilith gaat 40 dagen bloggen en for old times sake doe ik mee. Veertig stukjes in het wild. Dit is dag 16.

Cijfers: 2017, FOD Statistiek/CBS

4 reacties

 • Saartje

  Tiense/Mariatheresia: ook al aan het knipperen op oranje sinds de invoering van het cir­cu­la­tie­plan.

 • Lodewijk

  Ter info: de ver­keers­lich­ten van de Vaart­straat met de Havenkant hebben ook jaren op knip­per­stand gestaan. Nu werken ze terug ‘normaal’. Hoewel ik dat kruispunt eigenlijk zo helemaal niet normaal vind.

  Het is me niet duidelijk of uw vraag is waarom er zo weinig ver­keers­lich­ten binnen de ring zijn of waarom er net zo veel zijn?

  Of is de vraag misschien voor wie die ver­keers­lich­ten nodig zijn?

 • EliasM

  Zelfs als je het Brussels gewest wél als een stad telt, verandert er niet zoveel aan je lijstje. Het wordt dan:
  Brussel
  Antwerpen
  Gent
  Charleroi
  Luik
  Brugge
  En de rest blijft hetzelfde. En de con­clu­sies ook.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.