Stukjes in het wild

Maartjes foefjes: cir­kel­vor­mig bakpapier

Omdat ik zelfs op de meest roman­ti­sche momenten geneigd ben praktisch te doen, leek een life­hack­ru­briek me echt iets voor mij. Maar ik vind lifehack een rotwoord, daarom: foefjes. Voor de Belgen: een foefje is een trucje, een slim­mig­heid­je. Heb je ook behoefte aan een prak­ti­sche oplossing voor iets? Leg mij je vraag voor, dan denk ik met je mee. Vandaag: cir­kel­vor­mig bakpapier.

Rond bakpapier

Sommige foefjes heb ik niet zelf bedacht. Zo is dit foefje onder de meeste beroeps­koks wel bekend, maar als er één plaats is waar bakplaten vaak helemaal niet rond zijn, dan is het wel in pro­fes­si­o­ne­le keukens. Het is dus belang­rijk dat juist par­ti­cu­lie­ren het licht zien. Geen dank!

Ik heb een oven waarin de de stan­daard­bak­plaat rond is. Dat betekent dat ik regel­ma­tig ronde vellen bakpapier nodig heb. Toen ik dit foefje nog niet kende, prevelde ik een schiet­ge­bed­je, waarna ik het papier toe­ta­kel­de tot iets waarmee je het examen voor de perfecte cirkel never­nooit­niet zou halen. Als het teleur­stel­len­de resultaat groter was dan de bakplaat of taartvorm, maakte het niet uit. Voedsel wordt god­zij­dank niet lekkerder als het gebakken is op een perfecte cirkel. Maar als het velletje kleiner was dankzij het mis­knip­pen dan moest ik óf het bakpapier weggooien, óf bakken op een kleiner opper­vlak­te, óf aan­vaar­den dat op sommige randen mis­bak­sels ont­ston­den doordat de onder­grond plakte. Met dit foefje is dat allemaal niet meer aan de orde.

  1. Neem een vierkant of recht­hoe­kig stuk bakpapier. Con­tro­leer of het aan de vier kanten groter is dan (of even groot als) de ronde taartvorm of bakplaat. Vergeet niet om de opstaande randen mee te tellen, als dat nodig is.
  2. Vouw het vel bakpapier dubbel.
  3. Plooi het dub­bel­ge­vou­wen bakpapier nog eens dubbel, zoals je met een A4 via een A5 naar een A6 zou gaan. Als je met een recht­hoe­kig in plaats van vierkant papier bent begonnen, zullen niet alle zijden gelijk lopen bij deze vouw. Dat is geen enkel probleem.
  4. Bij de derde vouw, klap je het vel niet meer gewoon dubbel, maar plooi je de bovenste hoek schuin naar beneden, naar de diagonaal tegen­over­lig­gen­de hoek. Deze vouw kun je herhalen zo vaak als het nodig is.
  5. Nu heb je een soort platte frietzak, zoals op plaatje 5, die je met de punt op het midden van de bakplaat legt. Als je dit foefje vaker toepast, is dat neer­leg­gen niet meer nodig, dan heb je de radius wel in in je vingers.
  6. Knip langs de rand mee met de ronding.
  7. Voilà

• Lilith gaat 40 dagen bloggen en for old times sake doe ik mee. Veertig stukjes in het wild, dit is dag 4.

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.