Stukjes in het wild

De geur van buiten

We moeten het eens hebben over de geur van buiten. Een zoetzure stoflucht die om mensen en dieren hangt die net van buiten komen. De geur van buiten is het best te ruiken als je zelf niét net van buiten komt, en de geur van buiten is om die reden ook een geur die je vooral bij anderen ruikt en minder bij jezelf.

Hoewel deze meneer de ver­kla­ring zoekt in geosmine, een chemische ver­bin­ding die wordt aan­ge­maakt door bacteriën en die onder meer leidt tot de geur die je na regen kunt ruiken (genaamd ‘petrichor’) denk ik dat de geur van buiten niet dezelfde geur is als de geur na regen. Hoewel ik niet uitsluit dat de geur van buiten een voor- of nastadium is van die regengeur.

Ik hou niet van de geur van buiten. Sterker: ik vind de geur van buiten vies. Het is me te weeïg en te robuust. Ik herinner me dat ik dat als kind een van de ver­ve­lend­ste aspecten vond van iemand gedag zoenen: die geur van buiten.

Onlangs rook Wannes naar buiten en ik trok een wat vies gezicht. Hij keek me verbaasd aan en ik zei dat hij te veel naar buiten rook. Maar wat bleek: Wannes weet niet over welke geur ik het heb. Hij kent de geur van regen en hij weet hoe een bos of een snelweg ruikt, maar hij kan zich niks voor­stel­len bij die alles­om­vat­ten­de bui­ten­geur.

Dus nu vraag ik me af: weten jullie wél wat ik bedoel met de geur van buiten?

• Ik doe mee aan 40 dagen bloggen. Dit is dag 25.

3 reacties

 • Deh Haagh

  De geur van buiten heeft voor mij een heel andere asso­ci­a­tie, zeker gekoppeld aan het herfst- en win­ter­sei­zoen of de vroege lente… dat ik ruik aan het haar van mijn lief als ze bin­nen­komt en mijn neus­vleu­gels begroet worden door de frisheid van de wind, de geur van gras en bomen en buiten.
  Als ik jouw stukje lees dan denk ik dat je fijnstof, diesel en benzine ruikt of de kook­luch­ten van bloemkool en spruitjes…
  Geuren zijn heel per­soon­lijk besef ik mij dan.…

 • Iris

  Er zijn twee bui­ten­geu­ren. Een ruik ik nu ook aan mijn kleding, want ik heb net gefietst. De ander wordt door de huid in de zon gepro­du­ceerd, het is een soort van zomer­bui­ten­geur. Ik houd van beide geuren. Ik heb het nog nooit met iemand hierover gehad.

 • maartje

  Ja, daar ben ik mee eens, de zongeur vind ik wel lekker. En wat leuk dat we het er dan eens over konden hebben!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.